logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha tzr 125: kwestie z odpalaniem i wysokimi obrotami po wymianie tłoka Wosner

przemekstepien706 19 Gru 2021 09:41 792 17
REKLAMA
  • #1 19770920
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    Witam serdecznie problem z Yamaha tzr 125 robiony szlif cylindra plus nowy tłok wosner oraz simeringi wału raz ciężko odpala a innym razem odrazu pali lecz po chwili dostaje wysokich obrotów gaźnik czyszczony z 50 razy podmieniany na inny że spr moto i dalej do samo nie wiem już gdzie jest problem proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19770944
    adam:
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Jeśli wchodzi na wysokie obroty mimo nieruszania manetki gazu to przypuszczam że lewe powietrze. Sprawdź połączenie całego dolotu (gaźnik, membrana).
  • #3 19770986
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    To już sprawdzone jedynie co to poci się na łączeniu karterów odpięty dozownik może tam jakoś zaciągnąć? Lub to że mam 2 dziurki w wydechu? Bo już naprawdę nie wiem

Dodano po 1 [minuty]:

To już sprawdzone jedynie co to poci się na łączeniu karterów odpięty dozownik może tam jakoś zaciągnąć? Lub to że mam 2 dziurki w wydechu? Bo już naprawdę nie wiem czy może zaciągać pompką oleju
  • #4 19771370
    adam:
    Poziom 12  
    Może ciągnąć lewe powietrze na karterach (na łączeniu połówek, przy skrzyni korbowej), co do wydechu nie ma to znaczenia. A przy odpięciu dozownika zaślepiłeś jego wejście w gaźniku?
  • #5 19771434
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    Zaślepione jest także chyba na łączeniu karterów bo tam gdzieś się delikatnie kapie olej jak już odpali i chodzi chwilę to zaczyna kapać olej
  • REKLAMA
  • #6 19771603
    adam:
    Poziom 12  
    Możesz pokazać zdjęcie? Jak będzie jakakolwiek nieszczelność na karterach to niestety nic z prób naprawy, trzeba będzie je uczelnić.
  • #7 19771636
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    Niestety nie mam zdięcia jutro postaram się zrobić olej zaczyna kapać jak tylko jest odpalony tak nie i ciężko jest zlokalizować z kąd leci ale napewno u dołu silnika z nikąd nie splywa napewno może być tak że jak olej się rozgrzeje to na łączeniu karterów się rozszczelnia?

Dodano po 14 [minuty]:

Ogólnie psikalem plakiem po całym silniku i zero reakcji nie zaciągnoł nigdzie plaka
  • REKLAMA
  • #8 19771681
    adam:
    Poziom 12  
    A kolor świecy? Po długim kręceniu bez zapalenia powinna być co najmniej zalana. Rozumiem że iskra jest prawidłowa i próbowałeś na innej świecy?
  • #9 19771709
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    Mam z 5 nowych świec najczęściej problem jest że nie podaje paliwa jak już poleci to odpali świeca czarna zazwyczaj nie zależnie od ustawienia gaźnika membrama nowa paliwo do gaźnika leci. Jak zapali potrafi chodzić z 30min i jest ok, innym razem ciężko pali jak odpali dostanie wysokich obrotów zgasze po chwil chce odpalić i nic nie podaje paliwa nawed podlanie nie pomaga i tak w koło przez chwilę myślałem że już ok bo ładnie odpala zimna czy ciepła gaźnik wstępnie ustawiony to zaczęły szaleć obr.
  • #10 19771713
    adam:
    Poziom 12  
    No to moim zdaniem problem z lewym powietrzem. Może spróbuj na próbę zatkać czymś połączenie karterów w miejscu gdzie leje się olej?
  • #11 19771734
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    W skrócie zrobione szlif plus nowy tłok wosner gaźnik czyszczony wiele razy plus podmiana z innego moto plus nowy chnczyk nowe simeringi na każdym gaźniku przed wymiana simeringiow i membrany i po wymianie obiawy te same plak nie daje nic więc poloczenie karterów zostaje?
  • #12 19771797
    adam:
    Poziom 12  
    Nie chcę wydawać ostatecznej decyzji (wiem ile to pracy taka rozbiórka i złożenie), no ale ten wyciekający olej plus maksymalny obroty na to wskazują. Przyjrzyj się karterom bardzo dobrze i może coś uda ci się dostrzec.
  • #13 19897689
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    Kartery ktoś poskładał na silikon i poci się tylko nad rozusznikiem więc to chyba przyczyną?
  • #14 19906337
    adam:
    Poziom 12  
    No zapewne tak.
  • #15 19942251
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    Witam serdecznie problem z obrotami ustąpił po uszczelnieniu karterów i zostały założone nowe łożyska wału ale pozostaje problem z odpalaniem raz pali raz nie raz odrazu a raz ciężko gaźnik napewno czysty rozrusznik kręci ale jak da się gazu to jakby szybciej kręcił może to padł moduł ale iskra jest
  • #16 19946400
    adam:
    Poziom 12  
    No po takim remoncie to na pewno porządna regulacja i przegląd gaźnika. Najlepiej go rozebrać do zera i przeglądnąć każdy element (czy jest syf w komorze pływakowej itp.). Profilaktycznie wymienić świece i sprawdzić cały układ zapłonowy (czy nie ma przetarć na przewodach itp.).
  • #17 19985647
    przemekstepien706
    Poziom 6  
    Moto odpala gaźnik czysty ale raz pali elegancko a raz dłużej kręci obiawy taki ze paliwo nie leci do gaźnika wypali co ma w gaźniku i po chwili jak na leci to odpali bak czysczony i kranik paliwo leci a w przewodzie banka powietrza jest cały czas co to może być
  • REKLAMA
  • #18 19985680
    adam:
    Poziom 12  
    Zaworek w komorze pływakowej sprawdzony? Może się zawiesza?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z odpalaniem motocykla Yamaha TZR 125 po wymianie tłoka Wosner oraz szlifie cylindra. Motocykl czasami odpala od razu, a innym razem wymaga długiego kręcenia. Po uruchomieniu silnika występują wysokie obroty, co sugeruje problem z lewym powietrzem. Użytkownik sprawdził połączenia dolotu, gaźnik oraz simeringi, jednak nadal występują nieszczelności, szczególnie w okolicy karterów, gdzie olej się poci. Po uszczelnieniu karterów problem z obrotami ustąpił, ale nadal występują trudności z odpalaniem. Wskazano na możliwość zacięcia się zaworka w komorze pływakowej gaźnika jako potencjalną przyczynę problemów z podawaniem paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA