logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg i prędkość WiFi w domu jednorodzinnym? Światłowód Orange, Funbox 3.0

xero25x 19 Gru 2021 12:34 1335 5
REKLAMA
  • #1 19771172
    xero25x
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Cześć , nie dawno założyłem u siebie światłowód z orange 300Mb/s z funboxem 3.0. Mam pytanie, jak rozbudować sieć WiFi? Wydaje mi się ze modem Funbox ma słaby zasięg i w moim domu jednorodzinnym na jego końcu nie ma wcale zasięgum, to jest jedna sprawa. Druga sprawa jest taka , że juz za jedną ścianą prędkość internetu z 200Mb/s ( nigdy nie osiągnąłem maxymalnej predkosci przez WiFi) robi się 30Mb/s. Jak to rozwiązać? Kupić jakieś wzmacniacze czy dodatkowy router? Bo z tego co wiem nie moge Funboxa zamienić na jakiś swój , tak mi powiedział technik który aktywował usługę. Chodzi mi o jak najwiekszą prędkość i jak najwiekszy zasięg w całym domu a jest prawie 200m2. Jakieś rady?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19771374
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    xero25x napisał:
    Druga sprawa jest taka , że juz za jedną ścianą prędkość internetu z 200Mb/s ( nigdy nie osiągnąłem maxymalnej predkosci przez WiFi) robi się 30Mb/s

No tak to już z WiFi i tłumieniem fal radiowych jest. Zasięg szybkiej sieci na 5GHz to jedno pomieszczenie i zazwyczaj sensowne wyniki jeszcze za jedną ścianą. U Ciebie pewnie grubsze ściany albo grube tynki gipsowe, to wtedy tak się dzieje.
    xero25x napisał:
    Kupić jakieś wzmacniacze czy dodatkowy router? Bo z tego co wiem nie moge Funboxa zamienić na jakiś swój , tak mi powiedział technik który aktywował usługę

Słuchaj takich bzdur, to wydasz grube tysiące a będzie podobnie. Szczególnie te bzdury o "wzmacniaczach" czyli prawidłowo o repeateracha. Z takim śmieciem będzie te 30Mbps podzielone jeszcze przez dwa i niestabilna sieć.
    Twoje problemy rozwiązuje się jak tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3855215.html
    Jeśli jednak chcesz nie tylko podstawowego zasięgu jak autor tematu a jeszcze dodatkowo szybkich połączeń i bezprzerwowego przełączania między punktami, to montujesz nie jeden a trzy access pointy systemowe i łączysz je przewodami minimum kat5e z funboxem. Na FB wtedy wyłączasz radio.

Oczywiście jeśli chcesz mieć pełne 300Mbps to praktycznie tylko na przewodach a na WiFi tylko na urządzeniach klienckich z MIMO2x2.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19771437
    xero25x
    Poziom 7  
    Jakieś godne polecenia Access pointy? Nie mówię tutaj o jakiś super wypaśonych sprzętach tylko w rozsądnych pieniądzach dobry sprzęt.
  • REKLAMA
  • #4 19771448
    IC_Current
    Z tanich i dosyć dobrych to mogę polecić TP-LINK Deco M4. Oczywiście nie wierzysz w żadne bzdury MESH co na tym piszą, tylko podłączasz przewodem. Za tròjpak trzeba dać około 580zł, ale czasem idzie na jakiejś wyprzedaży złapać za ok 500zł trzy sztuki.
    Jeśli coś lepszego ale jeszcze z niewysokiej półki to Unifi UAP AC Lite/Pro, ale tu cena wyższa.
    Jeśli tylko jeden AP bez szybkiego roamingu itp, to np Archer C6U.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19771526
    xero25x
    Poziom 7  
    Okej dzięki coś wybiorę. Powiedz mi jeszcze jedna rzecz, czy każde z tych urządzeń muszę łączyć przewodem bezpośrednio z FB czy mogą być ze sobą połączone? W sensie wiem że pierwszy AP z FB na pewno muszę ale czy już drugi mogę połączyć z pierwszym i kolejno trzeci z drugim?
  • Pomocny post
    #6 19771536
    IC_Current
    W Deco M4 jest wbudowany switch dwuportowy i możesz połączyć urządzenie do urządzenia. W Unifi UAP AC Pro podobnie. W AC Lite jest tylko jeden port, więc musi być łączony z FB albo musisz mieć dodatkowe switche.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA