logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie routery mesh do domu z Orange FunBox 6, by mieć jedną sieć WiFi?

michalnitek 04 Sie 2024 13:04 5427 7
REKLAMA
  • #1 21179410
    michalnitek
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam, mam domek, w którym jest podpięty Internet z Orange za pomocą światłowodu 1 Gb/s i sygnał WiFi jest rozprowadzony za pomocą routera Orange FunBox 6. I wszystko działa świetnie, z tym że na piętrze słabo z zasięgiem WiFi, tym bardziej że po przekątnej domu zasięgu WiFi prawie nie ma. Rozwiązałem poniekąd ten problem za pomocą routera na piętrze, ale rozsyła on inną sieć i co chwilę trzeba się przełączać z piętra na parter i odwrotnie. Do tego nie mam WiFi w garażu i ogrodzie.

Moje pytanie jest takie, jakich routerów powinienem użyć, tak aby wszystkie pracowały w jednej pod nazwą jednej sieci, a kiedy będę chodził z telefonem po domu, chciałbym, aby się to wszystko przełączało automatycznie, coś w stylu mesh.

Dodam, że wszędzie mam pociągniętą skrętkę w kat. 5E, ale myślę, żeby zmienić to na kat. 6 (wymiana kabla jest możliwa w każdym momencie). Proszę mi doradzić, jakie routery kupić, tylko nie za miliony monet. Chciałem zastosować TP-Link Deco, ale nie wiem, czy można je łączyć za pomocą kabla, a odległości między domem a garażem i altanką w ogrodzie są na tyle duże, że słabo to działa po WiFi. Próbowałem repeaterów i bardzo słabo to wypadło.

Schemat sieci WiFi w domu z routerami na różnych poziomach
  • REKLAMA
  • #2 21179437
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    michalnitek napisał:
    dodam ze wszędzie mam pociągnięta skrętkę w kat 5E

Najtaniej, stabilnie i dosyć nowocześnie to Deco X50.
    Oczywiście wszystko połączone przewodem.
    Funboxa można się pozbyć, a użyć jednego z Deco i nie płacić haraczu 5zł. Będzie jednak potrzebny terminal ONT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21179443
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Masz kable, DECO działaja z backhaul po kablu, na dodatek pierwszy przy FB6 moze być jako AP a nie router, satelity obsługuja Fast Roaming. Proponuję zestaw 2sztX50 a na zewnatrz X50 Outdoor.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21179473
    michalnitek
    Poziom 10  
    Szczerze to myślałem bardziej budżetowo:

TP-Link Deco M4 AC1200 ale mam wątpliwości
    lub
    TP-Link Archer C6 AC1200
    to ma tylko działać dla kilku telefonów plus jednego telewizora z Netflixem i w to wszystko ma być jeszcze drukarka zamieszana
  • Pomocny post
    #5 21179483
    IC_Current
    michalnitek napisał:
    TP-Link Archer C6 AC1200

Nie działa jako AP, tylko jako repeater, więc nawet nie ma co patrzeć.
    M4 są ok. W sam raz do łącza 300Mbps. Ich granica działania w idealnych warunkach to ok 600Mbps. Osiągi powyżej to X20 (nieopłacalne) i X50, które mają kanały 160MHz i bez problemu zamykają gigabitowy port Ethernet.

Jeśli oszczędnie i jednak M4, to kupuj używki. Są już do ogarnięcia poniżej 100zł. To proste urządzenia, nie się co psuć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21179776
    michalnitek
    Poziom 10  
    to teraz tak załóżmy, że wybrałem deco X50, to pojawia mi się pytanie, jak mam je połączyć między sobą, skoro one mają po dwa gniazda RJ, a ja muszę połączyć jednego z FunBoxem i do tego dwie satelity???

Chyba że każdego łączę z FunBoxem lub połączone są ze sobą przez jakiego switcha
  • Pomocny post
    #7 21179790
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    DECO X50 maja swich 3x GE, wersja X50 POE ma 1x 2.5GE i 1x GE, X50 Outdoor ma 2x GE w tym 1 z POE. Satelity w MESH mozna łaczyć ze sobą po kablu lub WIfi z pominięciem pierwszego routera/AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21179889
    IC_Current
    michalnitek napisał:
    Chyba że każdego łączę z FunBoxem

Możesz łączyć je dowolnie, byle były podłączone przewodem a nie poprzez WIFI i byleś nie zrobił celowo (lub przypadkowo) pętli.
    Dobra praktyka w (małej) sieci mówi jednak, że każde urządzenie powinno być wpinane do centralnego punktu w topologii gwiazdy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązań do poprawy zasięgu WiFi w domu, gdzie korzysta z routera Orange FunBox 6 z łączem światłowodowym 1 Gb/s. Problemem jest słaby sygnał na piętrze oraz brak WiFi w garażu i ogrodzie. Proponowane rozwiązania obejmują systemy mesh, takie jak TP-Link Deco X50, które mogą działać w trybie AP i obsługują Fast Roaming. Użytkownik rozważa również tańsze opcje, takie jak TP-Link Deco M4, jednak z ograniczeniami prędkości. Wskazówki dotyczące połączeń między urządzeniami sugerują użycie kabli Ethernet oraz unikanie pętli w sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA