logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel integra - sterowanie oświetleniem - co robię źle?

Hep 22 Gru 2021 20:21 1707 21
  • #1 19777579
    Hep
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Cześć, mam problem ze sterowaniem oświetleniem z integry. Dołożyłem czujnik zmierzchu i przekaźniki które mają włącząć ledy. Działanie w teorii jest proste :
    - jezeli czujka stwierdzi, że jest ciemno oraz PIR wykryje ruch w przedpokoju - zapal led w przedpokoju.
    - jeżeli ta sama czujka zmierzchu stwierdzi, że jest ciemno a PIR w łazience wykryje ruch - zapal led w łazience.

Zastosowałem iloczyn wyjść. Całość wygląda jak na zdjęciu. O ile led w przedpokoju jest ładnie załączany to led w łazience już nie. Włącza się chwile po zgaszeniu leda w przedpokoju. Nie mam pojęcia co tu jest źle. Będę wdzięczny za wsparcie.
  • Pomocny post
    #2 19778092
    wojtek_1010
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Chyba źle masz wybrane wejścia sterujące wyjściami,
    bo jeżeli wejście 14 steruje stanem wyjścia ciemno (7) (pewnie z czujki zmierzchu),
    i to samo wejście 14 steruje wyjściem LED łazienka (4),
    czyli wyjście łazienka wyzwo (6) jest sterowane iloczynem wyjść sterowanych z tego samego wejścia 14.
    Nie wiem czy za bardzo nie zamieszałem?

pozdrawiam Wojtek

wyjście led lazienka (4) powinno być sterowane wejściem pod który jest podłączony przycisk, a nie wejściem 14
  • #3 19778249
    Hep
    Poziom 9  
    wojtek_1010 napisał:
    Chyba źle masz wybrane wejścia sterujące wyjściami,

Kurde faktycznie. Patrzyłem na to godzinę i nie wypatrzyłem. Dziękuję. Zmieniłem i obecnie wygląda to jak na zdjęciu. Czujki zapalają światła ale niezależnie od wyjścia 7 tj czy jest ciemno. Jakiś pomysł dlaczego? Iloczyn logiczny chyba właśnie tak powinien wyglądać...
  • #4 19778267
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    To oznacza, że wyjcie 7 jest cały czas w stanie wysokim. Dlaczego "ciemno" jest jako Wskaźnik Gotowości?
  • #5 19778286
    Hep
    Poziom 9  
    kosmos99 napisał:
    To oznacza, że wyjcie 7 jest cały czas w stanie wysokim. Dlaczego "ciemno" jest jako Wskaźnik Gotowości?

Faktycznie. Cały czas jest w wysokim. Wzkaźnik gotowości dałem rozumiejąc to jako "flagę", uznałem, że nie ma to większeog znaczenia gdy sterowane będzie pojedynczym wejściem - jaki typ powinien być do tego typu zastosowań?
  • #6 19778348
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    Wyjście 7 Wskaźnik gotowy odznacz Pol+, przy wyjściu 1 Syrena odznacz wejście 14.
  • Pomocny post
    #7 19778383
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Nie lepiej wyjście ciemno, dać jako naruszenie wejścia 14?
  • #8 19778397
    Hep
    Poziom 9  
    panzewsi napisał:
    Syrena odznacz wejście 14.

Słuszna uwaga :D

Co do Pol.+ zaraz sprawdzę, ale w sumie w takim razie nie rozumiem jak to działa, patrząc w dokumentację:
    Jeżeli stan aktywny(rozumiem, że wejście) i polaryzacja włączona tj zaznaczona - zwarcie do masy i to bym rozumiał jako to czego porzebuje gdy jest naruszenie.
    Jeżeli stan nieaktywny(wejścia) i polaryzacja włączona tj zaznaczona - odcięcie masy a wygląda to tak jakby nie odcinał.

Dodano po 9 [minuty]:

kosmos99 napisał:
    Nie lepiej wyjście ciemno, dać jako naruszenie wejścia 14?

w sumie, to nie wiem czemu od razu nie spróbowałem w ten sposób... sprawdzę
  • #9 19778439
    panzewsi
    Poziom 24  
    "Wskaźnik gotowy" działa odwrotnie.
    Chociaż w sumie to prościej jest zrobić tak jak pisze Kolega kosmos99.
  • #10 19779007
    Hep
    Poziom 9  
    niestety nie działa to w ten sposób, wybrałem "naruszenie wejścia" i dalej nie zwraca uwagi na czujkę zmierzchu... jakieś pomysły jeszcze? Typ czujki mam ustawony jako "zwykła" i chyba to jest ok bo jak zaswiece lub zgasze światło widze zmiany stanów w stanach wejść
  • #11 19779018
    panzewsi
    Poziom 24  
    Daj zrzut z wejść, bo tam coś musisz mieć nie tak.
  • #12 19779041
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Hep napisał:
    Typ czujki mam ustawiony jako "zwykła" i

Typ czujki zwykła po naruszeniu przy uzbrojonym systemie wywoła alarm włamaniowy, do tego celu używa się typu reakcji "bez akcji alarmowej".
    Do logiki użyłeś wyjść fizycznych 3,4,7, które mógłbyś wykorzystać w przyszłości do innych celów.
    Logikę robi się na wyjściach wirtualnych, najlepiej od końca.

Robisz wszystko na ślepo, bez zrozumienia zasad działania centrali, proponuję parę razy przeczytać instrukcję i postarać się ją zrozumieć.
  • #13 19779050
    Hep
    Poziom 9  
    Zmieniłem typ bo już nie miałem innego pomysłu. Pierowtnie był bez reakcji alarmowej.

alster1 napisał:
    Do logiki użyłeś wyjść fizycznych 3,4,7, które mógłbyś wykorzystać w przyszłości do innych celów.

Wiem o tym, ale to niewielki obiekt i nie przewiduje tu już więcej zmian. I tak to oświetlenie"doszło" żeby wykorzysttać jeszcze wolne wejścia i tyle.

Dodano po 4 [minuty]:

panzewsi napisał:
    Daj zrzut z wejść, bo tam coś musisz mieć nie tak.

Oczywiście wiem, że do zmiany z powrotem jest typ reakcji na bez alarmu ale teraz kombinowałem bo po prostu nie mam pomysłu.
  • #14 19779079
    kood
    Ocena: 443
    Podaj do których wyjść są podłączone przekaźniki sterujące oświetleniem.

Wejście 14 jaki ma stan gdy jest ciemno a jaki gdy jasno? Inna sprawa że jeśli masz czujnik zmierzchu skonfigurowany jako "zwykła" to będziesz miał alarm z tego wejścia minimum raz dziennie.
  • Pomocny post
    #15 19779112
    panzewsi
    Poziom 24  
    14 powinna być "bez akcji alarmowej" i ten X przy bez alarmu po załączeniu zasilania też nie jest potrzebny. Przy 12 czas na wejście nie wiem czy nie przeszkadza, sprawdź. I sprawdź, też, czy 14 zmienia stan po zasłonięciu czujnika.
  • #16 19779221
    Hep
    Poziom 9  
    kood napisał:
    Podaj do których wyjść są podłączone przekaźniki sterujące oświetleniem.

OUT3 i OUT4
    14 jak jest jasno ma stan 0 a jak ciemno 1 (naruszenie) nie wiem czy dobrze opisuje to jako 0/1

Dodano po 45 [sekundy]:

panzewsi napisał:
    Przy 12 czas na wejście nie wiem czy nie przeszkadza, sprawdź.
    To chyba powinno mieć znaczenie przy rozbrajaniu a nie naruszeniu ale sprawdzę.
  • #17 19779265
    kood
    Hep napisał:
    OUT3 i OUT4

I tutaj jest główny problem.

Dodano po 1 [minuty]:

Hep napisał:
    14 jak jest jasno ma stan 0 a jak ciemno 1 (naruszenie) nie wiem czy dobrze opisuje to jako 0/1

I to też źle, jak już to wskaźnik gotowy na 7 wyjściu musi mieć odwróconą polaryzację albo zrób tam przełącznik MONO z czasem działania 0 i zaznaczoną opcją "aktywny podczas naruszenia", albo zmień na tym 14 wejściu typ na NC.
  • #18 19779358
    Hep
    Poziom 9  
    kood napisał:
    I tutaj jest główny problem.

a to dlaczego źle?

To poniżej rozumiem, sprawdzam...
  • #19 19779364
    kood
    Hep napisał:
    a to dlaczego źle?

Na wyjściach na których są podłączone przekaźniki masz mieć iloczyn logiczny, u Ciebie są to przełączniki MONO.
  • #20 19779493
    Hep
    Poziom 9  
    kood napisał:
    Na wyjściach na których są podłączone przekaźniki masz mieć iloczyn logiczny, u Ciebie są to przełączniki MONO.

Chyba nie rozumiem niestety. Ma to sens co prawda żeby iloczyn był na tych wyjściach ale jak wtedy ustalić czas jak długo ledy mają świecić?

Iloczyn logiczny wyjść na out 3 i 4, przełączniki MONO jako wyjścia zależne od PIR łazienka/przedpokoj i ciemno jako wyjście zależne od czujki NO z typem naruszenie wejścia, tak?
    Nie rozumiem czemu miałby tam być typ NC. Jak mam NO to w mmoencie gdy jest ciemno jest wykryte zdarzenie więc chyba o to chodzi?
  • Pomocny post
    #21 19779552
    kood
    Hep napisał:
    ale jak wtedy ustalić czas jak długo ledy mają świecić?

Składnikiem tego iloczynu czyli w tym przypadku tym przełącznikiem mono.

Hep napisał:
    i ciemno jako wyjście zależne od czujki NO z typem naruszenie wejścia, tak?

Nie jako naruszenie wejścia tylko np jako Mono z czasem 0 i zaznaczoną opcją "akt. podczas naruszenia".

Hep napisał:
    Nie rozumiem czemu miałby tam być typ NC. Jak mam NO to w mmoencie gdy jest ciemno jest wykryte zdarzenie więc chyba o to chodzi?

Teraz jest tak że gdy jest ciemno wejście jest naruszone więc wyjście 7 nazywające się "ciemno" jest nieaktywne bo tak działa "wskaźnik gotowy", więc trzeba to jakoś odwrócić i w poprzednim poście podałem 3 sposoby jak to zrobić, trzeba wykorzystać jeden z tych sposobów.
  • #22 19780013
    Hep
    Poziom 9  
    Wszystko jasne. Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim zaangażowanym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją systemu Satel Integra do sterowania oświetleniem, gdzie czujnik zmierzchu i czujniki PIR mają włączać diody LED w przedpokoju i łazience. Po wprowadzeniu zmian, LED w łazience nie działa poprawnie, włączając się po zgaszeniu LED w przedpokoju. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z błędnego przypisania wejść i wyjść oraz niewłaściwej konfiguracji czujnika zmierzchu. Wskazówki obejmują zmianę typu wejścia na "bez akcji alarmowej", odwrócenie polaryzacji oraz użycie przełączników MONO dla wyjść. Ostatecznie, użytkownik uzyskuje pomoc w zrozumieniu logiki działania systemu i poprawnej konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA