logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128-WRL - Zwarcie, spalone elementy, moduł GSM, ABAX, naprawa, serwis, gwarancja

Shuvar83 23 Gru 2021 12:11 882 3
REKLAMA
  • #1 19778567
    Shuvar83
    Poziom 2  
    Witam.

Mam problem z moją centralką. Po wyłączeniu zasilania sieciowego 230V a podczas odłączania akumulatora zrobiło się gdzieś zwarcie. Przypuszczam że poszło od tej długiej czarnej anteny. Nie wiem co to za antena. Do GSM to chyba ta płytka prostokątna a ta druga to od ABAXA? Generalnie centralka działa, nie widzę objawów. Niestety jeszcze nie była do końca skonfigurowana/podłączona więc nie jestem w stanie sprawdzić czy coś przestało działać. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi za co odpowiadają spalone elementy, co to za moduł się spalił i czy ewentualnie ktoś spotkał się z taką awarią i czy ją naprawił.
    Serwis Satela odpisał mi, że usterki takiego typu są nienaprawialne i wchodzi w grę tylko wymiana płyty. Niestety nie wiem czy uda mi się odnaleźć gwarancję i dowód zakupu więc nie wiem czy reklamacja u Satela wejdzie w ogóle w grę. Bardziej interesuje mnie czy da się to ewentualnie naprawić i gdzie szukać pomocy jeśli nie u Satela. Może ktoś ma jakiś schemat aby dowiedzieć się co to za elementy się spaliły i ich wartości?
    Załączniki:
    • Satel Integra 128-WRL - Zwarcie, spalone elementy, moduł GSM, ABAX, naprawa, serwis, gwarancja 20211223_030802.jpg (1.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19778628
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6695
    Shuvar83 napisał:
    Niestety nie wiem czy uda mi się odnaleźć gwarancję i dowód zakupu więc nie wiem czy reklamacja u Satela wejdzie w ogóle w grę.

Do reklamacji z tytułu rękojmi potrzebny jedynie dowód zakupu ale niekoniecznie paragon lub faktura. Może być bankowe potwierdzenie płatności jeżeli płatność była w formie bezgotówkowej. Reklamacja z tytułu rękojmi (od 01.01.2021 obowiązuje też przy zakupie na fakturę firmową jeżeli do użytku w firmie a nie do dalszej odsprzedaży prowadzonej przez osobę fizyczną) tylko u sprzedawcy a nie w serwisie/gwarancie czy u producenta/importera.
    PS.
    To co widać na zdjęciu jest najczęściej uszkodzeniem lawinowym i uszkodzone zwykle są również inne elementy poza stwierdzonymi wizualnie.
    W załączeniu zdjęcia tego fragmentu sprawnej płyty ale niestety nieczytelne wartości chyba rezystorów lub kondensatorów.
    Satel Integra 128-WRL - Zwarcie, spalone elementy, moduł GSM, ABAX, naprawa, serwis, gwarancja Satel Integra 128-WRL - Zwarcie, spalone elementy, moduł GSM, ABAX, naprawa, serwis, gwarancja Satel Integra 128-WRL - Zwarcie, spalone elementy, moduł GSM, ABAX, naprawa, serwis, gwarancja
  • REKLAMA
  • #3 19778724
    Shuvar83
    Poziom 2  
    DiZMar napisał:
    To co widać na zdjęciu jest najczęściej uszkodzeniem lawinowym i uszkodzone zwykle są również inne elementy poza stwierdzonymi wizualnie.

Wiem że może być taka możliwość. Dlatego wolałbym aby Satel wymienił tę płytę. W ostateczności będę próbował ją naprawić ale w ciemno będzie ciężko.

Dodano po 31 [minuty]:

Z tego co zdążyłem się zorientować ta część w której wystąpiło spalenie dotyczy ABAXa (jeszcze nie potwierdziłem na 100%). Byłaby to najmniej dotkliwa awaria jakbym miał korzystać dalej z tej centralki. Teraz tylko pytanie czy korzystanie z takiej centralki wiąże się z jakimś ryzykiem innych uszkodzeń, może pożaru co byłoby najgorsze? Czy jak się coś spaliło to nie ma przejścia elektrycznego i raczej już nic nie powinno się stać?
REKLAMA