logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 64: Samoczynne restarty - usunięcie czujek, INT-E, INT-GSM, Pulsar 50VA

madzielak 04 Sty 2023 22:18 792 9
REKLAMA
  • #1 20368133
    madzielak
    Poziom 9  
    Dobry wieczór,
    mam problem z centralą Satela Integra 64. Centralka co chwilę się restartuje. Usuwałem po kolei czujki bo myślałem że któraś z nich powoduje problem i dotarłem do momentu gdy jest sama płyta główna, INT-E, INT-GSM oraz manipuator INT-KSG i dalej występują restarty.
    I teraz usune tylko INT-E, nie ma restartów, usune tylko INT-GSM też nie ma restartów. Transformator Pulsar 50VA daje stale napięcie ok 21v więc to też raczej nie jest problemem.
    Czy macie pomysł co może być problemem czy słać od razu płytę na serwis pogwarancyjny ?
    Dodam, że płyta była już raz naprawiana na gwarancji bo nie ładowała akumulatora i wróciła z informacją, ze nie ma problemu natomiast cudownie aku zaczał być ładowany.
  • REKLAMA
  • #2 20369288
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1406
    Historię sprawdzałeś?
    Jak pamięć na płycie?
  • REKLAMA
  • #3 20369312
    madzielak
    Poziom 9  
    W historii nic ciekawego nie ma, tylko restar płyty głównej, manipulatorów itp.
    Co masz na myśli "jak pamięć" ?
  • REKLAMA
  • #4 20369467
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Sprawdziłeś czy nie ma gdzieś luzów na stykach zasilania trafo i samej płyty? Resety są w równych odstępach czasu czy całkiem randomowo (przypadkowo)?
  • #5 20369549
    madzielak
    Poziom 9  
    Resety randomowe. Czasami po 2 minutach, czasami po 10 minutach. Sprawdziłem styki zasilacza na płycie, COM i + w modułach. Sprawdzę jeszcze te w trafo, o tym nie pomyślałem.
  • #6 20369659
    jimasek
    Odłącz też akumulator dla testów, zostaw tylko gołą centralę z zasilaniem i klawiaturą. Wtedy sprawdzaj czy coś się dzieje.
  • REKLAMA
  • #7 20370841
    madzielak
    Poziom 9  
    Tak jak pisałem, została tylko goła płyta, manipulator, int-gsm i int-e. Wtedy są restarty.
    Gdy odepnę tylko INT-E lub tylko INT-GSM nie ma restartów. Jak jest sama goła płyta + manipulator też nie ma restrtów
  • #8 20370861
    jimasek
    Zmierz prądy jakie pobierają moduły INT-E max 80mA a INT-GSM do 250mA. Możliwe że zasilacz na płycie szwankuje. Przez jakie wyjścia zasilasz moduły?
  • #9 20372674
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15465
    madzielak napisał:
    Dodam, że płyta była już raz naprawiana na gwarancji bo nie ładowała akumulatora i wróciła z informacją, ze nie ma problemu natomiast cudownie aku zaczał być ładowany.

No a akumulator sprawny? Ile lat ma?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20382001
    Merio186
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    madzielak napisał:
    Tak jak pisałem, została tylko goła płyta, manipulator, int-gsm i int-e. Wtedy są restarty.
    Gdy odepnę tylko INT-E lub tylko INT-GSM nie ma restartów. Jak jest sama goła płyta + manipulator też nie ma restrtów
    Sprawdziłbym czy przypadkiem nie masz uszkodzonych przewodów łączących te moduły i chociażby +12 dotyka masy lub same moduły nie dotykają do masy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą Satela Integra 64, która doświadcza samoczynnych restartów. Po usunięciu czujek INT-E i INT-GSM, restarty ustają, co sugeruje, że problem może leżeć w jednym z modułów. Użytkownik sprawdził zasilanie oraz styki, a także napięcie transformatora Pulsar 50VA, które wynosi około 21V. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie prądów pobieranych przez moduły oraz ewentualne uszkodzenia przewodów łączących. Użytkownik rozważa wysłanie płyty na serwis pogwarancyjny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA