logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką temperaturę ustawić w piecu, aby oszczędnie zużywać gaz?

darkowe1 23 Gru 2021 17:34 2421 6
  • #1 19779187
    darkowe1
    Poziom 5  
    Ocena: 91
    Witam mam piec gazowy i instalacje CO ogrzewanie podłogowe . Mam pytanie odnośnie ustawienia na piecu , jaka temperaturę ustawić na piecu żeby używał mniej gazu ? Chodzi mi o to czy na piecu ustawić np 55 stopni a na zaworze mieszającym dać np 22 na dom , czy lepiej ustawić na piecu 22 i żeby grzał cały czas ?
  • Pomocny post
    #2 19779208
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Jeżeli masz tylko ogrzewanie podłogowe to temperaturę zasilania podlogówki ustalasz na kotle.ma chodzić z najnizsza modulacją palnika, kwesta kotła czy da rade zejść tak nisko.
  • #3 19779252
    darkowe1
    Poziom 5  
    Viessmann Vitodens 100-W B1KC 6,5-26kW taki kociołek mam . Czy on jest dobry na 160m2 ?
  • #4 19779660
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Dobry, chociaż do samego ogrzewania podłogowego to moc maksymalna jak dla mnie za duża. Masz zamontowany czujnik zewnętrzny?
    Kwestia też instalacji. Czy wszystko idzie z jednej pompy obiegowej z kotła czy są podzielone na sprzęgle.
  • #5 19780040
    darkowe1
    Poziom 5  
    Czujnika jeszcze nie mam , mam sprzęgło i pompę obiegowa za sprzęgłem . W przyszłe wakacje będę montował czujniki temperatury w pokojach i czujnik tem zewnętrznej
  • #6 20811894
    tytuzs82
    Poziom 7  
    podepnę się pod temat.
    czy przy podobnej konfiguracji jak kolega, z tym że piec stoi w chlodnym garażu ma to sens? czy muszę do pieca podlaczyc jakis regulator temperatury który będzie w domu?
    czy viessman vitodens patrzy tylko na temperaturę zewnętrzna czy też bierze pod uwagę temperaturę przy piecu jeśli nie ma regulatora w domu?
  • #7 20827367
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    6,5kw to kupa mocy która wystarcza na większośc sezonu, a jak potrzeba mniej to już niestety kocioł taktuje.
    Najepszy kocioł który startuje od 2kw i na wymienniku alu krzem - nie potrzeba sprzegła i dodatkowej pompy.

darkowe1 napisał:
    jaka temperaturę ustawić na piecu żeby używał mniej gazu

Najmniejszą komfortową ! ale żeby był komfort musi być czujka pogodowa. Sterowanie w pomieszczeniach zostaw sobie po sezonie grzewczym z pogodynką, nie zawsze sie to sprawdza, albo inaczej - nie zawsze jest potrzebne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o optymalne ustawienie temperatury w piecu gazowym dla oszczędności gazu, mając instalację ogrzewania podłogowego. Odpowiedzi sugerują, że temperatura zasilania powinna być ustawiona na najniższą możliwą wartość, co zależy od możliwości kotła. Wskazano na znaczenie czujników temperatury, zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych, dla efektywnego zarządzania temperaturą. Użytkownik posiada kocioł Viessmann Vitodens 100-W, który jest uznawany za odpowiedni, ale zbyt mocny dla samego ogrzewania podłogowego. Wskazano również na potrzebę zastosowania regulatora temperatury, zwłaszcza gdy piec znajduje się w chłodnym pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA