logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita M3600 - Instrukcje podłączenia softstartu do frezarki górnowrzecionowej

Gelloo 27 Gru 2021 14:43 1695 6
REKLAMA
  • #1 19784501
    Gelloo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witajcie, zwracam się do osób które posiadają wiedzę i doświadczenie w tej branży aby ktoś z forumowiczów podpowiedział mi jak podłączyć soft start do frezarki górnowrzecionowej Makita M3600
    Soft start zakupiłem na alledrogo, wklejam zdjęcie dla ułatwienia i pokazania jak jest fabrycznie podłączona i schemat softstartu z aukcji.
    Załączniki:
    • Makita M3600 - Instrukcje podłączenia softstartu do frezarki górnowrzecionowej Screenshot 2021-12-27 at 14-40-23 MIĘKKI START WOLNY ROZRUCH SOFT ŁAGODNY 16 A 230 V.png (306.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Makita M3600 - Instrukcje podłączenia softstartu do frezarki górnowrzecionowej IMG_20211213_140614.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19784689
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19833005
    Gelloo
    Poziom 11  
    Dziś sprawdziłem działa bez problemów według wskazówek, jednak mam inny problem, ciężko znaleźć wystarczającą ilość miejsca, aby element był zakryty wraz z innymi kablami ,dlatego mam jeszcze pytanie.
    Czy jest możliwość podłączenia innego softstartu gabarytowo mniejszego -znalazłem taki tylko on ma dwa kable i 12 A
    Czy podłączam podobnie czy według innego schematu?
    poniżej wklejam zdjęcia do małego soft startu
    Załączniki:
    • Makita M3600 - Instrukcje podłączenia softstartu do frezarki górnowrzecionowej Screenshot 2022-01-20 at 22-24-20 Miękki start, wolny rozruch, rezytor, 250V, 12A.png (317.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Makita M3600 - Instrukcje podłączenia softstartu do frezarki górnowrzecionowej Screenshot 2022-01-20 at 22-25-33 Miękki start, wolny rozruch, rezytor, 250V, 12A.png (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19833037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19868919
    Gelloo
    Poziom 11  
    Urządzenie z wolnym startem działało jednak 12A to zbyt mało dla Makity która ma 1600 Wat i po chwili od rozruchu było szybkie przejście (szarpniecie) na pełną prędkość obrotową, zdecydowałem się powrócić do pierwszej wersji i trochę spiłować obudowę softsatru 16A , łatwo nie było, ale w końcu się udało, poniżej wklejam jak urządzenie pracuje z zainstalowanym wolnym rozruchem.
    https://www.youtube.com/shorts/0C-46srmUyQ
  • #6 20055148
    andrzejshadow
    Poziom 9  
    Też zamontowałem ten model softstartu. Sam start super, bez szarpania, płynny. Jednak przy obciążeniu dawało się wyczuć jakby frezarka była słabsza niż przed zmianą. Trochę popracowała przy niewielkich obciążeniach i nic się nie działo. Jednak gdy przyszedł czas na frezowanie trochę twardszego drewna i pracę ciągła tak około 30 min (z przerwami na obrucenie deski), po 8 desce softstart spłonął. Aż wybił główne zabezpieczenie.
  • REKLAMA
  • #7 20307220
    Gelloo
    Poziom 11  
    andrzejshadow napisał:
    Też zamontowałem ten model softstartu. Sam start super, bez szarpania, płynny. Jednak przy obciążeniu dawało się wyczuć jakby frezarka była słabsza niż przed zmianą. Trochę popracowała przy niewielkich obciążeniach i nic się nie działo. Jednak gdy przyszedł czas na frezowanie trochę twardszego drewna i pracę ciągła tak około 30 min (z przerwami na obrucenie deski), po 8 desce softstart spłonął. Aż wybił główne zabezpieczenie.

Teraz Makita wypuściła taki sam model z soft starem fabrycznie wiec pewnie można kupić oryginalny i zamontować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dzielą się doświadczeniami związanymi z podłączeniem softstartu do frezarki górnowrzecionowej Makita M3600. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują zamianę kabli: czarny kabel z softstartu należy podłączyć w miejsce niebieskiego, a czerwony z softstartu do luźnego niebieskiego. Pojawiły się również pytania o możliwość użycia mniejszego softstartu, który ma tylko dwa kable i 12 A, co okazało się niewystarczające dla frezarki o mocy 1600 W. Użytkownicy zauważyli, że przy obciążeniu softstart może powodować spadek wydajności, a w jednym przypadku doszło do jego uszkodzenia. Zasugerowano również, że Makita wprowadziła na rynek model z fabrycznie zainstalowanym softstartem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA