logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT

seku69 29 Gru 2021 07:38 1008 10
  • #1 19787617
    seku69
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Witam. Chciałbym z posiadanego sprzętu stworzyć zasilanie awaryjne. Ten przetwornik jaki posiadam jednak ma słaby prąd. Czy jedynym wyjściem jest dokupienie innego? Akumulatory połączone szeregowo w 2 pary po 12 V znalazłem w miarę tani taki jak na pierwszym zdjęciu musiał bym go chyba wpiąć na stałe w układ? Może ktoś ma jakieś sugestie?

Moderowany przez Madrik:

Nie czytamy w myślach. Wróżka dyżurna jest na kwarantannie. Kryształowa kula się zbiła, a karty Tarota zjadł kot.

Napisz co chcesz zrobić, do czego chcesz zrobić, jakie masz wymagania.
    Zgadywać nie będziemy.

3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

Załączniki:
    • Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT akumulatorowa ład..PNG (420.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT IMG_20211205_220428.jpg (3.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19787619
    seku69
    Poziom 16  
    nie dodałem foto akumulatora
    Załączniki:
    • Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT IMG_20211205_220402.jpg (3.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19787926
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6024
    seku69 napisał:
    ..znalazłem w miare tani taki jak na pierwszym zdjęciu musiał bym go chyba wpiąc na stałe w układ?

No właśnie jest tani, bo jest prosty, jak zostawisz na długo to przeładuje akumulator. Chyba że ci to nie przeszkadza że proces ładowania będziesz musiał kontrolować i po naładowaniu odłączyć.

Wygodniej było by do ładowania użyć sprzętu który po zakończeniu ładowania utrzyma napięcie bezpieczne dla akumulatora.
  • #4 19787999
    seku69
    Poziom 16  
    Jest opcja że sprzedam ten ups Kemot a kupie taki. Ma 30 A prąd ładowania to chyba wystarczy. Nie dodałem że akumulatory są 4 po 6 V.
    Załączniki:
    • Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT ładowa (2).PNG (362.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT ładowa (1).PNG (112.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19788046
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Kemot czy Volt, ten sam Chińczyk robi.
    500/300 trochę mało.
    Kup np. sinuspro Volta 800/500 ze stałą fazą (w oznaczeniu SF).
    Aku nie musisz dodatkowo ładować. UPS zapewni ładowanie nawet dla dużych aku.
    "W jednej obudowie z kolorowym wyświetlaczem jest umieszczony 10 A prostownik do ładowania".
    10 A to jest maksymalny prąd ładowania aku. 100 Ah. Większe aku też naładuje.

https://tooles.pl/przetwornica-ups-awaryjne-z...MI89mH-faI9QIVB-qyCh1RjgDFEAQYASABEgLULPD_BwE

Szukaj z dodatkiem w nazwie SF.
  • #6 19788163
    seku69
    Poziom 16  
    Te akumulatory co mam mają znacznie większą pojemność. To są akumulatory trakcyjne. Ten UPS co mam ma 10 A prąd i nie naładuje ich. Pokazuje ładowanie ze dwie minuty i przestaje wyświetlać stan naładowania - czyli przestaje ładować.
  • #7 19788189
    anchilos
    Poziom 39  
    seku69 napisał:
    Pokazuje ładowanie ze dwie minuty i przestaje wyświetlać stan naładowania-czyli przestaje ładować.

UPS nie korzysta z aku przy podłączeniu do sieci, może jedynie uzupełnia samorozładowanie aku.
    Odłącz od sieci, niech popracuje z aku (do spadku choćby jednej kreski naładowania "Battery capacity"), następnie zobacz jak postępuje ładowanie.
    Pisałem o Volt, sprawdź jak to wygląda w Kemot.
    Jaki masz napięcie na aku.
    Rozumiem, że masz dwie "szóstki" po ok. 200 Ah.
  • #8 19788577
    seku69
    Poziom 16  
    Mam 4 akumulatory 6 V. Symbol taki jak na foto w drugim poście. Chcę z nich utworzyć bank energii dla pieca CV i urządzeń dla akwarium w razie zaniku prądu z sieci. Kemot zaczyna ładować, miga jedna kreska i znika po około 1 min. Napięcie na akumulatorach jest niskie, są spięte wszystkie cztery w dwie pary po 12 V - jedna para pokazuje 10 V, druga para 12,4 V.
  • #9 19788613
    anchilos
    Poziom 39  
    seku69 napisał:
    są spięte wszystkie cztery w dwie pary po 12 V - jedna para pokazuje - 10 V, druga para 12,4 V.

Jak to możliwe, że pary spięte równolegle pokazują różne napięcia?
    Przy takich pojemnościach powinien popłynąć zajebisty prąd wyrównawczy, chyba, że aku. kaput.
  • #10 19788698
    seku69
    Poziom 16  
    Do pomiaru rozłączyłem pary wypinając zabezpieczenia. Przy okazji okazało się, że były tam za słabe wkładki topikowe. Wymieniłem i na razie ładuje choć wydaje się że trochę jakby zaśmierdziało z UPS-a. Nic na zewnątrz się jednak nie grzeje, a powietrze z wentylatora wylatuje w miarę chłodne, więc poczekam na efekt

Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT

Teraz ładuje wszystkie cztery baterie.

Tanie przetworniki do zasilania awaryjnego: wykorzystanie 4 akumulatorów ^V i ładowarki KEMOT

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia zasilania awaryjnego z wykorzystaniem czterech akumulatorów 6 V oraz przetwornika KEMOT, który ma niewystarczający prąd ładowania. W dyskusji poruszono kwestie związane z pojemnością akumulatorów, ich połączeniem w pary oraz problemami z ładowaniem. Użytkownik zauważył, że UPS KEMOT nie ładował akumulatorów prawidłowo, co skłoniło go do rozważenia zakupu innego modelu o większym prądzie ładowania. Wskazano na możliwość zakupu UPS-a Sinuspro Volta 800/500, który zapewnia lepsze ładowanie dla większych akumulatorów. Po wymianie wkładek topikowych w UPS-ie, użytkownik zauważył poprawę w ładowaniu akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA