logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Makita 446L - wymiana silnika na 1400W, ograniczenie prądowe płyty sterującej

Spec66 31 Gru 2021 10:37 792 6
REKLAMA
  • #1 19791886
    Spec66
    Poziom 6  
    Witam Koledzy-Koleżanki
    Zakupiłem odkurzacz Makita 446L jako uszkodzony na części. Stan odkurzacza prawie nowy tylko, że ostatniemu właścicielowi padł silnik. Oryginalnie ma on 1200W, a wstawiony jest zamiennik 1400W problem tego typu, że nie idzie go uruchomić. Czym może być to spowodowane domyślam się, że płyta sterująca ma ograniczenie prądowe.
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19792274
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    A jak go podłączasz?
    Bo:
    Spec66 napisał:
    płyta sterująca ma ograniczenie prądowe
    jeśli nawet tam jest to jest to zwykły regulator mocy (regulator obrotów)
    którego to można spokojnie pominąć. I tym sposobem można podłączyć całe napięcie 230V na dwie szczotki.
    I jeśli silnik ruszy "z kopyta" oznacza to właśnie uszkodzony ten element który to został nazwany jako:
    Spec66 napisał:
    że płyta sterująca

stanislaw1954 napisał:
    Tak, super, i od razu wirnik pójdzie z dymem.

Z tego co sprawdziłem nie jest to silnik który to wymaga jakiegoś "miękkiego" startu. Bo jeśli faktycznie coś źle napisałem, doradziłem to oczywiście wykasuję, poprawię moją odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19792278
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4660
    klm787 napisał:
    I tym sposobem można podłączyć całe napięcie 230V na dwie szczotki.
    Tak, super, i od razu wirnik pójdzie z dymem.
  • REKLAMA
  • #4 19792310
    Spec66
    Poziom 6  
    Ogólnie regulator obrotu jest sprawny bo podłączyłem go do drugiego takiego samego odkurzacza i jest wszystko ok. Silnik to zamiennik bo fabrycznie był domel MKM 7778

Dodano po 16 [minuty]:

Co do podłączenie to w orginalne wtyki sprawdzając zwykłą fazówką prąd na szczotki dociera. Czyli silnik nie żyje.
  • Pomocny post
    #5 19792344
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3273
    Zmierz uzwojenie stojana 2 sztuki po odpięciu szczotek oraz przejście na wirniku omomierzem czy coś wskazuje? Może na zasilaniu silnika są jakieś filtry. Mierząc omomierzem na zasilaniu silnika i kręcąc wirnikiem powinno być kilkadziesiąt ohm.
  • REKLAMA
  • #6 19793281
    Spec66
    Poziom 6  
    Witam Kolegów w Nowym Roku. Co do odkurzacza silnik pomieżony odnośnie omów i jest wszystko ok.tzn po podłączeniu multimetra do wejścia szczotek na wirnik i po przekreceniu blaszki chłodzenia silnika.tzw (śmigło) parametry na wyświetlaczu skaczą jak kolega w poście powyżej wskazał. Przyczyna nie działania była banalna kabel zasilający był uszkodzony w osnowie gumowej z żył była zrobiona (sprężyna) i uległy pękniećiu wiązki miedziane a na kablu nie było widać śladu uszkodzenia. Multimetrem na ustawienie zwarcia tzw.brzęczyk sprawę rozwiązał. Pozdrawiam wszystkich którzy mi pomagali jak i tych co będę kiedyś to czytać.
  • #7 19793287
    Spec66
    Poziom 6  
    Witam Kolegów w Nowym Roku.
    Co do odkurzacza silnik pomierzony odnośnie omów i jest wszystko ok. tzn. po podłączeniu multimetra do wejścia szczotek na wirnik i po przekręceniu blaszki chłodzenia silnika tzw. (śmigło) parametry na wyświetlaczu skaczą jak kolega w poście powyżej wskazał. Przyczyna nie działania była banalna kabel zasilający był uszkodzony w osnowie gumowej z żył była zrobiona (sprężyna) i uległy pęknięciu wiązki miedziane, a na kablu nie było widać śladu uszkodzenia. Multimetrem na ustawienie zwarcia tzw. brzęczyk sprawę rozwiązał. Pozdrawiam wszystkich którzy mi pomagali jak i tych co będę kiedyś to czytać.
    Uszkodzony przewód zasilania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił odkurzacz Makita 446L z uszkodzonym silnikiem, który oryginalnie miał moc 1200W, a zamiennik to silnik 1400W. Po podłączeniu nowego silnika odkurzacz nie działał, co sugerowało problem z płytą sterującą, która mogła mieć ograniczenie prądowe. Po kilku sugestiach dotyczących podłączenia i pomiarów, użytkownik odkrył, że przyczyną problemu był uszkodzony kabel zasilający, który nie wykazywał widocznych uszkodzeń, ale miał przerwaną wiązkę miedzianą. Po naprawie przewodu odkurzacz zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA