zauważyłem ze w chwili zapalania świeci tylko górna część zamieniłem wiec świetlówki i jest to samo tak ze chyba to nie wina świetlówek a wiec inwerter wymieniłem elektrolity .22 j 100 2 sztuki po obu stronach trafek i 2.2 50v i nadal ten sam efekt
Jeśli masz tam układ LM1451 to on ma dwa wyjścia. Wyjścia znajdują się na pin 7 i 10. Jeśli na jednym z nich nie ma przebiegu to sprawdź dokładnie ścoieżkę podłączoną pod to wyprowadzenie. Gdzieś po drodze powinien być R podłączony do + zasilania i prawdopodobnie ścieżka jest pęknięta.
Witam,
ba9741f to odpowiednik TL1451 produkowany przez firmę Rohm
(odpowiednik tak w 99% - inne są wartości kilku rezystorów w aplikacji jednego i drugiego układu...)
Sprawdź przede wszystkim tranzystory "mocy"...
Witam,
Na inverterze są jakieś oznaczenia...?
Zdjęcie nie mogło by być lepszej jakości...?
PS Radzę jednak inverter oddać do naprawy komuś kto się na tym zna...
✨ Monitor Princeton B 17ms po podłączeniu do zasilania uruchamia się prawidłowo, jednak podświetlenie gaśnie zaraz po włączeniu. Początkowo podejrzewano uszkodzenie świetlówek, które zostały wymienione bez efektu. Wymieniono również kondensatory elektrolityczne na inwerterze oraz scalak sterujący podświetleniem (BA9741F, odpowiednik TL1451), jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie ścieżek i rezystorów przy wyjściach układu sterującego oraz kontrolę tranzystorów mocy, które okazały się sprawne. Ostatecznie monitor zaczął działać po zastosowaniu inwertera z innego urządzenia (od firmy Neka). Wskazuje to na uszkodzenie oryginalnego inwertera jako przyczynę zaniku podświetlenia. Wygenerowane przez model językowy.