logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niezawodny rozruch Renault Scenic 98r 2.0 + gaz: przyczyny i schemat bezpieczników

Pajak222 18 Sty 2022 21:14 330 6
REKLAMA
  • #1 19828457
    Pajak222
    Poziom 2  
    Witam mam od niedawna scenica z 98 roku. Silnik benzyna z gazem. Mam problem z rozruchem. Po próbie zapalenia auta czasami tak jak by rozrusznik się zawieszał, po wycofaniu kluczyka i ponownej próbie odpalił. Lecz niedawno miałem podobny problem z odpaleniem auta tylko że po wycofaniu kluczyka i po ponownej próbie rozruchu wszystko zanikło zero odzewu , żadna kontrolka się nie paliła nawet światełko w środku. Lecz po powrocie z pracy ku mojemu zdziwieniu w samochodzie pojawiło się zasilanie i odpalił. Mam wielką prośbę . Czy może ktoś podpowiedzieć czego to mogła być przyczyna i wysłać link skąd można pobrać schemat bezpieczników i do czego są?. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19828506
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3004
    Jeszcze rok i go można wrzucić na żółte blachy, jako zabytek!

A teraz na serio: 24 letnia renowka ma zapewnię pognitą instalacje, pokorodowane styki w kostkach, słabą masę.
    Albo dasz sobie radę sam z przeglądem instalacji albo trzeba będzie poprosić elektryka.
  • REKLAMA
  • #3 19828519
    diyman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Trochę mało szczegółowo. Rozrusznik się zawieszał? Czyli nie kręci tak? Czy po przekręceniu kluczyka kontrolki przygasają? Trochę to wygląda na uszkodzenie kostki stacyjki (reakcja na wycofanie kluczyka i ponowne użycie).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 19828560
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Wygląda na to że masz wkładkę stacyjki do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 19828825
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Zasugerowałem się kontrolkami. Oczywiście że światełko w środku nie zależy od stanu stacyjki i to nie tylko w tym modelu. Ugnite przewody, złączki, zła masa.
  • #7 19830448
    Pajak222
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za porady . Na pewno skorzystam. Spróbuję sam posprawdzać to co będę wiedział a jak to nie pomoże to zaprowadzę auto do elektryka. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z rozruchem Renault Scenic z 1998 roku, wyposażonego w silnik benzynowy z instalacją gazową. Objawy obejmują zawieszanie się rozrusznika oraz brak reakcji po próbie uruchomienia, co sugeruje problemy z instalacją elektryczną, w tym możliwe uszkodzenie kostki stacyjki, korozję styków oraz słabą masę. Użytkownicy sugerują samodzielne sprawdzenie instalacji lub skonsultowanie się z elektrykiem. Wskazano również, że światełko wewnętrzne nie jest zależne od stanu stacyjki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA