Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor

zlacze 19 Jan 2022 22:51 687 9
    zlacze
    Level 10  
    Witam wszystkich,
    Po ostatnim blackoutcie, uszkodziła mi się większość sprzętu AGD w domu, chciałbym uratować co się da, zaczynam od lodówki. Więc jest to lodówko-zamrażarka Electrolux ERN 29790, ma jeden agregat, ale ma osobne sterowanie temperaturą w lodówce i zamrażarce. Pierwszy objaw wcale nie działa, po rozmontowaniu okazało się że uszkodzony jest moduł załączający agregat, ten bezpośrednio przy agregacie (wymieniłem), ale nadal nie działa, odpiąłem moduł sterowania i podłączyłem agregat na krótko - działa.

W układzie sterowania mam podejrzenia co do trzech elementów dwa to chyba triaki, oraz transformator. Triaki (o ile faktycznie są to triaki). Mają oznaczenia ACSTb7S GK24A VU CHN D20 ACST67S, mają wlutowane dwie skrajne nóżki, natomiast środkowa jest krótsza i nie wlutowana z drugiej strony jest przylutowana szeroka blaszka (prawdopodobnie chłodzenie). Transformator ma oznaczenie E09 X 4609, próbowałem kupić, ale niestety nie udało mi się i tu moje pierwsze pytania...

Czy ktoś może wie gdzie można kupić takie elementy lub czym można je zastąpić? Myślałem też nad wyrzuceniem całej tej elektroniki i wstawieniem prostego termostatu od lodówko zamrażarki (jako plan B jeśli nie uda się reanimować sterownika).

Jednak w tym przypadku mam wątpliwość dotyczącą sterowania jednym termostatem w dwóch komorach (w mojej starej lodówko-zamrażarce tak było, podejrzewam, że tam różnica temperatur lodówka-zamrażarka była ustawiona na stałe np. rozmiarem skraplacza w obu częściach lub jakoś inaczej). Natomiast w tej lodówko-zamrażarce chyba jest sterowany elektrozaworem podejrzewam, że przepływ do skraplacza lodówki jest zamykany jeśli temp wystarczająco spadnie. Reasumując najchętniej naprawiłbym sterownik, ale to zależy od dostępności części. Słucham wszelkich sugestii i rad.
    Z góry przepraszam za nieprecyzyjne nazewnictwo, ale jestem mechanikiem nie elektronikiem/znawcą chłodnictwa :(

Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    DiZMar
    Level 43  
    @zlacze Może daj do fachowca, bo po powyższym to szkoda urządzenia :sm31: :please:
    Moderated By TONI_2003:

Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

• Helpful post
    alekt77
    Level 38  
    1. Triaki(AC power switch) to ACST67S a nie ACSTB7S. Te na płytce zanim zaczniesz wymieniać sprawdź omomierzem czy nie mają zwarcia.
    2. Transformator zostaw w spokoju, na 100% dobry, zresztą i tak go nie kupisz chyba że z wylutu.
    3. Czy działa panel wyświetlacza?
    4. Jeśli nie to sprawdź czy sprawny jest rezystor 100Ω(duży, szary).
    5. Jeśli rezystor sprawny to pomierz napięcia na kondensatorach elektrolitycznych na płytce.
    Obejrzyj pliki w załącznikach, może będą pomocne.
    DiZMar
    Level 43  
    alekt77 wrote:
    1. Triaki(AC power switch) to ACST67S a nie ACSTB7S.

Nawet dostępny
    Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor
    To jednak w innej obudowie.
    W obudowie TO-263
    Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor dostępny tutaj
    alekt77
    Level 38  
    Tutaj jest taniej i w takiej jak trzeba obudowie (D2PAK): :arrow: Link i tu: :arrow: Link i tu: :arrow: Link
    Wydaje mi się jednak że nie będzie potrzebny :)
    zlacze
    Level 10  
    Witam,
    przede wszystkim DZIĘKI, za odzew, pomoc i materiały,
    Wyświetlacz nie działał, więc sprawdziłem rezystor -> brak przepływu, wymieniłem, podłączyłem i niestety ponownie się spalił,
    Muszę kupić kilka rezystorów i ponowić próby, gdzieś jest zwarcie (na razie nie mogę pomierzyć napięć na kondensatorach), myślę że wlutuję nowy rezystor i podłączę tylko agregat, bez wyświetlacza, oświetlania wentylatora itp, jeśli się nie spali to będę podłączał po kolei zaczynając od płytki wyświetlacza ...,
    Jeszcze raz dzięki z pomoc.
    w między czasie rozmontuję inne sprzęty :(
    Pozdrawiam zlacze
    alekt77
    Level 38  
    Masz na płytce sterownika ERF2000 uszkodzony układ scalony kontrolera zasilacza. Twoje zdjęcie jest niewyraźne ale myślę że jest to układ VIPer12(lub22), SPRAWDŹ. Dopóki go nie wymienisz rezystory będą się przepalały, rezystor R1 powinien być 100Ω 3W drutowy. Na zdjęciu masz zaznaczony który to układ, a na drugim kropką zaznaczony jest pin nr 1. Zmierz rezystancję między pinami 1-2(są połączone) a pinami 5-6-7-8(też połączone), jeśli będą to Ω lub pojedyncze kΩ to układ na 100% uszkodzony. Wylutuj go ostrożnie i z dużą ilością topnika lub odetnij mu ostrym nożem z odłamywanymi ostrzami wszystkie wyprowadzenia tuż przy korpusie a następnie odlutuj pojedynczo wszystkie odcięte piny od płytki. Sprawdź diody D1 i D3 oraz kondensatory elektrolityczne C3, C10 i C12(czy nie mają zwarcia). Wlutuj nowy układ scalony i sprawdź napięcia na tych kondensatorach, na C3 będzie ok. 320V.
    Daj dobre, ostre zdjęcia OBU stron płytki robione prostopadle do płytki tak aby można było odczytać napisy na rezystorach i innych elementach smd.
    zlacze
    Level 10  
    Układ scalony ma symbol VIPer12A, rezystancja na tym układzie ~2MΩ więc do wymiany - spróbuję kupić, diody D1 i D2 - padnięta(nie przewodzą w obu kierunkach), jutro zrobię lepsze zdjęcia, jeszcze raz Dzięki z Pomoc,Pozdrawiam zlacze
    DiZMar
    Level 43  
    zlacze wrote:
    rezystancja na tym układzie ~2MΩ więc do wymiany

Każdy pin z każdym ma tyle? Tzn. ~2000000Ω ? Dziwne, aby mając prawie przerwę niszczył rezystory?
    zlacze
    Level 10  
    Witam ponownie,
    Niestety przegrałem w nierównej walce, wylutowałem kondensatory sprawdziłem są ok, wylutowałem triaki nadal pali rezystor 100Ω, wylutowałem Viper i nadal pali. Odciąłem wszystkie urządzenia zewnętrzne, tzn. oświetlenie, wentylator, sensory temperatury, zawór trójdrożny, wyświetlacz, załączanie agregatu. Nadal pali, diody tez wylutowałem sprawdziłem są ok, nie mam pomysłów więcej, a może ten 3W rezystor jest za słaby (nie żebym wątpił w słuszność wskazówek, ale dochodzę do stanu, że być może przed sprawdzeniem należało trzy razy trzasnąć drzwiami lodówki i raz zamrażarki).

Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor
    Edit:

A może ktoś ma do sprzedania moduł sterowania do lodówko zamrażarki Electrolux ERN 29790, oznaczenia na module: 242523765 ERF 2000P-01. D 220-240v 50 Hz ERF2000PB44/10
    Procond: 452747073 SW: NGBN5R0N FFT
    ?
    Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zaworu trójdrogowego, jest to zawór 230V 50Hz normalnie zamknięty (jak podłączyłem agregat to chłodzi tylko w zamrażarce), ma dwa wejścia neutral i sygnał sterujący, w instrukcji e]jest napisane ze jest bestable, zakładam że się otworzy jak podam napięcie, ale nie wiem czy napięcie może być podawane przez cały czas w którym ma być otwarty czy powinien to być impuls otwierający a następnie zamykający, co kłuci się z faktem że jest to prąd zmienny, ale z drugiej strony czy stałe podanie napięcia nie spowoduje przegrzania i przepalenia cewki. (moje rozważania wynikają z faktu że chcę zastosować dwukanałowy regulator temperatury).Electrolux ERN 29790 - po przepięciu padnięty sterownik triak, transfor