logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

126 nie świeci kontrolka akumulatora i nie ma ładowania

robins44 04 Lis 2005 21:24 3609 19
  • #1 1955683
    robins44
    Poziom 11  
    Witam,
    problem stwierdził znajomy. W maluszku przestała świecić kontrolka akumulatora (np. w momencie włączenia zapłonu), później stwierdził że również alternator nie ładuje akumulatora (jeżdżenie na światłach szybko dało znać o awarii). Moim skromnym zdaniem problem może pochodzić albo od samego alternatora, albo od stabilizatora. Ponieważ sam raczej mam daleko do niego i raczej nie dam rady tego sprawdzić, więc stawiam pytanie czy po przedstawionych objawach można postawić ścisłą diagnozę?
  • #3 1955719
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Sprawdż kontrolkę ładowania (odłącz kabel od alternatora ten cieńszy i końcówkę podłącz do masy; sprawna kontrolka powinna świecić po przekręceniu kluczyka). Sprawdż szczotki alternatora (czy nie są za krótkie lub nadpalone). Może też być niesprawny regulator napięcia, diody (wzbudzania i prostownicze).
  • #4 1955929
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    albo wirnik albo szczotki.
  • #5 1956096
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    leszeksz2 napisał:
    Sprawdż kontrolkę ładowania (odłącz kabel od alternatora ten cieńszy i końcówkę podłącz do masy; sprawna kontrolka powinna świecić po przekręceniu kluczyka).

A może do (+)?
    Chciałbym zauważyć, że w maluchach było montowanych kilka rodzajów alternatorów i różne regulatory.
    Istotnie beż żarówki alternator się nie wzbudzi
    Więc trzeba zacząć od żarówki, ew. przewody.
    Można też dla sprawdzenia podłączyć inną żarówkę (2-5W) bezpośrednio do alternatora, oczywiście zamiast tej w liczniku.
    Ale to jest tylko zgaduj-zgadula na odległość.
    Może np. wysunął się przewód?
  • #6 1956562
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Najczęstszą przyczyną ,że nie świeci lampka kontrolna od ładowania ,jest spalenie żarówki,brak połaczenia między alternatorem.A tak na 95% to jest awaria regulatora.
  • #7 1957142
    marian11@
    Poziom 21  
    Henryk K23
    Napisał:
    Istotnie beż żarówki alternator się nie wzbudzi .
    Co ma zarówka wspołnego z ładowaniem to jest tylko kontrolka.
  • #8 1957222
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    marian11@ napisał:
    Henryk K23
    Napisał:
    Istotnie beż żarówki alternator się nie wzbudzi .
    Co ma zarówka wspołnego z ładowaniem to jest tylko kontrolka.

A to ma wspólnego, że większość alternatorów ma właśnie wzbudzenie przez żarówkę, inaczej kontrolkę łądowania.
    HenryK3, do (-) kolego.
  • #9 1958211
    marian11@
    Poziom 21  
    witam.
    ja was nie rozumie czy wy wiecie wogóle o czym piszecie jak moze byc wzbudzenie przez zarówke.
    Znacie zasade działania alternatora?
    W alternatorze prad wzbudzenia płynie przez wirnik gdzie jest on regulowany regulatorem a nie przez zarówke!!!
  • #10 1958299
    cjr
    Poziom 21  
    marian11@, a jak chcesz wzbudzić alternator?
  • #11 1958362
    HenryK3
    Poziom 29  
    Po pierwsze: czytaj Kolego cjr dobrze bo to nie ja napisałem
    Cytat:
    Co ma zarówka wspołnego z ładowaniem to jest tylko kontrolka

Więc proszę mnie nie mylić z autorem powyższego tekstu !!!

:arrow: marian11@
    Alternator jest maszyną obcowzbudny i jego wzbudzenie następuje przez włókno żarówki.
    Proponuję poczytać podstawy - maszyny elektryczne.

Tylko po co ta dyskusja skoro robins44 się nie odzywa.
  • #12 1958392
    cjr
    Poziom 21  
    Kolego HenryK3 zauważ, że zacytowałem w całości wypowiedź kolegi marian11@, proszę czytaj uważnie :D Twoją wypowiedź przeczytałem wcześniej i prawie w całości się z Tobą zgadzam :D - właśnie to miał znaczyć (-) w moim poście. Nigdy ale to PRZENIGDY nie uważałem, że jesteś autorem cytowanej przez Ciebie wypowiedzi. Please, forgive me :D
  • #14 1958467
    HenryK3
    Poziom 29  
    :arrow: cjr
    Tak po prostu wyszło po zacytowaniu Kol. marian11@
    Nieważne.
    Odnośnie " i prawie w całości się z Tobą zgadzam" to masz na myśli tylko te najczęściej spotykane alternatory
    Nie wiem czy wiesz, że w maluchach były kiedyś montowane włoskie alternatory, spotkałem się z 2 różnymi modelami i układami połączeń.
    Mam gdzieś w garażu takiego staruszka...

:arrow: sigi
    Spotkałem się z przypadkiem, że bez żarówki alternator nie chciał "zaskoczyć". Widocznie magnetyzm szczątkowy był za słaby.

Proponuję poczekać na autora tematu.

Pozdrawiam
  • #15 1958494
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    HenryK3 napisał:
    :arrow: cjr
    Tak po prostu wyszło po zacytowaniu Kol. marian11@
    Nieważne.
    Odnośnie " i prawie w całości się z Tobą zgadzam" to masz na myśli tylko te najczęściej spotykane alternatory
    Nie wiem czy wiesz, że w maluchach były kiedyś montowane włoskie alternatory, spotkałem się z 2 różnymi modelami i układami połączeń.
    Mam gdzieś w garażu takiego staruszka...

:arrow: sigi
    Spotkałem się z przypadkiem, że bez żarówki alternator nie chciał "zaskoczyć". Widocznie magnetyzm szczątkowy był za słaby.

Proponuję poczekać na autora tematu.

Pozdrawiam

A ja się spotkałem, że nawet ze sprawną żarówką nie chcą zaskczyć alternatory.

Pozdrawiam.
  • #16 1958666
    robins44
    Poziom 11  
    Witam serdecznie,
    najmocniej przepraszam, że się nie odzywałem. Jeszcze mocniej dziekuję za ogromne zainteresowanie (spodziewałem się góra 2 odpowiedzi na na pozór błachy problem). Przykro mi jedynie, że z człowiekiem najbardziej zainteresowanym tematem zobacze się dopiero w poniedziałek i być może będzie już po sprawie. Jednak o ile go znam, człowiek ten nie jest zbyt zamożny, sam sobie chciał naprawić maluszka choć na elektryce ni w ząb... i jeżeli mu powiem, że na przekór jego dolegliwości chciała złożyć się cała Polska ... :D
    Póki co dziękuję wszystkim i pozdrawiam, jednak wcześniej niż w poniedziałek nie przedstawię Wam epilogu sprawy.

Wiem na razie, że szczotki są nowe.
  • #17 1992219
    robins44
    Poziom 11  
    Witam,
    temat można uznać za zamknięty.

Powodem awarii było brak styku pomiędzy oprawką a kontrolką akumulatora. To oczywiście powodowało, że alternator nie mógł wystartować. Przy takiej usterce dobrym rozwiązaniem jest mocne "przygazowanie" zaraz po uruchomieniu silnika, to prawdopodobnie również powoduje wystartowanie alternatora...

Serdecznie dziekuję za odpowiedzi.
  • #18 1992276
    darrrrek
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Moj maluszek a dokladniej dziadka takze ma problem z alternatorem, pewnego wieczoru zapaliła sie lampka od ładowania na stacyjce...ale nie swieci ona pelnym swiatlem tylko ledwo co...Bylismy pewnii ze to regulator....ale kupiony zostal nowy i problem jest nadal bez zmian...Podczas wlaczonego silnika na wolnych obrotach wskazuje 14V po dodaniu "gazu" napięcie wzrasta do 15V i juz nie idzie wiecej mimo ze gazuje sie na full. pomar napiecia zrobilismy na alternatorze jak i na akumulatorze...Wychodzi na to ze ładowanie jest ale dlaczego ta kontrolka swieci takim slabym swiatlem a nie zgasnie calkowicie :| przy zapalonych swiatlach lekko przygasa ale dalej widac wyraznie ze swieci...co moze byc powodem ??? czy takie objawy mogą byc przyczyną padnietych diod lub diody w alternatorze ?? z gory dzieki za odpowiedz :)
  • #19 1993070
    leszeksz2
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Żzżenie się kontrolki ładowania jest spowodowane uszkodzeniem diody (diód) wzbudzania alternatora.
  • #20 1993260
    PERO
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ja tez mialem taki przypadek i okazala sie uszkodzona jedna dioda

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Fiat 126p (maluch) pojawił się problem z nieświecącą kontrolką akumulatora oraz brakiem ładowania akumulatora przez alternator. Dyskusja wskazała, że przyczyną może być uszkodzenie szczotek, regulatora napięcia, wirnika lub diod prostowniczych i wzbudzania w alternatorze. Wskazano również na możliwość uszkodzenia żarówki kontrolnej lub przerwy w przewodach, co może uniemożliwiać wzbudzenie alternatora, gdyż w niektórych modelach alternatorów wzbudzenie odbywa się przez obwód kontrolki ładowania. Jednakże alternator może ładować także bez żarówki, jeśli posiada odpowiedni magnetyzm szczątkowy. Ostatecznie autor potwierdził, że szczotki były nowe, a przyczyną awarii okazał się brak styku między oprawką a kontrolką akumulatora, co uniemożliwiało wzbudzenie alternatora. W innym przypadku opisano problem z przygasającą kontrolką ładowania, który był spowodowany uszkodzeniem diody wzbudzania alternatora. Zalecane jest sprawdzenie stanu żarówki kontrolnej, szczotek, regulatora napięcia, diod oraz połączeń elektrycznych w obwodzie ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA