logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest?

montertb 03 Lut 2022 22:37 495 2
REKLAMA
  • #1 19862911
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Pozyskałem z aukcji takie urządzenie. Oznaczone jest jako "Dialog4 DAB-ENCODER".
    Firmę Dialog4 znam, robili dość długo popularne kodeki audio ISDN dla radiostacji i reporterów. Imali sie różnych rzeczy na przestrzeni czasu, firma już nie istnieje.
    Nie da sie znaleźć żadnej dokumentacji do tego urządzenia, a firmowy mail dialog4 nie działa, dostaję zwrot.

Załóżmy że jest to enkoder audio dla cyfrowego radia DAB, zapewne jest to stary standard, nie DAB+ jaki używamy obecnie.
    Jak to działa, gdzie to sie podłącza i które złącze stanowi wyjście z tego enkodera. Co następne jest w łańcuchu, jakiś modulator na pasmo DAB?

Da sie ten enkoder jakoś próbnie uruchomić, tzn. jak nadać coś, tak testowo...?

X.21 - tym protokołem wysyłano sygnał.... gdzie?

Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest?
    Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest? Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest?
  • REKLAMA
  • #3 19863302
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    OK, musiałem trochę się doszkolić z DAB.

Znalazłem m.in taki schemat:

Dialog4 - Nieznany nadajnik DAB-ENCODER - co to jest?

Czyli ja mam enkoder, do multiplexera sygnał idzie w formacie X.21 (dziś jest to LAN/HTTP), multiplexer przetwarza sygnał DAB i za pomocą formatu EDI wysyłany jest do nadajnika DAB.

Ten interfejs X.21 to chyba obsługują kodeki ISDN, które właśnie produkował Dialog4...

Ten DAB-Encoder to oczywiście stary rupieć już jest, ale myślałem że może da się to jakoś uruchomić, będzie z niego parę przydatnych elementów.

W ogóle to jestem w szoku jak szybko pojawiły się możliwości profesjonalnego piracenia w DAB+... :8
    https://www.pcs-electronics.com/shop/dab-digi...ab-exciters/edabv2-dab-digital-radio-exciter/
REKLAMA