Czy warto kupić radio DAB+ do kuchni, mieszkając na południowym zachodzie Polski?
Tak, ale głównie jeśli mieszkasz na Dolnym Śląsku i chcesz traktować DAB+ jako dodatek do FM, a nie pełny zamiennik. W dolnośląskim na DAB+ jest kilka ciekawych stacji, a do tego można odbierać nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt stacji z Niemiec; warto też sprawdzić lokalny wykaz nadajników i muxów na radiopolska.pl [#20959182][#20959118] Do radia kuchennego DAB+ nadaje się dobrze, bo daje czysty odbiór bez szumu FM, ale przy słabszych stacjach i niskim bitrate dźwięk może przypominać kiepski plik MP3, a przy słabym sygnale zamiast szumu pojawiają się zaniki lub przerwy [#21446210] Jeśli zależy Ci na jakości i szerokim wyborze stacji, wiele osób uważa radio internetowe za lepsze rozwiązanie, ale DAB+ ma tę zaletę, że działa bez internetu [#21446210][#21447919]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
DAB+.
Od kilku dni przymierzam się do zakupu radia do kuchni odbierającego sygnał w systemie DAB+.
Mieszkam na południowym zachodzie Polski i nie wiem czy jest sens zakupu nowego radia z tym systemem odbioru sygnału.
Ciekawe co wy sądzicie o tej nowej technologii na terenie naszego kraju.
Akurat w dolnośląskim na DAB+ są całkiem fajne stacje + kilkanaście/kilkadziesiąt stacji odbieranych z Niemiec. Warto.
W pozostałej części kraju gdzie dominuje tylko jedna paczka ze stacjami PR raczej mija się to z celem.
Sama technologia jest trochę ułomna do zastosowania w samochodzie, ale w odbiorniku stacjonarnym może być.
Jak dla mnie, ma dwie wady:
- mniej popularne rozgłośnie nadają z niskim bitrate, dźwięk przypomina kiepską, zniekształconą empetrójkę
- przy słabym sygnale dźwięk nie szumi, tylko zanika lub przerywa.
Jako alternatywa obok istniejącego ciągle FM jest OK, jako zastępstwo FM niekoniecznie.
A nie lepiej dołożyć grosza i kupić "radyjko sieciowe"?
Koniecznie musi być podwieszane?
Ogólnie, technologia DAB średnio się przyjęła w pl. Nie ma standardów każdy nadaje jak chce, jeden cicho, drugi głośno, trzeci w kiepskiej jakości itd itd, a do tego masz ograniczony wybór stacji. Dla mnie to (póki co) droga do nikąd.
Lepiej kupić sobie jakiś radio internetowe/sieciowe i masz do wyboru stacje bez ograniczeń... Wszystko z całego świata. Jakość mniej więcej wyrównana. Da się korzystać i ogólnie to dziś raczej będzie przyszłością. DAB to takie trochę bez sensu
W pozostałej części kraju gdzie dominuje tylko jedna paczka ze stacjami PR raczej mija się to z celem.
Zależy co kto lubi. Ja mimo wszystko cenię sobie DAB+, głównie ze względu na wysoką jakość przekazu. A w nadawanej u mnie paczce, przynajmniej cztery stacje słucham dosyć regularnie. Obecnie słucham więc więcej z DAB+ niż z FM. Szczególnie, że części stacji nie potrafię odebrać z FM w przyzwoitej jakości, a w "paczce" DAB są
Ja kupiłem tuner usb do laptopa .
Odbiera tv w obecnym standardzie t2-hevc .
Radio dab+ i analogowe również .
Działa zarówno na windows jak i na linuksie .
Ja kupiłem tuner usb do laptopa .
Odbiera tv w obecnym standardzie t2-hevc .
Radio dab+ i analogowe również .
Działa zarówno na windows jak i na linuksie .
Mam to radyjko co pokazałem na #4.
Jak na razie rozgryzam go. Raczej zrobiłem dobry zakup, bo w mojej okolicy FM słabo odbiera, DAB+ plus nie odbiera i korzystam z rozgłośni internetowych. Jest ich jak sami wiecie bardzo dużo.
A nie lepiej dołożyć grosza i kupić "radyjko sieciowe"?
Koniecznie musi być podwieszane?
Ogólnie, technologia DAB średnio się przyjęła w pl. Nie ma standardów każdy nadaje jak chce, jeden cicho, drugi głośno, trzeci w kiepskiej jakości itd itd, a do tego masz ograniczony wybór stacji. Dla mnie to (póki co) droga do nikąd.
Lepiej kupić sobie jakiś radio internetowe/sieciowe i masz do wyboru stacje bez ograniczeń... Wszystko z całego świata. Jakość mniej więcej wyrównana. Da się korzystać i ogólnie to dziś raczej będzie przyszłością. DAB to takie trochę bez sensu
A mówiłem na początku że FM i DAB są o d... rozbić? oczywiście bez urazy dla osób które mają inne zdanie, nie chodzi mi o wywoływanie sporów.
Chodzi o to że technologia radia internetowego bije wszystko na głowę od wyboru stacji po jakość dźwięku... Oczywiście o ile mamy wifi
Chodzi o to że technologia radia internetowego bije wszystko na głowę od wyboru stacji po jakość dźwięku...
Przewagą FM a nawet DAB jest choćby to, że jednak wciąż działają bez internetu. A więc lepiej nadają się do użycia jako odbiorniki przenośne, podręczne, robocze, samochodowe, itp. Po prostu bez większych komplikacji, sporych wymagań i dodatkowego sprzętu włączam i korzystam. To także znacznie lepsze rozwiązanie w sytuacjach awaryjnych. Szczególnie, jeśli odbiornik poza zakresem FM ma także MW i kilka zakresów krótkich.
Chodzi o to że technologia radia internetowego bije wszystko na głowę od wyboru stacji po jakość dźwięku...
Przewagą FM a nawet DAB jest choćby to, że jednak wciąż działają bez internetu. A więc lepiej nadają się do użycia jako odbiorniki przenośne, podręczne, robocze, samochodowe, itp. Po prostu bez większych komplikacji, sporych wymagań i dodatkowego sprzętu włączam i korzystam. To także znacznie lepsze rozwiązanie w sytuacjach awaryjnych. Szczególnie, jeśli odbiornik poza zakresem FM ma także MW i kilka zakresów krótkich.
Oczywiście pełna zgoda. Ale autor pytał o radio do kuchni a do tego sam zaproponował urządzenia raczej "stacjonarne"
Co nie zmienia faktu, że nawet kuchenny i podwieszony stacjonarnie pod szafką odbiornik FM/DAB działa bez internetu. Dla mnie to akurat spora przewaga, a nie zaleta
FM działa spoko o ile mamy w miarę dobry sygnał.... A tym już różnie bywa. U mnie generalnie jest bardzo słaby i byłem zmuszony na inne rozwiązania. Wszystko ma swoje plusy i minusy
Jeśli ktoś lubi muzykę bez reklam (jedna czy dwie się na godzinę pojawią) to mogę polecić RMF80 albo RMF PRL zwane pieszczotliwie przez moją żonę „Radio Nieboszczyk”).
Do posłuchania przez stronę internetową, u mnie do tego celu służy Alexa Echo Show 5, którą dostałem kiedyś jako gratis do wymiany opon.
Wszystkie wątki dot. DAB jakie znalazlem są tez archiwalne lub nie na temat, wiec pozwole sobie zapytać tu, skoro już tu są osoby używające tego standardu. Chcę zapytać o jakość dźwięku w dab+ pod kątem kompresji dynamiki. Czy w dabie też jest stosowane to karygodne, masakryczne kompresowanie dzwieku limiterami? Brak szumów z demodulacji FM rozumiem, kompresja stratna strumienia to inna bajka, ja pytam o kompresję dynamiki. Niby wydaje sie niekonieczna, ale przecież mamy nadal loudness war. Jestem na etapie wyboru amplitunera do KD i zastanawiam sie, czy warto zawracac sobie głowę DABem.
Chcę zapytać o jakość dźwięku w dab+ pod kątem kompresji dynamiki
Czy masz na myśli funkcję kompresji zakresu dynamiki (DRC - Dynamic Range Control)? Jeśli tak, to większość przyzwoitych odbiorników ma możliwość samodzielnego ustawienia poziomu DRC, zmianę parametrów w celu uzyskania najbardziej optymalnego poziomu przekazu. albo wyłączenie tej funkcji. W najprostszej wersji menu DRC istnieją zwykle trzy ustawienia:
- DRC OFF - Funkcja DRC jest wyłączona i korekcja zostanie zignorowana.
- Poziom LOW - poziom ustawiony na 1/2 wartości przesłanej wraz z sygnałem nadawcy.
- Poziom HIGH - pełna korekta będzie dokonywana zgodnie z wartością przesyłaną z sygnałem nadawcy.
W bardziej rozbudowanych urządzeniach (jak amplitunery) zakres regulacji jest szerszy. Chyba najlepiej dokładnie przeczytać instrukcję rozważanego odbiornika i na tej podstawie podjąć decyzję? Taką prostą regulację w trzech krokach mam w małym przenośnym odbiorniku DAB+. Akurat tam używam jej i sprawdza się dobrze. Szczególnie, jak radio ma po prostu "gadać" i towarzyszyć mi przy pracy w warsztacie. W tym wypadku funkcja DRC zupełnie nie przeszkadza mi, a wręcz ułatwia zrozumienie przekazu w niezbyt sterylnym akustycznie otoczeniu. Ale przy słuchaniu dobrej muzyki.... Wtedy nie wyobrażam sobie korzystania z tej funkcji.
mfac napisał:
Jestem na etapie wyboru amplitunera do KD i zastanawiam sie, czy warto zawracać sobie głowę...
Jeśli masz ochotę na słuchanie muzyki, to przede wszystkim na pewno nie warto zawracać sobie głowy amplitunerem KD, bo zdecydowana większość w muzyce sprawdza się bardzo kiepsko lub... jeszcze gorzej. W tym celu zdecydowanie lepiej poradzi sobie każdy przyzwoity wzmacniacz stereo lub nawet dobry ampliuner stereo.
Czy masz na myśli funkcję kompresji zakresu dynamiki (DRC - Dynamic Range Control)?
O, nie widziałem, że tak to sobie wymyślili. Pomysł wydaje się OK, ale już czytam na innym forum, że niekoniecznie stacje chcą używać tej funkcji uczciwie. Link
Mobali napisał:
Jeśli masz ochotę na słuchanie muzyki, to przede wszystkim na pewno nie warto zawracać sobie głowy amplitunerem KD, bo zdecydowana większość w muzyce sprawdza się bardzo kiepsko lub... jeszcze gorzej.
Temat jest mi znany, dlatego rozważam używanego ARCAMA AVR400, który podobno jest jednym z rzadkich wyjątków, które stereo przetwarzają przyzwoicie, do tego umożliwia bi-amping, ale ma tylko DAB na pokładzie. Z kolei widzę też np. model Denona z obsługą DAB+, ale wątpię czy zagra fajnie, dlatego próbuję okrelślić, czy warto poświęcać jakość dla funkcji DAB+, ale jeśli dynamika w DAB+ miałaby być tak samo sprasowana, to już wolę radio internetowe.
Dlatego dajcie znać, jak to wygląda w praktyce? DRC działa i daje swobodę wyboru, czy jednak stacje i tak prasują swoje strumienie? Interesuje mnie głównie PR, bo w moim obszarze (Przemyśl) i tak nie ma nic szczególnego poza to , co oferuje FM.
Moim zdaniem DAB+ i poszukiwanie jakości dźwięku wykluczają się ze sobą. Na gorszych stacjach słychać, że jest to strumień o niskim bitrate.
Do niewielkiego radyjka kuchennego jak znalazł, ale każdy lepszy sprzęt obnaży wady tego źródła przekazu. Akurat PR nie gra źle, ale czy lepiej od FM to polemizowałbym.
Dokładnie te same efekty uzyskasz podłączając mały odbiornik DAB+ do przyzwoitego wzmacniacza stereo. Ale wydasz pewnie dziesięć razy mniej? Jeśli o zakupie tego Arcama ma decydować właśnie DAB+, to zdecydowanie nie warto
mfac napisał:
...poświęcać jakość dla funkcji DAB+
U mnie odbiór FM mimo dobrej anteny nie jest idealny. Czasem szumi, czasem "skwierczą smażone kotlety", pojawiają się dziwne przydźwięki. DAB+ może nie jest ideałem, ale zapewnia zdecydowanie czystszy i bardziej zrozumiały przekaz. W radiu internetowym też raczej nie poszukiwałbym idealnej jakości, bo można tam zastosować dokładnie te same sztuczki. Tyle, że dochodzą jeszcze specyficzne naleciałości związane z transmisją przez sieć. Jeśli szukasz jakości, to chyba nie to źródło. A do zwykłego posłuchania radia pewnie DAB+ wystarczy.
✨ Dyskusja dotyczy zasadności zakupu radia z odbiorem DAB+ na południowym zachodzie Polski, zwłaszcza w kuchni. Użytkownicy wskazują, że DAB+ oferuje większą pojemność niż FM oraz brak szumów typowych dla stereo FM, jednak jakość dźwięku bywa różna ze względu na niski bitrate niektórych stacji oraz przerywanie sygnału przy słabym odbiorze. W regionie dolnośląskim dostępne są stacje polskie i niemieckie, co czyni DAB+ atrakcyjnym, ale w innych częściach kraju oferta jest ograniczona. Alternatywą jest radio internetowe, które zapewnia szeroki wybór stacji i lepszą jakość dźwięku, choć wymaga dostępu do internetu. Wiele urządzeń łączy tuner DAB+ z funkcją radia sieciowego. Zaletą DAB+ i FM jest niezależność od internetu, co jest ważne w zastosowaniach przenośnych i awaryjnych. Poruszono także temat kompresji dynamiki (DRC) w DAB+, która jest regulowana w odbiornikach, choć jakość dźwięku może być ograniczona przez niskie bitrate. Wskazano, że DAB+ jest dobrym rozwiązaniem do prostych odbiorników kuchennych, ale dla audiofilów i lepszego stereo lepsze są inne źródła. Wspomniano o tunerach USB do odbioru DAB+ i telewizji DVB-T2 HEVC. Dyskusja zawiera także uwagi o przyszłości radia i powolnym przejściu z FM na DAB+. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.