Mam ten układ podłączony do dmuchawy, jest to silnik indukcyjny 230 V; sprawuje się dość dobrze. Czy jest możliwość przerobienia tej regulacji, żeby nie była na potencjometrze, tylko regulacja przełącznikiem, np.obroty szybsze i wolniejsze?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamgumisie napisał:@maciej_333 Z tym dodatkowym rezystorem, wpiętym równolegle może nie działać prawidłowo.
gumisie napisał:maciej_333 napisał:Raczej, nie.Teraz z zamkniętym przełącznikiem będą maksymalne obroty.
EDIT:
@Robot17 Ty chcesz całkowicie wyeliminować potencjometr P1 i w jego miejsce wstawić przełącznik?
maciej_333 napisał:Ja również tak zrozumiałem i stąd to moje pytanie.Z tego, co zrozumiałem autor chciał faktycznie zmienić potencjometr na przełącznik, czyli wprowadzić skokową zmianę prędkości obrotowej.
Robot17 napisał:Przełącznik w pozycji 1L, minimalne. W pozycji 2H, maksymalne. Chyba, że w przypadku oryginału, kręcąc gałką potencjometru w lewo zwiększają się obroty, to będzie na odwrót.ze schematu wydaje mi się że obroty będą min..max
Robot17 napisał:przypadku gdy bym chciał mieć obroty max,a w drugą stronę tylko 30 procent obrotów ....