logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa pamięci w serwerze NAS Synology DS220+ - moduł 8GB czy 16GB, DDR4 2666 MHz, 1,2V?

bruner 13 Lut 2022 12:31 5985 28
REKLAMA
  • #1 19881556
    bruner
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Cześć Panowie,
    czy ktoś rozbudowywał pamięć w serwerze NAS Synology DS220+?

Widziałem, sporo filmów na YT na ten temat, ale konkretnie nie dowiedziałem się czy w tym modelu lepiej zastosować moduł 8 GB czy też 16Gb i jakiej firmy. Podobno procesor Celeron J4025 w tym NAS obsługuje jedynie 8 GB pamięci...

Czytałem, że w poprzednich modelu DS218+ działały pamięci Crucial one mają kości od Microna. W moim serwerze są pamięci DDR4 2666 Mhz latencja chyba 19, 1,2V.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19881717
    bruner
    Poziom 12  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie miałem na myśli film tego faceta, a tu widzę artykuł. Wychodzi na to, że pójdą pamięci od 4G do 16GB, ale muszą być Double Rank (DR) Single Rank nie będą działać. Co prawda na wygląd to chyba się tego nie da ocenić, trzeba czytać informacje z labela z kości pamięci. Na allegro za wiele nie ma. Na Amazonie dość drogo, nic to będę szukał.

Jak ktoś ma doświadczenia fizyczne z wymianą proszę o komentarz.
  • #4 19890223
    bruner
    Poziom 12  
    A więc tak...
    Kupiłem pamięć firmy Micron 16GB o poniższych parametrach
    Producent: MICRON
    Model: MTA16ATF2G64HZ-2G6E1
    Rodzaj: SO-DIMM
    Pojemność: 16 GB
    Standard: PC4 - DDR4
    Prędkość: 2666 MHz
    Klasyfikacja: PC4-2666V-SE1-11
    Opóźnienie: CL19
    Napięcie: 1.2V
    Złącze: 260 Pinów
    Ranga: 2Rx8
    Niebuforowana: Tak
    Korekcja błędów: Non-ECC

Z najważniejszych informacji to Synology głównie bazuje na komponentach MICRON i druga arcyważna rzecz pamięć musi mieć Rangę: 2Rx8

Czyli dwa banki po 8 scalaków na stronie układu (mam 16GB) w przypadku kości 8 GB będzie to 2Rx4.

Synology ruszył z migotaniem niebieskiej diody i po jakiś 3 minutach wystartował z nowymi pamięciami.

Z poziomu Synology Assistant wykonałem test pamięci i jej wynik załączam poniżej.

Pozdrawiam i życzę udanej rozbudowy swoich NAS'ów.
    Załączniki:
    • Rozbudowa pamięci w serwerze NAS Synology DS220+ - moduł 8GB czy 16GB, DDR4 2666 MHz, 1,2V? MemTest.jpg (79.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20734996
    romuald_k
    Poziom 11  
    Kupiłem Panowie dokładnie taką samą pamięć jako powyżej (16GB) i niestety mój Synology DS220+ niestety nie przyjmuje jej. Jak było 2MB tak jest nadal po włożeniu.
  • Pomocny post
    #6 20735377
    Maco65
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    @bruner, dzięki za temat i informacje.
    U mnie działa. Zainstalowałem pamięć 16GB jak wskazywałeś i po włożeniu zadziałała od razu bez problemu.
    Test pamięci też zapuściłem i nie spodziewałem się, że tyle potrwa... lekko ponad 6 godzin!
    Ale przeszedł i działa. Zdjęcie pamięci poniżej:
    Blisko pokazany moduł pamięci RAM o pojemności 16GB z opisową etykietą producenta.

Nie jestem pewny jednak na ile ta ilość pamięci przyspieszy Synology Pictures - bo na monitorze wykorzystanie pamięci to marne 3% (615MB). czy jest jakiś patent, żeby dołożyć/wymusić/przydzielić aplikacji więcej pamięci ?
  • #7 20743561
    romuald_k
    Poziom 11  
    Ja próbowałem z dwoma 16GB i 8GB i żadna kość nie została wykryta, jak było 2GB tak jest. Może to kwestia firmware?

Moduł pamięci RAM SODIMM 16GB z etykietą Micron.

Moduł pamięci RAM SK hynix 8GB PC4-2133P.
  • #8 20743625
    Maco65
    Poziom 12  
    @romuald-f, firmware pamięci ? Może....
    Bo wersja NAS powinna być aktualna, u mnie 7.2-64570 Update 1

A tak dla formalności, pewny jesteś że dobrze pamięć włożona i zatrzaski zaskoczyły... (piszę, bo kiedyś się męczyłem z naprawą sprzętu i okazało się, że nie było jednego kabelka wetkniętego...)
  • #9 20744053
    romuald_k
    Poziom 11  
    Firmware NAS-a jest aktualny, ale w wersji 7. Czytałem, że te pamięci "niestandardowe" działają na DSM w wersji 6. I teraz jestem w rozterce.

Pamięci wkładałem tak, aby na pewno dobrze zaskoczyły. Sprawdzałem, bo też myślałem, że to może być problemem.

Informacje o systemie DSM na urządzeniu DS220+.
  • #10 20747670
    Maco65
    Poziom 12  
    U mnie działają na wersji 7 i chyba kolega wcześniej też to potwierdzał. Chyba czytałem na Redit że też sa OK (niestandardowe) na wersji 7 więc... dziwne.
    Na Twoim miejscu chyba bym próbował z jeszcze inną pamięcią (można kupić i jak nie będzie pasować to zwrócić) bo może akurat te co masz są felerne?
    No albo zapuścił memtest i zobaczył logi...
  • #11 20747740
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6855
    W spec. tego serwera DS-220+ na Celeron J4025 napisano
    Cytat:
    DS220+ jest wyposażony we wbudowaną pamięć DDR4 o pojemności 2 GB z możliwością rozszerzenia do 6 GB za pomocą jednego dodatkowego modułu DDR4
    non-ECC SO-DIMM 4 GB (2666-4G)

* Link
    Jest na Amazon Link

p.s
    Link_ z reddit
  • #12 20748399
    romuald_k
    Poziom 11  
    Pomijam fakt, że to co próbuję zrobić wybiega poza specyfikacje urządzenia. Jednak ktoś to już zrobił i chciałem spróbować.

Oryginalne pamięci są bardzo drogie, dlatego próbuję z tymi które ktoś już sprawdził i niestety nie udaje mi się. Doczytałem, że włożenie pamięci "nieobsługiwanych" powoduje zapis na urządzeniu tego faktu i później trzeba PONOĆ włożyć natywne moduły RAM lub przeprowadzić test pamięci. Zrobiłem to drugie, niestety nie pomaga.

Opis obsługi >6GB RAM https://nascompares.com/2020/07/19/synology-ds220-18gb-unofficial-memory-upgrade-installation-guide/
  • #13 20748433
    Maco65
    Poziom 12  
    U mnie działa i czytałem trochę na reddit, że generalnie działają pamięci "nieoficjalne" (zarówno jeśli chodzi o producenta jak i wielkości). Był taki wątek, jak ktoś pytał o wrażenie po dłuższym czasie użytkowania sporo było potwierdzeń z po roku i więcej że wszystko OK.
    U mnie już z 10 dni - bez problemu. Wykryta od razu po włożeniu i memtest też pozytywnie przeszedł. NAS pokazuje "Łącznie pamięci fizycznej: 18 GB".

Biorąc powyższe pod uwagę ja bym jednak szukał innych pamięci. Jeśli obie kości kupiłeś z tego samego źródła to może tu jest coś nie tak... Idealnie byłoby gdybyś mógł wziąć pamięć, która działa w innym NASie i wrzucić do siebie. Czysto teoretycznie (pewnie z małą dozą prawdopodobieństwa) możliwe też jest że gniazdo w Twoim NAS jest uszkodzone....
  • #14 20748458
    lisek
    Serwisant RTV
    Autorze tematu jaki masz cpu w swoim NAS Synology DS220+ ?

Celeron J4205 wg. Intel obsługuje tylko max.8GB DDR4 LPDDR4 up to 2400
    Link
  • REKLAMA
  • #15 20748490
    Maco65
    Poziom 12  
    Co prawd nie jestem autorem ale u mnie jest Celeron J4205 i pokazuje 18 GB.
    Tutaj info, że działa u innych: https://www.reddit.com/r/synology/comments/mchlb5/ram_upgrade_ds220/
    Odnalazłem też wątek o opiniach po dłuższym używaniu: https://www.reddit.com/r/synology/comments/uiuedg/ds220_ram_upgrade_long_term_reviews/
    I tam jest ciekawe info odnośnie limitu 8 GB: For reference, the CPU used here is available from several vendors supporting 16GB, when Intel is contacted (I did contact them), the reply I got was that the page simply lists what they tested, not what the ACTUAL limits of the hardware are (which makes calling it max absolutely useless) and that "it will work if it boots".
  • #16 20748928
    lisek
    Serwisant RTV
    Celeron J4205 (4C/4T) to Apollo Lake 14nm proces (archtektura Goldmont)
    - Intel twierdzi ,że zapis o ograniczeniu Max.8Gb to pomyłka
    - rozszerzenie RAM 16GB z jednymi cpu pracuje, z innymi nie ?
    - podobnie z RAM 8GB także problem

na tej architekturze Goldmont takze sa robione serwerowe cpu Atom (Denverton) :
    4C/4T C3538 i C3508
    2C/2T C3338 i C3308
    i one maja ograniczenia do 256GB / 128GB DDR4 odpowiednio.
    Są dużo tańsze od Celeronów.

Być może jak dawno temu Intel "robił"
    -uszkodzone w produkcji wafle (wafer with bins) z cpu Denverton po lekkim "technologicznym ograniczeniu np. ograniczemiu pewnych instrukcji " sa sprzedawane jako Celeron ????? (F-model)

czyli mamy brak w dobrym tego słowa znaczeniu.

p.s
    To też biznes tańszy sprzedac jako droższy
    * [Not all bins store rubbish]
    Rozbudowa pamięci w serwerze NAS Synology DS220+ - moduł 8GB czy 16GB, DDR4 2666 MHz, 1,2V?
  • #17 20748932
    Maco65
    Poziom 12  
    OK. Czyli do potencjalnych wyzwań @romuald_k dochodzi ryzyko, że ma taką sztukę procesora w swoim NAS, która nie "zobaczy" więcej 8 GB... :(
    Czyli najlepszy test byłby z pamięcią która działa w innym NAS DS220+
  • #18 20939475
    romuald_k
    Poziom 11  
    Panowie no i znalazłem pamięć o innych parametrach niż wyżej podawano. Rozmiar modułu to 4GB, co daje łącznie z 2GB wbudowanymi łącznie 6GB. Co jest zgodne z wytycznymi dla tego modelu. Pamięć jest znacznie tańsza niż stricte przeznaczona do Synology, ale przynajmniej działa. Dzięki wszystkim za udział w rozwiązywaniu problemu.

Moduł pamięci RAM Kingston o pojemności 4GB, z widoczną naklejką z danymi technicznymi.
  • REKLAMA
  • #19 20940023
    Maco65
    Poziom 12  

Świetnie.
    To może potwierdzać tezę, że Twój model procesora można rozbudować tylko do 8 GB.
  • #20 20940057
    romuald_k
    Poziom 11  
    Jeśli wpadnie mi kość pamięci 8GB o takich samych parametrach to spróbuję ją sprawdzić i potwierdzić powyższą teorię, że procesory mogą być z różnych wafli i produkcji. No chyba, że zadziała i wtedy pozostaje znów pytanie jak to jest?

Dodano po 3 [minuty]:

>>19881717

U mnie właśnie 2R nie działały, za to 1R zadziałały.
  • #22 20940458
    sles81vty
    Poziom 12  
    Ocena: 12

Po co więcej RAM-u do NAS? To tylko jest dysk sieciowy. Więcej RAM-u potrzebujesz, gdy używasz różnych aplikacji, a taki dysk sieciowy praktycznie tylko kopiuje pliki i nie potrzebuje dużo RAM-u.
  • #23 20940804
    Maco65
    Poziom 12  
    No właśnie chodzi o aplikacje. Ja na to patrzę tak, że skoro już mam serwer plików i mogę mieć "wolne zasoby", to dlaczego nie mieć tam też obsługi moich zdjęć czy muzyki? Do tego można mieć obsługę kamer, własny kalendarz, system zarządzania domem i mnóstwo innych "mniej lub bardziej niepotrzebnych ;)" aplikacji.
  • #24 20941585
    romuald_k
    Poziom 11  
    1. Rozszerzałem pamięć, ponieważ mam na NAS uruchomiony serwer poczty i www z własną domeną. Do tego parę innych usług.

2. Na NAS masz zainstalowany pochodny system LINUX'a, który potrafi zarządzać pamięcią i np. poprzez bufor nie tylko szybciej uruchamia usługi (podnosi się DSM), ale również kopiuje dane w przypadku, gdy NAS nie ma możliwości technicznych w postaci dedykowanych slotów na dysk M2 jako CACHE.

U mnie podział pamięci przed (2GB) i po dołożeniu (2 +4 = 6GB)

Nic nie było instalowane mimo to pozostało wolnej pamięci niewiele.

• #25 21083047
    krooq
    Poziom 2  

A po instalacji kości innych niż Synology macie jakieś komunikaty w DSM, że zaleca się instalowanie oryginalnych kości?
    Pamiętam, żeby było coś takiego i zastanawiam się, czy kupić oryginalną kość 4GB za ponad 250 czy 8GB za 100 :D
  • #26 21083141
    Maco65
    Poziom 12  
    Ja nie widzę. To znaczy, żaden komunikat się nie pojawia. Może gdzieś jak się głębiej poszpera to są takie - ja nie szukam.
    Włożylem 16GB za 135zł
  • #27 21083788
    romuald_k
    Poziom 11  
    >>21083047

U mnie nie ma nigdzie takiej informacji, a grzebałem mocno. Po prostu jak włożyłem niewłaściwe to nie było ich widać w systemie.
  • #28 21168577
    bruner
    Poziom 12  
    U mnie działa bez problemu na pamięci 16 GB. System pokazuje, że mam 18 GB. Działa prawie 2 rok bez jednej zawieszki i innych problemów technicznych. Trzeba pamięci kupować z pewnego źródła lub podjechać do sprzedawcy z nasem do przetestowania, o ile jest blisko. Ja pewnie miałem fart, ale sprzedawca był zorientowany. Przysłał zdjęcia z memtest itp. Zastanawiałem się, czy Synology nie wykryje po jakimś czasie że to nie jest oryginalna pamięć Synology. Z tego co doczytałem od Redit moja kość jest tego samego producenta jak oryginalnie wklejona na płycie. Ma takie same parametry Rangi więc działa ok. Obsługa jedynie max 8GB dla tego modelu NAS to nieprawda. Nie wierzcie w bajki marketingowe.
  • #29 21765982
    piotrek2500
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Wykres zużycia pamięci RAM w systemie Linux z podziałem na segmenty

U mnie z InfluxDB i Wiki.js.

@romuald_k Linux tak działa, przecież.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozbudowy pamięci RAM w serwerze NAS Synology DS220+ z procesorem Intel Celeron J4025/J4205. Oficjalnie procesor ma limit 8 GB RAM, jednak użytkownicy potwierdzają możliwość instalacji modułów 16 GB, pod warunkiem spełnienia wymagań technicznych, takich jak pamięć DDR4 2666 MHz, napięcie 1,2 V oraz ranga modułu 2Rx8 (Double Rank). Moduły Single Rank często nie są wykrywane. Najczęściej polecane są pamięci firmy Micron, które są zgodne z oryginalnymi komponentami Synology. Wymiana pamięci wymaga aktualnego firmware DSM (najlepiej wersja 7.x), choć niektórzy zgłaszają problemy z wykryciem pamięci na nowszych wersjach. Testy memtest potwierdzają stabilność działania po poprawnej instalacji. W praktyce niektórzy użytkownicy doświadczyli braku wykrycia pamięci, co może wynikać z uszkodzenia gniazda, wadliwych modułów lub różnic w partiach procesorów. Wątpliwości budzi też kwestia, czy system DSM zgłasza komunikaty o nieoryginalnych modułach – większość nie zauważyła takich ostrzeżeń. Rozbudowa RAM-u jest szczególnie przydatna przy uruchamianiu na NAS dodatkowych aplikacji, takich jak serwery poczty, serwisy WWW, zarządzanie multimediami czy systemy monitoringu. W przypadku braku potrzeby intensywnego korzystania z aplikacji, standardowa pamięć jest wystarczająca. Ostatecznie, dla pewności działania, rekomendowane jest testowanie pamięci przed zakupem lub korzystanie z modułów sprawdzonych przez innych użytkowników.
REKLAMA