Wpadły mi w ręce stare kamery Sanyo VDC-HD3100 - ale ich solidna budowa każe się zastanowić nad wymianą istniejących chińskich plastikowych kamerek jakie zastosowałem do monitorowana obszaru wokół domu.
Jako, że jestem lamerem w temacie - proszę o kilka porad.
1. Przeczytałem manuala kamery i zapowiada się ciekawie ale albo nie doczytałem albo przegapiłem informację jak zestawić kilka kamer z jakimś rejestratorem. Przydałaby się jakaś jednostka centralna zbierająca dane z kamer po wykryciu ruchu (z tego co czytam kamera ma takie funkcje) ale jeszcze nie wiem, czy wtedy zaczyna się streaming czy jest obecny cały czas.
2. Wydaje mi się, że jeśli mam streaming po LAN to mogę użyć dowolny rejestrator? Czy coś możecie polecić? Będę miał max 4 kamery więc np Hikvision HWN-2104MH-4P wydaje się odpowiedni - jako, że wyposażony także w zasilacz PoE. Czy kompatybilność Sanyo z Hikvision będzie zapewniona
3. W przypadku możliwości sterowania kamerą (napędy góra / dół / zoom) można ogarnąć całość z aplikacji Hikvisiona, czy trzeba się łączyć z dashbordem każej z kamer?
4. Kamera nie posiada doświetlacza IR jak moje chińskie wynalazki. Zakładam, że będzie trzeba coś dodać. W całkowitej ciemności na pewno sobie nie poradzi. Jakieś porady?
Z góry dziękuję za wprowadzenie w temat.
1. Sprawdzić czy kamera ma wbudowany serwer WWW i co tam można ustawić.
2. Zobaczyć czy program ONVIF Device Manager widzi kamerę w sieci.
3. Możesz sprawdzić czy softwarowy program do rejestracji będzie obsługiwał te kamery. Np. Axxon Next lub inne, były kiedyś na grupie podawane.
Dodano po 1 [minuty]:
Jap napisał:
Kamera nie posiada doświetlacza IR jak moje chińskie wynalazki. Zakładam, że będzie trzeba coś dodać. W całkowitej ciemności na pewno sobie nie poradzi. Jakieś porady?
Sprawdź jak w rzeczywistości działa ta kamera, bo może mieć całkiem niezłą czułość.
Są do kupienia zewnętrzne oświetlacze IR LED, ale to droga impreza.
1. tak, ma i to z bardzo obszernymi możliwościami konfiguracji - włącznie z detekcją ruchu w zadanych obszarach.
Ciekawostką jest, że ma też wewnętrzną grzałkę.... w czasach świetności kosztowała ponad 1000 USD, choć dziś wciąż stoi 700USD - więc zakładam, że warto coś na nich zbudować.
Jutro przetestuję punkt 2 i 3.
Trochę danych technicznych:
Chip Inch Size 1/3 inch
Colour Type Colour
Resolution TVL 1920 x 1080
HD Yes
Sensitivity lux 1 lux
Electrical Specifications Voltage: 12 V DC / 24 V AC / PoE
Power Consumption: 4,6W, with heater 18 W
Focal length 3 ~ 9
Compression MJPEG, H.264
Back Light Compensation Yes
Auto Gain Control Yes
White Balance Yes
Electronic Shutter range 1/25 ~ 1/10,000
S/ N (Signal/ Noise) Ratio dB >50
Network Properties Interface: 10BASE-T/100BASE-TX (RJ45 connector)
Network Protocols: TCP/IP, UDP, HTTP, HTTPS, SMTP, NTP, DHCP, FTP, DDNS, RTP, RTSP
Image Frame Rate: 25
Odgrzebuję stary wątek... jakiś czas temu znów trafiłem w garażu na te kamery i nie dają mi spokoju. Uruchomiłem je - obraz prezentuje się przepięknie w VLC - niestety... w nocy jest problem. Nie posiadają doświetlaczy IR więc po zmroku jest ciemność. Nie mam żadnej lampy przy drodze - tyko załączaną na ruch.
I czytam troszkę o doświetlaczach IR - można to kupić z niewielkie pieniążki - same aktywują się po zmroku.
W chińskiej kamerze za 100PLN załączają się automatycznie po zmroku IRy i słychać jakby kliknięcie. To chyba tzw mechaniczny filtr IR.
A jak sobie zatem poradzić w nocy z tym Sanyo VDC-HD3100 ?
Jeśli chodzi o czułość przetwornika to mamy:
Lowest image
illumination
50IRE: 1.0 lx (at F1.2, color mode, high gain)
Przepraszam, nie odpowiedź, ale pytanie. Też posiadam takie kamery i nie wiem, jak się z nimi połączyć, nie znajduję adresu IP. Proszę o poradę. Rysiek. @ElektrodaBot
Przepraszam nie odpowiedź ale pytanie. Też posiadam takie takie kamery i nie wiem jak się z nimi połączyć, nie znajduję adresu IP. Proszę o poradę. Rysiek.
@ElektrodaBot
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie Najczęstszy powód ‟zniknięcia” adresu IP w Sanyo VDC-HD3100 to pozostawiony przez poprzednią instalację statyczny adres spoza Twojej podsieci. 1. Sprawdź, czy kamera w ogóle zestawia link Ethernet (LED-y na porcie switcha muszą świecić/migać). 2. Jeśli link jest, najszybciej odczytasz IP celując w domyślny adres 192.168.0.2 lub skanując sieć programem ONVIF Device Manager/Advanced IP Scanner. 3. Gdy to nie pomoże – podepnij kamerę bezpośrednio do komputera, ustaw w PC adres 192.168.0.10/24 i spróbuj otworzyć 192.168.0.2 lub 192.168.0.100 w przeglądarce. 4. Jeżeli wciąż cisza, zresetuj kamerę do fabryki (przycisk „SW1” pod kopułą – ~15 s podczas zasilania). Po restarcie kamera znów odpowiada na 192.168.0.2 z loginem admin/admin.
Poniżej pełna procedura, narzędzia do skanowania oraz kilka dodatkowych porad (PoE, firmware, integracja z rejestratorem).
---
1. Wstępna kontrola zasilania i łącza
Co sprawdzić
Detale
Zasilanie
12 V DC (0,5 A), 24 V AC lub PoE IEEE 802.3af (4,6 W; z grzałką 18 W). Bez stabilnego zasilania interfejs LAN nie startuje.
Link Ethernet
Po podpięciu kabla RJ-45 do switcha/routra PoE muszą zapalić się diody LINK/ACT. Brak LED = uszkodzony kabel, injector lub kamera.
---
2. Scenariusz A – kamera pracuje w DHCP 1. Wchodzisz do panelu routera ⇒ „Lista klientów DHCP”. 2. Szukasz wpisu z producentem „Sanyo”, „Panasonic” lub nieznanym MAC (prefiks OUI 00:80:92/00:17:44** – najczęstsze dla Sanyo). 3. Skopiowany adres wpisujesz w przeglądarce: http://<adres_IP>/ (ważne − wymagana wtyczka H.264/ActiveX tylko do podglądu, sama konfiguracja otworzy się w czystym HTML).
---
3. Scenariusz B – statyczny adres spoza sieci 1. Programy do skanowania: • Advanced IP Scanner (Windows) • ONVIF Device Manager (Windows/Linux/Wine) • Angry IP Scanner (Win/Linux/Mac) • Wireshark – filtr „arp” wykryje pakiet ARP-request wysyłany przez kamerę przy starcie („Who has x.x.x.x?”) i zdradzi jej IP. 2. Jeśli nic nie znajduje, podłącz kamerę bezpośrednio do komputera: a) Ustaw w PC: IP 192.168.0.10, maska 255.255.255.0, brama pusta. b) Pinguj 192.168.0.2 / 192.168.0.100. c) Otwórz w przeglądarce – jeśli się zalogujesz, od razu zmień IP na właściwe dla Twojej sieci (np. 192.168.1.x, maska 255.255.255.0, gateway = router). 3. Nadal cisza? → reset fabryczny.
---
4. Reset fabryczny – procedura serwisowa 1. Zdejmij kopułę, znajdziesz mikroswitch „SW1 / INITIALIZE”. 2. Kamera pod napięciem → wciśnij SW1 ~15 s (do momentu zgaśnięcia LED-a STATUS). 3. Po restarcie: • IP = 192.168.0.2 • Login/hasło = admin / admin • Tryb sieci = statyczny • Porty: HTTP 80, RTSP 554, ONVIF inactive (trzeba włączyć w menu „Network » Protocol”).
---
5. Typowe parametry strumienia • Główna ścieżka RTSP: rtsp://admin:admin@IP:554/live.sdp • Dual-stream: H.264 (1–25 fps) + MJPEG. • Po włączeniu ONVIF kamera pokaże się w każdym NVR (Hikvision, Dahua, Axxon, Synology) jako „Generic ONVIF”.
---
6. Integracja z rejestratorem Hikvision HWN-2104MH-4P 1. Odblokuj w kamerze ONVIF (Network → Protocol → ONVIF → Enable, utwórz user ONVIF). 2. W NVR wybierz „Custom/Third-Party Camera”, protokół ONVIF, wpisz IP, port 80 lub 554, użytkownika ONVIF. 3. Audio: kamera nie ma wbudowanego mikrofonu; jeśli potrzebne – użyj wejścia audio RCA w kamerze lub zewnętrznego mikrofonu w NVR.
---
7. Czy warto dokładać oświetlacz IR? VDC-HD3100 to kamera kolorowa z permanentnym filtrem IR-cut, czułość 1 lx przy F1.2 (≈ latarnia uliczna). Po odcięciu filtr IR na stałe (modyfikacja mechaniczna) można zyskać ~0,7 EV, ale: • Obraz będzie różowy w dzień. • IR-LED 850 nm da słaby efekt, bo filtr jest szklany – tłumi 95 %. Jeżeli potrzebujesz podglądu w kompletnej ciemności, taniej jest zamienić kamerę na czarno-białą typu „true day/night” lub dołożyć białe światło LED uruchamiane czujką ruchu – CMOS tych kamer potrafi pracować przy 0,1–0,2 lx.
---
8. Firmware i przeglądarki Oryginalne FW 1.54 (2011-04). Panasonic, który przejął dział CCTV Sanyo, udostępnia paczkę „Network_Camera_Tools”. W 2025 r. ActiveX nie działa w Edge/Chrome; najwygodniej: • ustaw wszystko z Firefox ESR 52 portable + wtyczka NPAPI, • podgląd stały realizuj przez VLC / OBS / NVR.
---
9. Najczęstsze pułapki 1. Switch PoE pasywny 24 V ≠ PoE 802.3af 48 V – kamera nie wstanie. 2. VLAN / izolacja portów w routerze – ONVIF DM nie zobaczy kamery. 3. Blokada multicast/IGMP w sieci – brak detekcji urządzeń. 4. DHCP na routerze wyłączone – kamera nie dostanie IP.
---
10. Co dalej? • Po wykryciu wszystkich kamer nadaj im stałe IP spoza puli DHCP (np. 192.168.1.200-203). • Zmień domyślne hasło admin! • Zrób backup konfiguracji (zakładka „Maintenance » Save Config”). • Jeśli planujesz dostęp zdalny – zestaw VPN, nie wystawiaj portów HTTP/RTSP bezpośrednio do Internetu (stary OpenSSL, brak aktualizacji).
---
Podsumowanie 1. Link i zasilanie → 2. DHCP lub skan ONVIF → 3. Bezpośredni test z PC 192.168.0.x → 4. Reset SW1. Po odzyskaniu IP zmień ustawienia sieci, włącz ONVIF i sparuj z NVR. Jeśli nadal coś nie idzie, daj znać: podaj MAC kamery, stan LED-ów i wynik pinga – doprecyzujemy kolejne kroki.
Powodzenia w reanimacji tych pancernych Sanyo!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Przepraszam, nie odpowiedź, ale pytanie. Też posiadam takie kamery i nie wiem, jak się z nimi połączyć, nie znajduję adresu IP. Proszę o poradę. Rysiek.
@ElektrodaBot
2. Zobaczyć czy program ONVIF Device Manager widzi kamerę w sieci.
Kamera VDC-HD3100P – znalazłem IP, zmieniłem na adres z mojej sieci. Nie znajduję możliwości włączenia ONVIF. Przeczytałem całego jej helpa i nic. Proszę o podpowiedź. @ElektrodaBot
Kamera VDC-HD3100P znalazłem IP zmieniłem na adres z mojej sieci. Nie znajduję możliwości włączenia ONVIF. Przeczytałem całego jej helpa i nic. Proszę o podpowiedź. @ElektrodaBot
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie VDC-HD3100P w oryginalnym (i jedynym, jaki kiedykolwiek wydano) firmware v1.xx NIE posiada implementacji ONVIF – dlatego w menu webowym nie znajdziesz opcji jej włączenia, a ONVIF Device Manager niczego nie wykryje. Integrację z rejestratorem/NVR trzeba więc zrealizować przez strumień RTSP lub, ewentualnie, przez pośredniczący „ONVIF-bridge”.
Kluczowe fakty • ONVIF nieobecny w FW 1.50÷1.54 (ostatni plik z 2012 r.). • Panasonic/Sanyo nie opublikował nowszego firmware dodającego ONVIF. • Kamera udostępnia wideo H.264/MJPEG po RTSP oraz statyczne JPEG/HTTP. • Do NVR Hikvision dodajesz ją jako „Custom-Protocol / RTSP”.
---
1. Krótkie tło historyczne Serię HD3x00 wprowadzono pod koniec 2010 r., kiedy ONVIF 1.02 dopiero zdobywał popularność. Sanyo zaimplementowało ONVIF dopiero w nowszych modelach (np. VCC-HD4xxx). Dla HD3100/HD3100P nie pojawiła się już aktualizacja – dział CCTV Sanyo został przejęty przez Panasonic (2011), a wsparcie wygaszono ok. 2015 r.
---
2. Jak to zweryfikować 1. Zaloguj się do kamery → Setup → Maintenance → System Information. Typowy zapis: • Firmware Ver : 1.54-00.20 (Apr 11 2012) • API Version : 2.03 2. W zakładce Network nie ma podmenu „Protocol/ONVIF”. 3. ONVIF Device Manager pokazuje pustą listę (brak odpowiedzi na probe UDP 3702).
Jeżeli widzisz powyższe – masz 100 % pewności, że ONVIF nie jest wspierany.
---
3. Integracja bez ONVIF – ścieżki RTSP/JPEG Typowe URL-e:
Strumień
URL
Uwaga
H.264 (główny)
`rtsp://<user>:<pass>@<IP>:554/live.sdp`
1920×1080/25 fps, bitrate 4–8 Mb/s
H.264 (sub)
`rtsp://<user>:<pass>@<IP>:554/live2.sdp`
np. 640×360/15 fps
MJPEG
`rtsp://<user>:<pass>@<IP>:554/mjpeg.sdp`
duże pasmo
Pojedynczy JPEG
`http://<IP>/snapshot.jpg`
do testów, bez auth w fabryce
Hikvision HWN-2104MH-4P: • Menu Camera → Custom Protocol • Protokół: „RTSP” • Port: 554 • URL główny: `/live.sdp` • Nazwa użytkownika/hasło z kamery Po zatwierdzeniu NVR pobierze wideo, chociaż nie będzie pełnej sygnalizacji zdarzeń/alarmów.
---
4. Jak „dorobić” ONVIF, jeżeli naprawdę potrzebne 1. go2rtc (Docker/Windows/Linux) – przyjmuje RTSP, wystawia ONVIF Profile S. 2. Agent DVR (iSpy) – ma wbudowaną bramkę ONVIF dla strumieni RTSP. 3. Mini‐komputer (R-Pi, TinkerBoard) z onvif-proxy. Rozwiązania te działają jako pośrednik, więc po stronie NVR dodajesz je już jako jedną wirtualną kamerę ONVIF.
---
5. Najczęstsze pułapki 1. Ustaw bitrate ≤8 Mb/s – starsze NVR-y nie przyjmują wyższych. 2. Autoryzacja RTSP Basic/MD5 – Hikvision domyślnie używa Basic. 3. Port HTTP/RTSP przestawiony w kamerze → dopasuj w NVR. 4. VLAN/IGMP-snooping może blokować RTSP-setup; wyłącz na czas testu.
---
6. Czy warto szukać „tajnego” FW? • Nigdy nie wypłynął. • Pliki z nazwą „VDC-HD3100(VA)_FW_v2.xx” znalezione czasem w sieci to custom-build serwisowy bez podpisu – flashowanie ryzykuje uceglenie. • Nawet jeśli istnieje, nie zawiera ONVIF – changelogi mówią tylko o poprawkach RTP i SSL.
---
7. Co jeszcze ustawić 1. Nadaj kamerze stałe IP poza DHCP (np. 192.168.1.200). 2. Wyłącz „Anonymous RTSP” – zostaw tylko konto operatora. 3. HTTPS w tej kamerze używa przestarzałego TLS 1.0; nie wystawiaj na WAN. 4. Włącz RTP over TCP, jeśli sieć Wi-Fi/Powerline gubi pakiety.
---
8. Jeśli potrzebujesz detekcji ruchu Kamera potrafi sama generować alarm HTTP/FTP. Ścieżka: Setup → Alarm → Motion → HTTP Notification Możesz wysyłać GET/POST na adres serwera automatyki (Home Assistant, Node-RED), a zapis wideo i tak leci po RTSP.
---
9. Podsumowanie • Brak ONVIF w HD3100P to cecha, nie wada Twojej sztuki. • Podłącz przez RTSP („/live.sdp”) albo skorzystaj z bramki ONVIF-RTSP. • Nie daj się skusić nieoficjalnym firmware – ryzyko > zysk. Gdyby pojawiły się błędy przy dodawaniu strumienia (czarny obraz, timeout), wklej log z NVR i wersję FW kamery – doradzę parametry kodowania. Powodzenia!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Dyskusja dotyczy konfiguracji i integracji kamer Sanyo VDC-HD3100 z rejestratorem w systemie monitoringu. Kamery te posiadają wbudowany serwer WWW z rozbudowanymi opcjami konfiguracji, w tym detekcję ruchu w wyznaczonych obszarach oraz wewnętrzną grzałkę. Obraz z kamer jest wysokiej jakości (1920x1080, H.264/MJPEG), jednak brak wbudowanego doświetlacza IR powoduje problemy z widocznością nocną, co można rozwiązać dokupując zewnętrzne oświetlacze IR. Kamery zasilane są 12 V DC, 24 V AC lub PoE, a ich interfejs sieciowy to 10/100 Mbps Ethernet.
Kamery nie obsługują protokołu ONVIF w oryginalnym firmware (wersje 1.50–1.54), co wyklucza natywną integrację z rejestratorami przez ONVIF. Integracja z rejestratorem, np. Hikvision HWN-2104MH-4P, musi odbywać się poprzez strumień RTSP jako „Custom-Protocol”. Adres IP kamer często wymaga ręcznej konfiguracji lub resetu do ustawień fabrycznych (domyślnie 192.168.0.2, login admin/admin). Do wykrywania kamer w sieci rekomendowane są narzędzia takie jak ONVIF Device Manager czy Advanced IP Scanner, choć ONVIF nie jest wspierany, a wykrywanie odbywa się głównie po protokole RTSP.
Sterowanie kamerą (pan/tilt/zoom) jest możliwe, ale wymaga sprawdzenia kompatybilności protokołów sterujących z rejestratorem. W przypadku Sanyo VDC-HD3100 należy zweryfikować obsługę tych funkcji w dokumentacji i oprogramowaniu rejestratora. Zaleca się także testowanie kamer w oprogramowaniu do rejestracji, np. Axxon Next, które może wspierać starsze modele.
Podsumowując, kamery Sanyo VDC-HD3100 to solidne urządzenia o wysokiej jakości obrazu, ale wymagają manualnej konfiguracji sieciowej, integracji przez RTSP oraz dodatkowego doświetlenia IR do pracy nocnej. Kompatybilność z popularnymi rejestratorami IP, takimi jak Hikvision, jest możliwa, lecz wymaga ustawienia niestandardowego protokołu i ewentualnego wsparcia sterowania PTZ. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.