logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak sygnału SAT w jednym z gniazd końcowych (typ SAT+TV+Radio).

JaMarcin 21 Lut 2022 18:12 2316 9
REKLAMA
  • #1 19897705
    JaMarcin
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Witam,
    Na początek jak się przedstawia cała instalacja
    Instalacja: Antena z konwerterem Quattro Inverno ultra Black, multiswitch Terra i 6 gniazd końcowych (2 gniazda SAT+SAT+TV+Radio i 4 SAT+TV+Radio).
    Multiswitch na strychu, 3 gniazda piętro, 3 parter.
    Problem jest w jednym z gniazd na parterze. Otóż włączyłem dekoder C+ i pokazuje totalne zero (siła i jakość). Przypuszczałem, że ze względu na odległość będzie utrata sygnału, ale żeby nie było nic? (dekoder sprawdzony). Na początku myślałem, że może z kablem jest coś nie tak, ale podłączyłem tuner DVBT i sygnał TV jest. W pozostałych gniazdach sygnał SAT siła 82 jakość 42 (można powiedzieć że d.... nie urywa ale dekoderom wystarcza) oraz TV naziemnej bez zarzutu, a tu TV ok. a SAT zupełnie nic.
    Czy może ktoś podejrzewa gdzie leży przyczyna?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 19897749
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 899
    Masz multiswitch to podepnij to gniazdo pod inne wyjście i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 19897947
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Podłącz bezpośrednio do wyjścia multiswitcha.
  • Pomocny post
    #4 19897993
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19898137
    JaMarcin
    Poziom 10  
    Przewód łączący gniazdko z dekoderem zmieniałem, nawet zarobiłem nowy, który przetestowałem z innym gniazdkiem.
    Czy to może być problem gniazdka, czy pomimo tego że sygnał dvb-t telewizji naziemnej jest ok. nie wyklucza to problemu z przewodem łączącym multiswitch z gniazdkiem?
  • #6 19898148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19898181
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 899
    Jak masz możliwość to podepnij tuner bezpośrednio do kabla z ominięciem gniazda. Jak działa to na pewno gniazdo.
  • Pomocny post
    #8 19898418
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    @JaMarcin
    Podłącz jeszcze raz dekoder dvb-t do tego gniazda, włącz jakiś program, np. TVP1,
    wejdź do menu ręcznego strojenia i zapisz jaki jest poziom i jakość sygnału.
    Potem zrób to samo na pozostałych gniazdach na parterze (również na TVP1).
    Rzecz w tym, czy poziom sygnału dvb-t jest taki sam jak w innych gniazdach, czy wyraźnie niższy.
  • REKLAMA
  • #9 19899117
    JaMarcin
    Poziom 10  
    Dzięki Wszystkim za pomoc, temat rozwiązany!
    Idąc za waszymi radami eliminowałem kolejne newralgiczne miejsca aż zaintrygował mnie wpis
    _cheetah_ napisał:
    A, może być jeszcze brak kontaktu pomiędzy żyłą środkową w złączu F i łapkami w gnieździe (byt rozchylone). Takie coś się zdarza.
    Poszedłem tym tropem i postanowiłem sprawdzać połączenia.
    Ponieważ gniazdo zmieniłem i było to samo, postanowiłem sprawdzić też zarobioną końcówkę przy multiswitchu i wyszła przyczyna. Majster, który zaprawiał nie dostrzegł jednej nitki z oplotu która była zawinięta o żyłę główną. Po ponownym zarobieniu wszystko ruszyło!

PS. wcześniej to nie wyszło ponieważ pokoje na dole miały swoją starą instalację do odbioru TV SAT która hulała więc nie była ruszana , a gniazda od nowej instalacji przydawały się tylko do odbioru telewizji naziemnej której to jak widać nie przeszkadzało (dobrze że to zwarcie nie wykrzaczyło multiswitcha). Wszystko wyszło teraz jak ostatnia wichura przestawiła czaszę ze starej instalacji i backupowo przełączyłem tunery na gniazda od tej nowej.
    PS. 2 Oczywiście najważniejszy wniosek z tej sprawy jest taki, że zawsze jak mam jakiś problem elektryczny lub elektroniczny to biegnę na forum Elektrody ponieważ dzięki pasjonatom takim jak Wy moje pytania nigdy nie zostaną bez odpowiedzi i nawet taki laik jak ja coś może z Waszą pomocą ogarnąć!
    Panowie szacun i jeszcze raz dziękuję Wszystkim.
  • #10 19899131
    JaMarcin
    Poziom 10  
    Dzięki Wszystkim za pomoc, temat rozwiązany!
    Idąc za waszymi radami eliminowałem kolejne newralgiczne miejsca aż zaintrygował mnie wpis
    _cheetah_ napisał:
    A, może być jeszcze brak kontaktu pomiędzy żyłą środkową w złączu F i łapkami w gnieździe (byt rozchylone). Takie coś się zdarza.
    Poszedłem tym tropem i postanowiłem sprawdzać połączenia.
    Ponieważ gniazdo zmieniłem i było to samo, postanowiłem sprawdzić też zarobioną końcówkę przy multiswitchu i wyszła przyczyna. Majster, który zaprawiał nie dostrzegł jednej nitki z oplotu która była zawinięta o żyłę główną. Po ponownym zarobieniu wszystko ruszyło!

PS. wcześniej to nie wyszło ponieważ pokoje na dole miały swoją starą instalację do odbioru TV SAT która hulała więc nie była ruszana , a gniazda od nowej instalacji przydawały się tylko do odbioru telewizji naziemnej której to jak widać nie przeszkadzało (dobrze że to zwarcie nie wykrzaczyło multiswitcha). Wszystko wyszło teraz jak ostatnia wichura przestawiła czaszę ze starej instalacji i backupowo przełączyłem tunery na gniazda od tej nowej.
    PS. 2 Oczywiście najważniejszy wniosek z tej sprawy jest taki, że zawsze jak mam jakiś problem elektryczny lub elektroniczny to biegnę na forum Elektrody ponieważ dzięki pasjonatom takim jak Wy moje pytania nigdy nie zostaną bez odpowiedzi i nawet taki laik jak ja coś może z Waszą pomocą ogarnąć!
    Panowie szacun i jeszcze raz dziękuję Wszystkim.

Dodano po 5 [minuty]:

Dziękuję Wszystkim, o rozwiązaniu problemu napisałem we wcześniejszym poście

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku sygnału SAT w jednym z gniazd końcowych instalacji telewizyjnej, która składa się z anteny z konwerterem Quattro Inverno ultra Black, multiswitcha Terra oraz sześciu gniazd końcowych. Użytkownik zauważył, że dekoder C+ nie odbiera sygnału SAT, mimo że inne gniazda działają poprawnie. Uczestnicy forum sugerowali różne metody diagnostyki, takie jak podłączenie gniazda do innego wyjścia multiswitcha, bezpośrednie podłączenie dekodera do multiswitcha oraz sprawdzenie kabli i gniazd. Ostatecznie problem został rozwiązany po stwierdzeniu, że jedna nitka z oplotu kabla była zawinięta o żyłę główną, co powodowało brak sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA