logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiata jak przerobić na garaż zamknięty blaszak/murowanie a pozwolenia?

DwaLitry 08 Mar 2022 15:34 6942 30
REKLAMA
  • #1 19921243
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam na wstępnie przepraszam jeśli piszę w złym dziale

Sprawa ma się tak powstała u mnie około 4 lata temu taka wiata :

wiata miała być głównie po to by samochód postawić schować przed gradem itp bo wcześniej stał na dworze.
    Samochód sprzedałem i będę kupował ciut droższy i ogólnie chciałbym by garaż był zamknięty a nie jak teraz przestrzeń otwarta jedynie po prawej stronie od sąsiada jest budynek i na prost od sąsiadki też.Pierwszy pomysł to rozebranie wiaty
    i kupno np takiego blaszka:

wymiary 4x5 druga opcja tylko nie wiem czy trzeba mieć pozwolenia to obmurowanie wiaty w koło bloczkami+ z przodu i drzwi na środku

ma ktoś Panowie jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 19921271
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6622
    Im wiecej dopytywać tym wiecej kłód pod nogi. Podnieś na prosto dach i obmuruj. Ci to komu szkodzi?
  • #3 19921302
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    andrzej20001 napisał:
    Im wiecej dopytywać tym wiecej kłód pod nogi. Podnieś na prosto dach i obmuruj. Ci to komu szkodzi?

Tak, a potem dostanie karę za samowolę budowlaną, nakaz rozbiórki itp.
    W Polsce prawie na wszystko trzeba mieć glejt, a i to nie zawsze chroni bo mogą Cię uwalić jak tylko tego zapragną.

A co do podnoszenia dachu na prosto, to ja bym jednak lekki spad zostawił dla deszczówki, którą można też magazynować np. do podlewania ogrodu lub spłukiwania toalet, ale to już inwencja autora.
  • #4 19921312
    DwaLitry
    Poziom 5  
    własnie sam nie wiem co tu zrobić myślałem tez obić wiatę w koło pomalowanymi deskami ale nie widzi mi się to za bardzo.Więc w grę wchodzi albo rozebranie tego i stawienie blaszka 4x5 i tyle albo obmurowanie tego.Tylko,że sąsiadka jest dość upierdliwa.W dodatku u nas jest obszar natura 2000 i jak ktos chciałby się budować to nie pozwolą wieć nie wiem czy by pozwolili obmurować mi wiatę w koło

także albo rozbiórka albo obmurowanie chyba,że ma ktos jakiś pomysł jeszcze?
  • #5 19921331
    darts
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    DwaLitry napisał:
    Tylko,że sąsiadka jest dość upierdliwa.

No to możesz być pewny, że przy jakiejkolwiek "zwadzie" ona pierwsza Cię zakabluje.

A może jednak warto popytać po urzędach, tych lepszych sąsiadach lub firmach budowlanych na danym terenie, bo pewnie już to znają z doświadczenia. Podzwoń po urzędach "anonimowo" i popytaj.
  • REKLAMA
  • #6 19921339
    DwaLitry
    Poziom 5  
    hmm chodzi o to by zadzwonić spytać się czy można obmurować wiatę sobie na podwórku? bo sam tak nie czaje tego :) generalnie gotowy blaszak ze zdjęcia to około 4 do 5tys zł natomiast takie obmurowanie tego w koło + jakieś drzwi otwierane do góry przekroczy 5tkę? :)
  • #7 19921345
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Wiata może posiadać ściany z trzech stron. Taka zabudowa mieści się w pojęciu wiata. Jeśli chodzi o ścianę czołową i drzwi, to tu już jest problem z definicją wiaty. Znam wiatę podobną do Twojej. Jakiś czas była bez ścian. Później została obita płytami OSB, do których przyklejono styropian i została otynkowana tynkiem na siatce. Po jakimś czasie pojawiła się brama garażowa i wiata zmieniła się w garaż. Niczego nie sugeruję. Z pewnością dużo zależy również od relacji z sąsiadami i ich życzliwości.
    W przypadku garażu do 35m2, można budować bez pozwolenia na budowę, wystarczy zgłoszenie. Z budową garażu wiążą się późniejsze opłaty podatku od budowli.

Dodano po 2 [minuty]:

DwaLitry napisał:
    hmm chodzi o to by zadzwonić spytać się czy można obmurować wiatę sobie na podwórku? bo sam tak nie czaje tego :) generalnie gotowy blaszak ze zdjęcia to około 4 do 5tys zł natomiast takie obmurowanie tego w koło + jakieś drzwi otwierane do góry przekroczy 5tkę? :)

Garaż blaszany musi być ocieplony. Bo jeśli nie to samochód bardzo szybko zardzewieje. Z dachu będzie kapała woda zimą.
  • #8 19921353
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6389
    Powiem ci tak, dla jakiegoś głupiego samochodu nie warto nic z tym robić.
  • #9 19921374
    DwaLitry
    Poziom 5  
    robert45 napisał:
    Wiata może posiadać ściany z trzech stron. Taka zabudowa mieści się w pojęciu wiata. Jeśli chodzi o ścianę czołową i drzwi, to tu już jest problem z definicją wiaty. Znam wiatę podobną do Twojej. Jakiś czas była bez ścian. Później została obita płytami OSB, do których przyklejono styropian i została otynkowana tynkiem na siatce. Po jakimś czasie pojawiła się brama garażowa i wiata zmieniła się w garaż. Niczego nie sugeruję. Z pewnością dużo zależy również od relacji z sąsiadami i ich życzliwości.
    W przypadku garażu do 35m2, można budować bez pozwolenia na budowę, wystarczy zgłoszenie. Z budową garażu wiążą się późniejsze opłaty podatku od budowli.

Dodano po 2 [minuty]:

DwaLitry napisał:

Garaż blaszany musi być ocieplony. Bo jeśli nie to samochód bardzo szybko zardzewieje. Z dachu będzie kapała woda zimą.

garaż ocieplony tzn styropian od wewnątrz czy jak?
  • #10 19921377
    Poziom 43  
    Właśnie że to bzdura , garaż musi być nieocieplony by woda na aucie nie tajała zimą .
  • #11 19921379
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    U mnie już byli z urzędu, bo widzieli w planach garaż (de facto w planach była komórka na węgiel). Ale udowodniłem im, że to wiata, bo ma 3 ściany, z czego trzecia należy do sąsiada Na zdjęciu Twoja wiata wygląda bardzo ładnie i za nic nie postawiłbym tam żadnego blaszaka. Jeden z kolegów zasugerował obicie dwóch ścian płytami drewnianymi i tak bym zrobił, żeby "wiater" mniej hulał po przestrzeni garażowej. I jeszcze jedno - otwarta wiata nie jest wyzwaniem dla złodziei, bo widać co jest w środku :) A garaż z kłódką - już tak :(
  • #12 19921383
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Właśnie że to bzdura , garaż musi być nieocieplony by woda na aucie nie tajała zimą .

Nie pisz kolego głupot. Z blaszanego dachu zimą woda kapie jak z prysznica.
  • #13 19921409
    DwaLitry
    Poziom 5  
    najlepiej własnie było by,żeby obmurować w koło dwie ściany i tutaj z przodu tak by wiata została obecna bez podnoszenia do góry jej a tylko bloczkami w koło obmurować tylko jak potem drzwi z przodu dać skoro spad idzie na skos

chce to po prostu zamknąć w koło tak bym wjechał autem zamknął i sztos bo teraz to wszystko chodzi tam koty itp wskoczy podrapie auta itp a auto dla mnie wszystkim jest taki człowiek juz jestem i tyle :)
  • REKLAMA
  • #14 19921426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19921491
    Poziom 43  
    To obmuruj lub obij plytami osb zrob brame podnoszona i po problemie.
  • REKLAMA
  • #16 19921512
    DwaLitry
    Poziom 5  
    To obmuruj lub obij plytami osb zrob brame podnoszona i po problemie.

okej jeszcze dopytam typa co mi wylewkę robił co on na to.Kwestia tylko własnie przodu bo po bokach jak obmuruje to przód trzeba po bokach też,żeby drzwi wstawić bo przecież nie będzie przestrzeń jak wrota od stodoły na całą wiatę :) więc przód po obu stronach trzeba zwęzić i tutaj nie wiadomo czy pozwolenie potrzebne itp postaram się w wolnym czasie coś dowiedzieć.Bo wolałbym by została obecna konstrukcja a jedynie w pełni zamknięta.
  • #17 19921669
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Szkoda mi regulaminowych.
  • #18 19924741
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Panowie to nie orientuje się nikt czy można obmurować bloczkami wiatę z dwóch stron ale i kurcze tutaj jak front trochę zwęzić po prawej i lewej stronie na drzwi
    Czy takie coś wymagana zezwolenia sąsiadów jak np przy stawianiu budynku,ze pisma do nich idą czy wyrażają zgodę itp?

Dodano po 2 [minuty]:

Panowie to nie orientuje się nikt czy można obmurować bloczkami wiatę z dwóch stron ale i kurcze tutaj jak front trochę zwęzić po prawej i lewej stronie na drzwi
    Czy takie coś wymagana zezwolenia sąsiadów jak np przy stawianiu budynku,ze pisma do nich idą czy wyrażają zgodę itp?
  • #19 19924798
    Poziom 43  
    I co nadal sadzicie ze jesteście wolnymi ludzmi w wolnym kraju. Jpd. Sasiada się pytać czy moge sobie zwęzic wjazd do wiaty...... a xxxx go to powinno obchodzić.
  • #20 19924849
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Każde działanie na konstrukcji budynku podlega "prawu budowlanemu". A owo prawo mówi, o odległościach budynku od granic działki, gdzie poniżej 1,5 m jest absolutną świętością. Pozwolenie na takie działania może nastąpić za zgodą organów które z kolei muszą mieć zgodę właściciela sąsiadującego aby uniknąć protestów i z góry przegranych procesów. Wiadomo, że istnieje wiele budynków nie spełniających takich wymogów ale jest to stan zastany historycznie i każde współczesne działanie musi opierać się o aktualne prawo. Cóż, próbuje się unikać powstawaniu FAWELI.
  • #21 19925214
    DwaLitry
    Poziom 5  
    jutro dodam więcej zdjęć+ filmik jak to wygląda u mnie to może ktoś coś doradzi jeszcze :)
  • #22 19925605
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Zamknij ta wiatę po bokach płytą warstwową i wstaw od frontu bramę segmentową. Tanio ciepło i dobrze. Nie wyjdziesz za obrys .Trójkąt zostanie u góry zabuduj to poliwęglanem komorowym to i jasno będzie w środku.
    Sąsiadowi to możesz palec pokazać jak co. I spytać ew. czy ma piętę.
  • #23 19927295
    DwaLitry
    Poziom 5  
    post do skasowania
  • #24 20026690
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Witam Panowie temat do odświeżenia sprawa ma się tak chciałem sobie moją wiatę obmurować o coś takiego jak w załączniku na zdjeciu tutaj jak ''X'' był by bloczki/pustaki a od frontu później brama otwierana do góry Wiata jak przerobić na garaż zamknięty blaszak/murowanie a pozwolenia?

tylko,że rozmawiałem z murarzem on mi 3/4lata temu wylewkę wylewał i zbytnio nie chce murować tego bo:
    wylewka pierwotnie miała być wylana pod garaż blaszak,ale plany się zmieniły i zamiast blaszka została zrobiona wiata i teraz chcąc to obmurować jest ryzyko,że spęka wylewka i te ściany dwie,które miałby wymurować runą.. bo to będą ściany ''wolnostojące'' i dlatego nie chce zbytnio murarz ryzykować mówił,że tutaj albo najlepiej było by zrobić całe jako konstrukcja drewniana czyli obić całą wiatę deskami i ocieplić lub te dwie powierzchnię,które miały by być obmurowane zrobić z blachy i ocieplić/wełną jakoś tak.Natomiast jeszcze pytałem się projektanta znajomego to mówił,że można by to śmialo obmurować tylko,ze trzeba by wyciąć wylewkę tam gdzie będą bloczki szły i zrobić fundament pod te dwie ściany wolnostojące

i dalej nie wiemy :/ jak tą wiatę zakryć.. tak,żeby został tylko póki co otwór wjazdowy z przodu tylko też nie taki szeroki jak obecnie jest tylko tutaj gdzie narysowałem ''x'' z przodu na wylewcę to tutaj trzeba by jakoś obmurować czy jak by zwęzić powierzchnię pod już bramę uchylną

a druga opcja to już taka jak wspominałem,zrobienie jak sąsiad ma :

Wiata jak przerobić na garaż zamknięty blaszak/murowanie a pozwolenia? Wiata jak przerobić na garaż zamknięty blaszak/murowanie a pozwolenia? Wiata jak przerobić na garaż zamknięty blaszak/murowanie a pozwolenia?

czyli w budynku wywalenie tutaj ściany z przodu jak drzewo co jest poukładane i wstawienie drzwi tylko wtedy tez trzeba by troszkę wyjść do przodu bo inaczej sedan wjedzie ale kombi albo na styk albo by się brama garażowa nie zamknęła czyli brama garażowa nie jak u sąsiada w miejscu starych drzwi tylko wysunąć do przodu trochę.Tylko,że tutaj znajomy murarz gadał,ze więcej zabawy bo trzeba by zdjąć kawałek blachy na dachu szopy,żeby ulać(tutaj nie zrozumiałem go wiem,że coś tak,ze po bokach były by dwa filary) bo u góry jest powała.Mówi jak wyburzy się ścianę frontową to budynek się złoży dlatego muszą być filary dwa ulane,które będą trzymać

co o tym myślicie? ma ktoś jakiś pomysł jak to jeszcze zrobić można?
  • #25 20067116
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Panowie odświeżę temat sprawa taka jeden murarz podjął się zamurowania wiaty z pustaków pianowych Solbet bo będzie to lżejsza konstrukcja i nie trzeba fundamentu bo pustak ten tani ''Hasiok'' jest cieżki.KOszt jego to chyba niecałe 2zł a pianowego 17zł za 1szt

i jak zwykle problem..bo tutaj jak na zdjęciu wylewka pierwotnie była taka ulana wylewka pod garaż blaszak:

ale potem pomyślało się,że stanie jednak wiata więc dolane zostało tyle wylewki by po prostu powiększyć wiatę by to ładniej wyglądało
    kolor niebieski to dolana wylewka

i ten co dolewał tą wylewkę nie mierzył tego na centymetry itp dolał tak by z tamtą szło i na końcu z jednej strony wypuścił dalej niż po lewej stronie budynek gospodarczy..

i teraz murarz przyszedł i on złapał się po brzegu wylewki przez co ściana którą wymurował wyszła pod lekkim skosem:

a równo ściana powinna by wyjść mniej więcej tak jak linia czarna

a on złapał się końca wylewki.. która nie jest równa.. bo z jeden strony jest bardziej wypuszczona z tyłu.. tak samo z przodu robota do dup.. bo on złapał się szczytu czyli po lini jak idzie dach o:

Wiata jak przerobić na garaż zamknięty blaszak/murowanie a pozwolenia? tak,żeby pustaki nie wystawały poza blachę bo inaczej trzeba by dać przedłużac/przerabiać a że dach leci na skos to pierwotnie zostało wymurowane tak,że po przyłożeniu łaty drzewa drzwi wychodziły by tak:

no i to jest prosto? przecież łata idzie po skosie..to ja stojąc na prost wiaty mam widzieć drzwi jak są w stronę sąsiada ?bo tak niby względem dachu i wylewki wychodzi wszystko
    dopiero ja kazałem zburzyć jeden murek o ten jak X czerwony Wiata jak przerobić na garaż zamknięty blaszak/murowanie a pozwolenia?

i cofnąć do tyłu murek by wyrównać o tak
    ŻEBY DRZWI zamykały się prosto z góry na dół do WYLEWKI a nie po skosie... to murarz wkur.. mierz sobie sam sznurkiem i tak zrobimy..

wydaje mi się,ze krytyczny błąd to nie zmierzenie przed murowaniem przekątnej wylewki.. dlaczego? bo pierw kazał wnieść pustaki pod wiatę w razie gdyby deszcz padała potem się kapnął,ze teraz przekątnej się nie zmierzy bo pustkami są.. wiec poszedł z tyłu jak ta ściana na skos tak jak idzie wylewka.. a że wylewka nie jest precyzyjnie ulana to ściana wyszła na skos..a mógł przecież wcześniej tą ścianę zakończyć,, nie trzymać się ciągle krańca wylewki tylko wymierzyć od budyynku po lewej stronie gospodarczego by wyszedł mur na równo.. a on wymurował tak jak ktoś wylał wylewkę..to ściany poszły pod lekkim skosem... i teraz nie wiem co robić bo to jest starszy murarz lubi wypić a nikogo nie mam znajomego murarza itp by się tego podjądł to trzeba by szukać firmy jakiejś co polecacie teraz zrobic? teraz niby,żeby to było idealnie to trzeba by rozwalić wszystko zmierzyć przekątną wylewki,zaznaczyć punkty jak by ściana prosto wychodziła nie sugerując się tym ile wylewki gdzie wychodzi i murować..
  • #26 20067299
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1166

Nie masz samochodu? Co nie? ;)
    A jak masz, to mu szczerze współczuję.
  • #27 20068142
    DwaLitry
    Poziom 5  

najpierw takim czarnym bloczkiem betonowym jak na zdjeciu z przykładowego domu

a dopiero od trzech warstw w górę białym solbet?
  • #28 20068245
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    A było to drewnem okryć i byłoby ładnie i dla auta dobrze bo drewniany garaż jest the best. A jak zarysowań od kota się boisz to prawda taka, że pod marketem inni i tak auto poobijają drzwiami czy wózkami.
    Można było prosto to sobie sejf chciałeś zrobić.....
  • #29 20068339
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Nie wspomnę że ta wylewka może popękać, bo ściana stoi na krawędziach.
    Chyba prawie wszyscy elektrodowicze postawiliby lekką ściankę z drewna lub płyt warstwowych ;)
  • #30 20068381
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    Znalazł muraża co zrobi.... Są fachfcy co robią co klient chce i tacy co nie robią robót źle zaplanowanych....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przeróbki wiaty na zamknięty garaż. Użytkownik zastanawia się nad możliwością obmurowania wiaty bloczkami lub zakupem gotowego garażu blaszaka. Wiele odpowiedzi wskazuje na konieczność uzyskania pozwoleń budowlanych, zwłaszcza w kontekście lokalnych przepisów i relacji z sąsiadami. Uczestnicy sugerują różne rozwiązania, takie jak obicie wiaty płytami OSB, zastosowanie bramy segmentowej oraz ocieplenie garażu. Wskazano również na ryzyko związane z nieprawidłowym wykonaniem wylewki, co może prowadzić do problemów z konstrukcją. Wiele osób podkreśla znaczenie konsultacji z urzędami oraz fachowcami budowlanymi przed podjęciem decyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA