logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel/Corsa E/2017 - Jaki prostownik do akumulatora i jak zamknąć drzwi bez aku

Tomasz M. 11 Mar 2022 04:20 2706 14
  • #1 19925148
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Corsa E 2017 jeździ ciągle po mieście i nadszedł czas na podładowanie akumulatora. Robiłem już do tego podejście kilka miesięcy temu, ale odechciało mi się, jak miałem problem z zamknięciem tylnych drzwi przy odłączonym zasilaniu. Po zimie już chyba muszę dopalić akusa i w związku z tym mam dwa pytania do Was - ekspertów w tej dziedzinie.

1. Jaki prostownik kupić do posiadanego akumulatora? Z faktury sądząc, bo zacznę bawić się w demontaż w weekend, jak znajdę więcej czasu i uzbroję się nieco w wiedzę, w środku posiadam BOSCH SILVER S5 002. Prostownika szukam takiego, by obsłużył ten akumulator, ale by był też nieco na zapas. W końcu nie wiadomo, jakie auto będę miał za rok, dwa. Może paliwo jednak nieco stanieje... :) Nie szukam czegoś najtańszego. Szukam czegoś z dobrym stosunkiem jakości do ceny, a co będzie miłym uzupełnieniem domowego warsztatu, być może pożyczanym od czasu do czasu sąsiadowi.

2. I pytanie drugie - jak zamknąć drzwi, które otwierają się bez podłączonego zasilania. Przednie drzwi zamykam kluczykiem, ale z tego, co pamiętam, to miałem kłopoty z tyłem i nie umiałem sobie z tym poradzić. Czy klapa bagażnika też wymaga specjalnego potraktowania?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.
  • #2 19925486
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Tomasz M. napisał:
    . I pytanie drugie - jak zamknąć drzwi, które otwierają się bez podłączonego zasilania.

Ale jak się otwierają, zamykasz auto jeszcze z podłączonym aku, odłączasz aku i te tylne drzwi się odryglowują?
  • #3 19925496
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 754
    Ja w swojej TOYOCIE jak ładowałem aku. to otwierałem pokrywę silnika zamykałem samochód z pilota i odpinałem klemy od akumulatora.
    Wyciągałem akumulator i delikatnie zamykałem pokrywę silnika, tak żeby nie zatrzasnąć zamka.
    Po naładowaniu akumulatora otwierałem pokrywę z montowałem akumulator i gotowe.
    Co do prostownika, to ja mam taki z lidla elektroniczny. Korzystam z niego sporadycznie, czasami też pożyczam sąsiadowi czy koledze z pracy.
    Dodam, że mam go już kilka lat i działa, a to już mój drugi diesel i w dieslu masz akumulatory o większej pojemności niż w benzyniaku.
    Może niech się jeszcze inni wypowiedzą. Pozdrawiam
    Dodam jeszcze, że samochód trzymam pod blokiem.
  • #4 19925584
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    konsum napisał:
    Ale jak się otwierają, zamykasz auto jeszcze z podłączonym aku, odłączasz aku i te tylne drzwi się odryglowują?

Sprawdzę jutro, ale jestem prawie pewien, że właśnie tak było. Po odłączeniu zasilania chyba puszczały zamki. Też trzymam auto pod blokiem i, nie ukrywam, wolałbym mieć je na noc zamknięte.

Zaczynam szukać prostownika, więc gdyby ktoś z Was mógł jeszcze coś dodać w tej sprawie, to byłoby fajnie. Nie chcę kupić dziadostwa, które wysadzi mi akumulator w powietrze... :)

I te z Lidla zaraz przejrzę. Dzięki za odpowiedzi!
  • #5 19925610
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 735
    W żadnym wypadku nie kupować prostownika z Lidla!

Te prostowniki nie ładują akumulatora, a tylko go podładują.
    Po "naładowaniu" owszem napięcie spoczynkowe jest wysokie, rozrusznik kręci jak głupi, ale gęstość elektrolitu jest dalej niska.

W 10 lat dzięki temu prostownikowi skróciłem życie 3 akumulatorów do ok. 3 lat.

Przy czwartym akumulatorze obejrzałem kilka filmów w internecie, kupiłem areometr i okazało się, że ten prostownik np. zwiększa gęstość wyładowanego akumulatora np. z 1.20 g/cm³ na 1.22 g/cm³, a gdzie tu do 1.28?

Dopiero zwykły najprostszy prostownik naładował w pełni akumulator, ale trzeba wtedy odłączyć go od samochodu.
  • #6 19925691
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    No dobrze. Tylko wtedy co, wziąć pierwszy z brzegu, lepszej jakości i droższy niż ten lidlowy, czy szukać jakiegoś konkretnego?
  • Pomocny post
    #7 19925745
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 735
    Osobiście kupiłem MW-SC6B.
    Ładuje jak Lidlowa do 14,7V i można ładować w samochodzie, ale posiada też manualna opcję Recondition, przy której po naładowaniu podnosi napięcie ładowania do 15,2-15,6V na 2 godziny.
    Dwa takie cykle przywróciły gęstość w moim mocno wyładowanym akumulatorze do właściwego poziomu.

Zanim kupiłem ten prostownik, ładowałem zwykłym prostownikiem z transformatorem i mostkiem, tylko takiego trzeba samemu pilnować.
  • #8 19925823
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 126
    arekb81 napisał:
    W 10 lat dzięki temu prostownikowi skróciłem życie 3 akumulatorów do ok. 3 lat.

Mam farta w jednym samochodzie po siedmiu latach "zauważyłem",że mam akumulator.
  • #9 19925856
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    Wiesz, mi ten akumulator w sumie też jeszcze nie padł. Ale wolę dmuchać na zimne i czując, że delikatnie dłuższy start przy niskich temperaturach może być przyczyną osłabienia zasilania, wolę go podładować. W grudniu 2019 był kupiony, bo poprzedni zdechł z zaskoczenia i to daleko od domu. I z powrotem auta z pasażerami były kłopoty... :-/
  • #10 19926131
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 126
    Tomasz M. napisał:
    bo poprzedni zdechł z zaskoczenia i to daleko od domu.

Też miałem ciekawy przypadek z akumulatorem/nie tym siedmioletnim/.Przejechałem ok.200 km postawiłem samochód po ok.0,5 godz.przestawiłem w inne miejsce.Praca zajęła mi ok.2 godz. chciałem jachac dalej i problem aku. padł./rozrusznik nawet się nie odezwał/.Auto odpalone od podłączonego kabelkami akumulatora.Przejazd ok.50 km na parking/zmiana miejsca pracy/ zgasiłem silnik ,przy próbie odpalenia rozrusznik sie nie odzywa.Zakup akumulatora i powrót do domu/ok 250 km/,trzyma już trzy lata.
  • #11 19926300
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Tomasz M. napisał:
    czy szukać jakiegoś konkretnego?

Jeśli wyjmujesz akumulator do ładowania albo odpinasz go od instalacji auta to taki maluch Ci spokojnie wystarczy:

U mnie pod koniec ładowania max napięcie nie przekracza 15,7V a prąd ok 0,6 - 0,7A. W 8-10 godzin spokojnie naładujesz tym swój akumulator. Tylko musisz pamiętać żeby go odłączyć ;)
  • #13 19926363
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.

Zobacz czy nie masz w okolicach zaczepu tylnych drzwi takiego "miejsca na śrubokręt w celu przestawienia zamka" do zatrzaśnięcia.
    Nie mylić z tym zabezpieczeniem o wewnętrznej strony drzwi przeciw otwieraniu przez dzieci.
    Akurat to znam z hyundai IX20. Jak jest to zatrzaśnij ale zabezpieczenie dla dzieci zostaw - będziesz miał możliwość otworzenia od środka bez prądu jak co.
    Co do prostownika z lidla czy innego marketu to oglądałem poradnik - i tylko tyle.
    Ale gostek go w końcu polecał Ale po kilkukrotnym ładowaniu i bardzo długim czasie ożywił "trupa"

Pozdrawiam.
  • #14 19930003
    Tomasz M.
    Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o prostownik, to wolałbym coś, czego nie trzeba pilnować z zegarkiem w ręku. Myślę nad wspomnianym MW-SC6B, choć w przypadku akumulatora bezobsługowego chyba nie będę miał możliwości sprawdzenia gęstości elektrolitu na końcu ładowania.

A w przypadku drzwi sprawa wygląda tak, że przynajmniej nie otwierają się same przy odłączeniu akumulatora od zamkniętego samochodu. Zmylił mnie fakt, że jak poprzednie zasilanie padło, to auto było otwarte i przy zdechłym akumulatorze nie znałem sposobu, by je zamknąć. Nadal nie wiem, jak to zrobić, ale póki nie jest to potrzebne do naładowania akumulatora, to problem ten nie jest najważniejszy. Choć miło byłoby wiedzieć, jak to zrobić.

Przy tylnych drzwiach mam tylko takie otwory, jak na zdjęciach. Prawy po usunięciu gumowej zaślepki. Przepraszam za syf przy zamku.

• #15 19931327
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Zdjęcie z zamkiem drzwi. Dolny otwór z ikonka to blokada przed otwieraniem dla dzieci? Jak nie to może to to co w IX20. A górne okienko też jakaś przesuwka? Szukaj na forach modelu może ktoś coś pisze.
    Żarcik ale już dawno powiedziałem że następnym autem będzie Alfa - tam na forach mają wszystko rozpracowane.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Opla Corsa E z 2017 roku poszukuje prostownika do akumulatora BOSCH SILVER S5 002 oraz sposobu na zamknięcie tylnych drzwi bez zasilania. W odpowiedziach podano różne modele prostowników, w tym MW-SC6B, który oferuje funkcję recondition, oraz ostrzeżenia przed prostownikami z Lidla, które nie ładują akumulatorów w pełni. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z ładowaniem akumulatorów oraz zamykaniem drzwi w sytuacji braku zasilania, sugerując sprawdzenie mechanizmu zamka w drzwiach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA