logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter 50/80 rozrusznik ma ciężko kręcić jaki akumulator dobrać?

Pawel170106 11 Mar 2022 21:04 3390 8
  • #1 19926265
    Pawel170106
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam mam skuter który ma zmienione praktycznie wszystko na 80 i wszystko jest tak wyregulowane kompresja jest bardzo duża i teraz mam pytanie bo akumulator w nim jest bardzo mały po dłuższej trasie na ciepłym silniku odpali ale na zimnym rozrusznik ledwo kręci i pytanie jest takie czy muszę wymienić i rozrusznik i akumulator? Bo mam akumulator z wcześniejszego skutera który ma 7ah i ma też bardzo ciężko kręcić
  • #2 19926378
    SET-01
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Akumulatory obsługujące rozrusznik w pojazdach definiujemy na podstawie 4 parametrów. Typ, producent itd są w tym wypadku mniej ważne.

1. Napięcie, obstawiam: 12V
    2. Pojemność: 7Ah, celuj w 10Ah.
    3. Maksymalny prąd rozruchowy, obstawiam 2A, a to może być właśnie przyczyna. Szukaj akumulatora podającego prąd przynajmniej 3-5 amperów.
    4. Wymiary: sprawdzić czy pasuje do pojazdu.
  • #3 19926461
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3795
    Pawel170106 napisał:
    Bo mam akumulator z wcześniejszego skutera który ma 7ah i ma też bardzo ciężko kręcić
    A w jakim stanie jest ten akumulator? Ile ma lat? Czy na innym akumulatorze 7Ah dobrej jakości i w dobrej kondycji też są problemy? Może tu należy szukać problemu, a nie zwiększać pojemność?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19926484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19926591
    Mobali
    Poziom 43  
    Jarzabek666 napisał:
    Co najmniej w okolicach 100A..
    Dokładnie, tym bardziej, że bateria baterii nie równa! Ten akumulator ze starego skutera może być "wynalazkiem" z prądem rozruchowym poniżej 70A, a dobra Varta dedykowana do motocykla da minimum 120-130A przy porównywalnej pojemności.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19926640
    Pawel170106
    Poziom 3  
    Mobali napisał:
    Pawel170106 napisał:
    Bo mam akumulator z wcześniejszego skutera który ma 7ah i ma też bardzo ciężko kręcić
    A w jakim stanie jest ten akumulator? Ile ma lat? Czy na innym akumulatorze 7Ah dobrej jakości i w dobrej kondycji też są problemy? Może tu należy szukać problemu, a nie zwiększać pojemność?

Akumulator w wcześniejszym skuterze był używany może z miesiąc a kupiony był około roku temu przed próbą odpalenia był ładowany
  • #7 19926884
    Mobali
    Poziom 43  
    Ale jaki to akumulator? Wklej zdjęcie, albo napisz jakie ma parametry. Pytanie nieprzypadkowe, bo do niektórych tanich skuterów trafiały akumulatory od UPS-ów - niekoniecznie przeznaczone akurat do współpracy z rozrusznikiem ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19927072
    Pawel170106
    Poziom 3  
    Mobali napisał:
    Ale jaki to akumulator? Wklej zdjęcie, albo napisz jakie ma parametry. Pytanie nieprzypadkowe, bo do niektórych tanich skuterów trafiały akumulatory od UPS-ów - niekoniecznie przeznaczone akurat do współpracy z rozrusznikiem ;-)

Jest to akumulator Exide agm etx7a-bs 90A
  • #9 19927421
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Diagnostykę akumulatora najłatwiej przeprowadzić ładując go - jeśli naładuje się szybko (poniżej godziny) to akumulator zdechł. Prąd rozruchowy min 80A, w zasadzie im więcej, tym lepiej.
    Jeśli stwierdzasz że akumulator kaput, to zawsze (jeśli masz możliwość) użyj akumulatora samochodowego i podłącz go na kablach rozruchowych :P . Taki rozruszniczek z skutera, akumulator od auta będzie ledwo smyrał, więc jak dalej by miał lipę odpalić to rozrusznik nie ogarnia tematu, jak odpali na easy, to akumulator.

Znowu też fajnie jakbyś wszystkie przewody poczyścił, bo zasyfione przewody rozrusznika (też przy przekaźniku) mocno utrudniają życie akumulatorowi.

Jeśli zdechł ci akumulator, to też nie omieszkaj sprawdzić regulatora napięcia. Bo zdechły akumulator może być awarią samą w sobie, albo objawem uszkodzonego regulatora napięcia (nie masz ładowania, akumulator się rozładowuje do zera i wtedy zdycha na amen). Jak masz padnięty regulator napięcia, to nawet jak wstawisz nowy aku, to i tak może ci ten nowy akumulator zdechnąć przez uszkodzony regulator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuteru 50/80 z dużą kompresją ma problem z rozruchem na zimnym silniku, gdzie akumulator 7Ah nie wystarcza do efektywnego kręcenia rozrusznika. W dyskusji podano, że akumulator powinien mieć napięcie 12V, a pojemność co najmniej 10Ah oraz maksymalny prąd rozruchowy 80A lub więcej. Zwrócono uwagę na stan akumulatora oraz możliwość wymiany rozrusznika, zwłaszcza po zwiększeniu kompresji silnika. Użytkownik posiada akumulator Exide AGM ETX7A-BS o prądzie rozruchowym 90A, co może być niewystarczające. Zasugerowano również sprawdzenie przewodów oraz regulatora napięcia, aby wykluczyć inne problemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA