logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara wieża sony i Lg Oled CX czy da rade połączyć

Olivvierr007 13 Mar 2022 16:15 681 12
REKLAMA
  • #1 19928998
    Olivvierr007
    Poziom 5  
    Witam chciał bym się dowiedzieć czy da rade połączyć te 2 rzeczy Lg Oled 55CX3LA wraz ze stara wieża sony ( podam nazwę Amplifier TA-AV 561 ) Z góry przepraszam jeżeli temat jest śmieszny nie znam się na tym kompletnie . :)
    Załączniki:
    • Stara wieża sony i Lg Oled CX czy da rade połączyć IMG_1077.JPG (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara wieża sony i Lg Oled CX czy da rade połączyć IMG_1076.JPG (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara wieża sony i Lg Oled CX czy da rade połączyć IMG_1073.JPG (962.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara wieża sony i Lg Oled CX czy da rade połączyć IMG_1070.JPG (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara wieża sony i Lg Oled CX czy da rade połączyć IMG_1069.JPG (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19929053
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1068
    Witam, masz w wzmacniaczu złącze optyczne, bo widzę, że w TV jest i można by to wtedy tak połączyć.
  • #3 19929055
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Możesz podłączyć wyjściem słuchawkowym HP z tv do wejścia w wieży video 1 lub 2
  • REKLAMA
  • #5 19929203
    Olivvierr007
    Poziom 5  
    patrzyłem za wejściem optycznym w tej wieży niestety nie ma
  • Pomocny post
    #6 19929207
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Zwykłym kablem 2xRCA - jack 3,5mm przez wyjście słuchawkowe.
  • #7 19929217
    gorki73
    Poziom 39  
    Olivvierr007 napisał:
    patrzyłem za wejściem optycznym w tej wieży niestety nie ma
    Czyli pozostaje rozwiązanie Kolegi @ciuqu lub moje. Nie ma tragedii, będzie działać.
  • REKLAMA
  • #8 19929219
    Olivvierr007
    Poziom 5  
    jeżeli chodzi o kabel audio Hp jeżeli mógł byś mi podpowiedzieć jaki dokładnie kupić bo musiał by mieć chyba z 2 strony wyjścia na to z biała i czerwona końcówka ? A co do konwertera DAC to ten kabel z biała i czerwona końcówka normalnie do Video lub Video 2 ?

Dodano po 4 [minuty]:

posiadam kabel KABEL 2X RCA na 2X RCA opcja kupna przejściówki z jack 3.5 mm na 2x rca będzie
    miało prawo bytu ?
  • REKLAMA
  • #9 19929230
    gorki73
    Poziom 39  
    Co do rozwiązania Kolegi to może być taki: https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/kabel-...B8dNZQrKUh4gtFHdmpsaAjI3EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
    A do mojego rozwiązania oprócz konwertera DAC kupujesz kabel optyczny i kabel 2x RCA (potocznie Cinch)

Kablem optycznym łączysz TV z konwerterem a Cinch'ami wychodzisz z konwertera do wzmacniacza.

Stara wieża sony i Lg Oled CX czy da rade połączyć

Jakby coś było niejasne to pytaj.
  • Pomocny post
    #11 19929266
    gorki73
    Poziom 39  
    Olivvierr007 napisał:
    proszę o wyrozumiałość jeżeli to głupie pytania
    Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi :) Nawet nie wiedziałem, że takie wynalazki są, jeśli chodzi o pierwszy link :) Tylko ten Jack jest tam za "gruby" jakby był cieńszy (Jack 3.5mm) to jak najbardziej i Cinch'ami do Video1 lub 2 do wejść oznaczonych jako IN we wzmacniaczu.
  • #12 19929329
    Olivvierr007
    Poziom 5  
    kupie przejściówkę z mniejszym wtykiem na początek z tego względu ze mam kabel a potrzebuje go sporo i zawsze to będzie oszczędność jeżeli cos nie będzie chodziło będę próbować z adapterem DAC . Jeszcze pytanie czy tutaj ,że tak powiem straty dźwiękowe na którymś ze sposobów będą mniejsze/większe :) ? i od razu dziękuje za udzielenie podpowiedzi +
  • #13 19929351
    gorki73
    Poziom 39  
    Olivvierr007 napisał:
    Jeszcze pytanie czy tutaj ,że tak powiem straty dźwiękowe na którymś ze sposobów będą mniejsze/większe ?
    Jeśli chodzi o jakość dźwięku to DAC jest lepszy, ponieważ TV ma możliwość przesyłania (dzięki złączu optycznemu) w formie cyfrowej dźwięku, a DAC zamienia ten sygnał na sygnał analogowy.
    Z Jack'a natomiast wychodzi sygnał analogowy, który jest już wzmocniony tak, aby można było napędzić słuchawki a podając go na wzmacniacz, wzmacniacz wzmacnia dodatkowo ten sygnał (łącznie z szumami) aby napędzić o wiele większe kolumny.

Dla przeciętnego ucha jest to niezauważalne i nie ma co tu przesadzać, lub doszukiwać się nie wiadomo czego. Można też eksperymentować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość połączenia telewizora LG OLED 55CX3LA z starszą wieżą Sony (model TA-AV 561). Odpowiedzi sugerują kilka metod połączenia: przez złącze optyczne, jeśli jest dostępne, lub przez wyjście słuchawkowe TV do wejścia RCA w wieży. W przypadku braku złącza optycznego, proponowane jest użycie konwertera DAC. Użytkownik rozważa zakup odpowiednich kabli, w tym kabla jack 3,5 mm na 2x RCA oraz ewentualnie konwertera. Dyskusja porusza również kwestie jakości dźwięku, wskazując, że połączenie przez DAC może zapewnić lepszą jakość dźwięku w porównaniu do sygnału analogowego z wyjścia słuchawkowego.
REKLAMA