serdecznie
temat instalacji hybrydowej mnie interesuje od dawna, pora na małą modernizację.
Szukam ciekawego falownika j/w.
Temat nie jest klarowny, ciężko znaleźć rzeczowe dane na temat tych falowników. Nie licząc ulotek. A te czasami nieco podkolorowują funkcję.
Liczą na rzetelną rozmowę o tych urządzeniach, bo... warto prędzej czy później każdy większość z Was będzie temat przerabiać.
Z tego co już ustaliłem wybór mam taki...
- Fronius Symo Gen24 Plus 10KW
ten model interesuje mnie najbardziej
+ działa z obwodem awaryjnym PV Point do 3KW bez akumulatorów - taka opcja mnie interesuje najbardziej.
+ wygląda na dość dobrze wykonany i przemyślany sprzęt.
Startuje ponoć od 80v. Pewnie to pusty start bo i tak wiele nie wyprodukuje, ale zawsze coś.
- cena
- dostępność która właściwie wyklucza możliwość zakupu....
- cholernie droga przełącznica aby spiąć to z akumulatorami (rzędy 5 do 7tyś) i jeszcze trudniej dostępna niż sam falownik.
+- Modbus temat tęż priorytetowy dla mnie, średnio współpracuje z rozwiązaniami innymi. Chociaż da się go integrować.
+- Współpracuje z akumulatorami BYD. Nie widzę czy inne BMSy też będą współpracować.
-Sofar Solar HYD 10KTL
+dostępny jako tako
+cena lepsza
+dodają Smart Meter w cenie
-Modbus - nie udało mi się znaleźć listy adresów... czyli cholernie trudno będzie go zintegrować
- współpracuje na pewno tylko ze swoimi akumulatorami, nie znalazłem wsparcia dla firm zewnętrznych
- Nie znalazłem wzmianki o odpowiedniku Froniusowego PV Point, czyli obwodu awaryjnego działąjącego bez akumulatorów. Ale może jest? Ktoś wie?
- Sungrow SH10 0rt
+ poł ceny froniusa
+ smartmeter i przełącznica (do 3,3KW na faze) w cenie
+ Modbus mam tabele adresów i konfiguracji... czyli będzie bajka.
+ Pracuje z akumulatorami BYD i LG Chem
- niestety startuje od 250V Sofar i moj aktualny Fronius od 200V.
+ obwod awaryjny bez akumulatorów jest. I to 3 fazowy.
+ asymetryczne obciazenie faz przy zasilaniu awaryjnym
Tego nie znalazlem we Froniusie. Sofar moze to ma.
- Huawei
Olałem ich... ze względu na to, że oni mają ON gridy z funkcją OFF grid.
Jakoś koncepcja mi średnio odpowiada
- SolarEdge
też ich olałem. Bo mimo, że polecam ich sprzet to nie podoba mi się ich polityka. Zamknięta firma utrudniająca współpracę z innymi firmami.
Ale może się mylę?
Zaznaczam, to mója subiektywna lista zbudowana w oparciu o moje potrzeby
czyli inwerter 10kw i modbus I obwód awaryjny który ma śmigać bez akumulatorów.
Ciężko znaleźć taki sprzęt dlatego zwracam się do Was, może ktoś coś wie więcej i chciał by się podzielić doświadczeniem?
Ogolnie za Froniusem sklaniam sie ku Sungrow, ale to napiecie startowe od 250 mnie zniecheca...
temat instalacji hybrydowej mnie interesuje od dawna, pora na małą modernizację.
Szukam ciekawego falownika j/w.
Temat nie jest klarowny, ciężko znaleźć rzeczowe dane na temat tych falowników. Nie licząc ulotek. A te czasami nieco podkolorowują funkcję.
Liczą na rzetelną rozmowę o tych urządzeniach, bo... warto prędzej czy później każdy większość z Was będzie temat przerabiać.
Z tego co już ustaliłem wybór mam taki...
- Fronius Symo Gen24 Plus 10KW
ten model interesuje mnie najbardziej
+ działa z obwodem awaryjnym PV Point do 3KW bez akumulatorów - taka opcja mnie interesuje najbardziej.
+ wygląda na dość dobrze wykonany i przemyślany sprzęt.
Startuje ponoć od 80v. Pewnie to pusty start bo i tak wiele nie wyprodukuje, ale zawsze coś.
- cena
- dostępność która właściwie wyklucza możliwość zakupu....
- cholernie droga przełącznica aby spiąć to z akumulatorami (rzędy 5 do 7tyś) i jeszcze trudniej dostępna niż sam falownik.
+- Modbus temat tęż priorytetowy dla mnie, średnio współpracuje z rozwiązaniami innymi. Chociaż da się go integrować.
+- Współpracuje z akumulatorami BYD. Nie widzę czy inne BMSy też będą współpracować.
-Sofar Solar HYD 10KTL
+dostępny jako tako
+cena lepsza
+dodają Smart Meter w cenie
-Modbus - nie udało mi się znaleźć listy adresów... czyli cholernie trudno będzie go zintegrować
- współpracuje na pewno tylko ze swoimi akumulatorami, nie znalazłem wsparcia dla firm zewnętrznych
- Nie znalazłem wzmianki o odpowiedniku Froniusowego PV Point, czyli obwodu awaryjnego działąjącego bez akumulatorów. Ale może jest? Ktoś wie?
- Sungrow SH10 0rt
+ poł ceny froniusa
+ smartmeter i przełącznica (do 3,3KW na faze) w cenie
+ Modbus mam tabele adresów i konfiguracji... czyli będzie bajka.
+ Pracuje z akumulatorami BYD i LG Chem
- niestety startuje od 250V Sofar i moj aktualny Fronius od 200V.
+ obwod awaryjny bez akumulatorów jest. I to 3 fazowy.
+ asymetryczne obciazenie faz przy zasilaniu awaryjnym
Tego nie znalazlem we Froniusie. Sofar moze to ma.
- Huawei
Olałem ich... ze względu na to, że oni mają ON gridy z funkcją OFF grid.
Jakoś koncepcja mi średnio odpowiada
- SolarEdge
też ich olałem. Bo mimo, że polecam ich sprzet to nie podoba mi się ich polityka. Zamknięta firma utrudniająca współpracę z innymi firmami.
Ale może się mylę?
Zaznaczam, to mója subiektywna lista zbudowana w oparciu o moje potrzeby
czyli inwerter 10kw i modbus I obwód awaryjny który ma śmigać bez akumulatorów.
Ciężko znaleźć taki sprzęt dlatego zwracam się do Was, może ktoś coś wie więcej i chciał by się podzielić doświadczeniem?
Ogolnie za Froniusem sklaniam sie ku Sungrow, ale to napiecie startowe od 250 mnie zniecheca...