logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Iveco Daily 35c15 2007r. - częste szarpnięcie podczas jazdy i na postoju

hans87 16 Mar 2022 10:13 6021 5
REKLAMA
  • #1 19933515
    hans87
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Witam.

Problem występuje już od ponad pół roku i często dzieje się to gdy silnik jest już ciepły (po przejechaniu 100-150 km).

Podczas jazdy silnik tak jakby przerywa/szarpie, ale auto jedzie dalej. Jest w porządku przez kilkadziesiąt kilometrów, a następnie znów "szarpnie".
    Podczas szarpnięcia, komputer zapali check engine albo czasami nie. Niestety podłączenie pod kompa nie pokazuje, żadnych błędów które mogłyby wskazywać gdzie leży problem.

Czasami ta usterka zdarza się na postoju gdy silnik jest już rozgrzany. Wtedy w wyniku "szarpnięcia" auto zgaśnie. Podejrzewam, że na postoju silnik ma ciężko i dlatego zgaśnie, z kolei podczas jazdy pędem się odpala.

Problem jest już od 6 miesięcy. Wcześniej były wymieniane wtryski na nowe oryginały oraz przesterowany sterownik silnika, bo źle nimi sterował.
    Do tego kilka miesięcy temu głowica była regenerowana ponieważ jeden z zaworów wydechowych był wybity. Dodatkowo tydzień temu wymieniano wałki rozrządu na używane oryginały, bo strasznie hałasowały.

Wiecie może co jest przyczyną tego "szarpania" ?? W długiej trasie dzieje się to 10-16 razy.

Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19937014
    hans87
    Poziom 11  
    Gregory 407 napisał:
    Miałem podobnie w ducato 2.3 silnik iveco i okazało się że przewody w listwie na silniku się poprzecierały i robiło zwarcie

Też mi coś mówi, że problem leży w przewodach albo wtyczkach (czyli usterka elektryczna).
    Zobaczę jak to u mnie wygląda. Mógłbyś dokładniej napisać w którym miejscu miałeś przetarte te przewody? No i czy od tamtego czasu problem zniknął ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 19940957
    hans87
    Poziom 11  
    Gregory 407

możesz napisać w którym miejscu dokładnie to było ?
  • REKLAMA
  • #5 19948860
    hans87
    Poziom 11  
    Wyczyściłem środkiem "Kontakt" gniazda i wtyczki pod listwą na silniku oraz miejsce gdzie są przekaźniki (koło silnika).
    Jak na razie problem się nie powtarza. Zobaczymy czy będzie już ok. Ogólnie widzę, że te przewody koło silnika nie wyglądają juz za dobrze, wiec przez to sterownik silnika może wariować i jakieś dziwne błędy wywalać. Auto już swoje lata ma, wiec to mnie nie dziwi. Jak na razie auto nie szarpie, wiec dzięki za pomoc :-)
  • #6 20220098
    hans87
    Poziom 11  
    Tak, jak napisał Gregory 407: Powodem były zaśniedziałe przewody. Czyszczenie Contact Cleaner, czyli środkiem do czyszczenia styków i przewodów rozwiązało problem.
    Ogólnie, gdy macie problem z kontrolkami na desce rozdzielczej (check engine, usterki elektryczne, itp.) to zacznijcie od sprawdzenie przewodów, wtyczek, gniazd.
    Iveco mają to do siebie i pewnie nie tylko one, że często przetarty przewód powoduje że komputer auta wariuje i wyskakują nam błędy, dlatego od tego należy zaczynać diagnozę.
    Już to wiem, po wielu latach autopsji :-)
REKLAMA