logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaskadowe sterowanie i regulacja jasności pasków LED 2835 na schodach - jak to zrobić?

mateuszgbiorczyk 17 Mar 2022 09:03 1257 8
REKLAMA
  • #1 19935027
    mateuszgbiorczyk
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie,

Mam dwadzieścia stopni na schodach i chciałbym na każdym z nich zamontować pasek LED. Każdy pasek jest połączony osobnym przewodem, dlatego mogę sterować każdym z nich osobno.

Obecnie wszystkie one są zmostkowane i połączone do zasilacza 12V. Włączanie i wyłączanie jest aktywowane jeszcze na linii 230V, co następnie uruchamia zasilacz i ten podaje napięcie dalej.

Chciałbym uruchomić kaskadową aktywację każdego ze stopni. Czy mogę Was prosić o pomoc w tej sprawie? Jak zacząć i jakie elementy elektroniczne potrzebuje? Wystarczy mi podstawa, a sam potem zaprogramuję sterownik według określonego schematu.

Idealnie byłoby gdyby można było także sterować jasnością tych pasków. Aktualnie używam taśmy LED 2835. Zakupiony ściemniacz daje radę, ale po podłączeniu kilkunastu metrów taśmy strasznie piszczy.

Będę wdzięczny za pomoc w tej sprawie. Po udanej operacji postaram się cały proces dokładnie opisać tak, aby kolejne osoby miały gotową instrukcję :)
  • REKLAMA
  • #2 19935041
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1369
    Coś takiego jak w teledysku "Billie Jean" Jacksona? 8-O Ambitny plan. :D
  • #3 19935063
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1099
    Proponuję linijkę świetlną na układzie scalonym LM3914 i dobudowanie kluczy tranzystorowych lub układu przekaźników.
  • REKLAMA
  • #4 19935259
    mateuszgbiorczyk
    Poziom 5  
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Proponuję linijkę świetlną na układzie scalonym LM3914 i dobudowanie kluczy tranzystorowych lub układu przekaźników.

Czy mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?
  • REKLAMA
  • #5 19935318
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Robiłem takie coś w oparciu o czujkę ruchu. Na początku i na koñcu schodów. Po aktywowaniu czujki na dole, ledy zapalały się po kolei każdy stopieñ w czasie 5 sekund, świeciły 30 sekund i też kaskadowo gasły. Zapalanie i gaszenie odbywało się stopniowo, narastającą jasnością. Warunkiem jest by czujka ruchu by£a na dole i górze schodów. Schodzenie podobnie aktywowało Led jak wschodzenie. Sterownik zamawiany w necie. Z czujkami ruchu ozdobnymi. i ledami pod stopnie. Cena coś 2000zł firmy nie pamiętam.
    https://www.perfektmarket.com.pl/oswietlenie-...O0ut8H3MbFneG5xLM7Fcs5cNHV5Adi_0aAkTzEALw_wcB
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3559364.html#18002501
  • REKLAMA
  • #6 19935375
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1369
    Cytat:
    Chciałbym uruchomić kaskadową aktywację każdego ze stopni.
    Czy światła mają się zapalać po wejściu na kolejny schodek i potem stopniowo gasnąć czy po uruchomieniu mają się zapalać po kolei do samej góry a potem po kolei gasnąć jak napisał kol. Mierzejewski?
  • #7 19935384
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2951
    Coś takiego może?

Dodano po 13 [minuty]:

Jeśli chcesz mieć jeszcze ściemnianie to należy użyć kontrolera z wyjściem PWM. Mam trzynaście stopni i użyłem Mega 2560 a jako element wykonawczy układ MOSFET IRF630.

Opisałem to tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3612630.html#18155859

Od tego czasu projekt trochę ewoluował, bo to co działało na stole nie koniecznie działało przy dłuższych przewodach do czujników. Potem jeden (górny) czujnik zbliżeniowy się zbiesił i zamieniłem go na PIR, na dole wciąż jest zbliżeniowy.
  • #8 19935473
    mateuszgbiorczyk
    Poziom 5  
    Wystarczy kaskasowe włączanie. Czujnik ruchu mam na 230V, więc będę wyłączał zasilacz. Także kaskadowe gaszenie nie zadziała, i nie musi. Wystarczy fajny efekt aktywacji :)
  • #9 19938348
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1099
    Opcja kondensatora ładowanego poprzez rezystor, a to dające dla LM3914 sygnał w postaci narastającego napięcia aktywującego kolejne segmenty? Na koniec jako elementy wykonawcze tranzystory, przekaźniki lub triaki?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować paski LED 2835 na dwudziestu stopniach schodów, z możliwością kaskadowego sterowania każdym z nich. Obecnie paski są zmostkowane i zasilane z jednego zasilacza 12V. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym użycie układu scalonego LM3914 z kluczami tranzystorowymi lub przekaźnikami, a także czujników ruchu do aktywacji oświetlenia. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z projektami, w których światła zapalały się kaskadowo po aktywacji czujnika, a także sugerowali zastosowanie kontrolera z wyjściem PWM do regulacji jasności. Wskazano również na problemy z piszczeniem ściemniacza przy dłuższych taśmach LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA