logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite

pawdzik 19 Mar 2022 01:08 2961 7
REKLAMA
  • #1 19938077
    pawdzik
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam!
    Znajomy zapytal o pomoc z naprawa iMAC. Dysk jest uszkodzony i trzeba wymienic i przeinstalowac OSX. Obecnie jest OSX 10.14 "Mojave". Niestety po wymianie dysku na nowy SSD, iMAC go nie widzi. Sformatowałem dysk używając TransMac pod Windows, z partycja GPT, potem jeszcze użyłem diskpart aby sie upewnić i zrobiłem format i partycję aktywną jak poniżej:
    diskpart
    DISKPART> list disk
    (Find the disk number)
    DISKPART> select disk 2
    Disk 2 is now the selected disk.
    DISKPART> clean
    DiskPart succeeded in cleaning the disk.
    DISKPART> convert gpt
    DiskPart successfully converted the selected disk to GPT format.
    DISKPART> create partition primary

Niezależnie czy wczesniej był sformatowany pod MAC poprzez TransMac i włożony do iMAC czy potem używając Diskpart metody podpiąłem przez USB też nie został wykryty...
    Ogólnie ciężko jest ten dysk wymienić bo ekran jest klejony, no ale się udało.
    A i dodatkowo chciałem zapytać bo znalazłem gdzieś wczesniej że instalacja Yosemite na tym iMAC powinna pójść na tym nowym SSD dysku?
    Wczesniej kiedyś instalowałem Yosemite z USB i dlatego wiem że ten USB bootowalny działa. Tylko teraz nie moge ani wykryć dysku nowego ani po podlączeniu USB uruchomic DiskUtility? A na starym dysku DiskUtility uruchomilem. Oba USB na ktorych mam Yosemite i DiskUtility sa wykrywalne ale niestety po próbie wystartowania z nich nastepuje status - zakaz, takie przekreślone kólko i tyle.
    Czy przy wymianie dysków w iMAC zawsze są takie problemy? Ma ktoś jakiś pomysł lub podpowiedź co źle robie?
  • REKLAMA
  • #2 19938101
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1334
    Jeżeli dysk nowy to trzeba go zainicjować aby był widoczny w systemach a nic o takim procesie nie wspomniałeś wyżej jak mi się wydaje, a więc może wykonaj to tak jak tu niżej opisano (pkt 7):
    https://www.seagate.com/pl/pl/support/kb/trou...ing-gpt-protective-partition-issues-207837en/
    Innych pomysłów nie mam... No może kwestia wielkości dysku o której w ogóle nic nie wspomniałeś (nazwa i dane dysku starego i nowego) czy system ją przełknie...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19938107
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Dysk to dysk, każdy system powinien widzieć urządzenie, partycje to już inna bajka, goły dysk bez partycji powinien być widoczny w disk utility, nie trzeba tworzyć partycji pod windowsem, po co kombinujesz. Wszystkie nowe maki mają internet recovery, wciskasz command+option+R i ściąga wszystko z netu.
    Podaj jakieś szczegóły, model imac, model starego dysku, model nowego to wszystko się wyjaśni.
    Jeśli to stary model to podejrzewam że nie obsługuje wszystkich dysków SSD na sata3, kingstony i bx500 dobrze działają na starych kompach.
  • #4 19938477
    pawdzik
    Poziom 9  
    Brodi napisał:
    Dysk to dysk, każdy system powinien widzieć urządzenie, partycje to już inna bajka, goły dysk bez partycji powinien być widoczny w disk utility, nie trzeba tworzyć partycji pod windowsem, po co kombinujesz. Wszystkie nowe maki mają internet recovery, wciskasz command+option+R i ściąga wszystko z netu.

Aby dysk byl widoczny w DiskUtility - trzeba najpierw móc do niego wejść, stary dysk wyjęty, a z USB jak wspomniałem nie mam dostępu do DiskUtility, wiec jak mam tam wejść?
    Cytat:
    wciskasz command+option+R i ściąga wszystko z netu.
    - To próbowałem na samym początku 2x i nie ma takiej opcji, dlatego napisałem że dysk uszkodzony i trzeba wymienić, a jak wymiana, to tej opcji nie ma.
    Mówisz że dysk powinien być widoczny - nie formatowałem, tylko włożyłem do IMAC i go nie widział, do DIskUtility nie mogłem wejść. Potem sformatowałem i przez USB tez nie widział.
    Model iMAC to A1418. Nowy dysk Sandisk SSD PLUS model SDSSDA-480G, stary dysk HGST 1TB - 5K1000-1000 p/n 0J44123.
    Dlaczego uważasz że kombinuje z formatowaniem, skoro wszędzie piszą że przed wymianą dysku powinien być najpierw sformatowany pod MACa?
    No i jak po wymianie dysku na nowy dostać sie do Disk Utility, jeśli po odpaleniu obu USB z disk utility i Yosemite system pokazuje ten znak "zakazu" i sie potem wyłącza?
    Czy musze mieć specjalny disk utility pod Mojave, jeśli nie, to czemu z Yosemite sie nie odpala?

Dodano po 16 [minuty]:

elktrod napisał:
    Jeżeli dysk nowy to trzeba go zainicjować aby był widoczny w systemach a nic o takim procesie nie wspomniałeś wyżej jak mi się wydaje, a więc może wykonaj to tak jak tu niżej opisano (pkt 7):
    https://www.seagate.com/pl/pl/support/kb/trou...ing-gpt-protective-partition-issues-207837en/
    Innych pomysłów nie mam... No może kwestia wielkości dysku o której w ogóle nic nie wspomniałeś (nazwa i dane dysku starego i nowego) czy system ją przełknie...

Napisałem w poście że zrobiłem dokładnie tą inicjacje (przygotowanie dysku) w diskpart poprzez komendy które podałem, to dokładnie to samo co ten link mowi.
    Niestety dysk wciąż nie był widoczny pod USB. Spróbuje może jeszcze go podłączyć przez SATA ale jeśli nie będzie go widział w opcjach bootowania (dysk to SanDisk SSD Plus SDASDA-480G) to wtedy spróbuje inny dysk SATA, moze rzeczywiście kontroler nie wykrywa nowszych dysków SSD? Stary dysk to 1TB 5K1000-1000 typ TS5SAF100.
  • REKLAMA
  • #5 19938541
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Nie mam jakiejś bardzo dużego doświadczenia z macem, ale jestem prawie przekonany, że dysku nie trzeba wcześniej formatować. Nie będzie on widoczny w menu bootowania, bo nie ma na nim systemu.

Widoczny powinien być pendrive z instalatorem macOS - który jak dla mnie powinien odpalić nawet bez wewnętrznego dysku, bo macOS można zainstalować nawet na innym dysku USB. Użyj najlepiej innego maca i przygotuj nośnik instalacyjny z najnowszym obsługiwanym przez tą wersję sprzętowa iMaca i spróbuj odpalić z niego instalator systemu, po uruchomieniu środowiska instalacyjnego - uruchomienie disk utility I utworzenie partycji to będzie formalność. Tak samo jak późniejsza instalacja OS. Jak dla mnie od złej strony się zabrałeś do problemu...
  • #6 19938593
    pawdzik
    Poziom 9  
    sylweksylwina napisał:
    Nie mam jakiejś bardzo dużego doświadczenia z macem, ale jestem prawie przekonany, że dysku nie trzeba wcześniej formatować. Nie będzie on widoczny w menu bootowania, bo nie ma na nim systemu.

Mi sie jednak wydaje że trzeba go formatowac, gdyz pisze to na większości stron z przygotowaniem dysku pod MAC. To samo kolega wczensiej napisał gdzie jest link dostepny. Tak samo robiłem przy Yosemite i działało. Bardziej obstawiam co kolega wcześniej wspomniał ze może dysk jest za nowy i nie obslugiwany przez starsza wersję MACa. To zaraz sprawdze z innym dyskiem SATA.

Cytat:
    Widoczny powinien być pendrive z instalatorem macOS
    - tak, pendrive jest widoczny, no niestety jednak jak przychodzi do odpalenia aby wejść do Disk Utility - pokazuje "zakaz" co przy Yosemite nie było, wiec się zastanawiam czy aby nie muszę mieć nowszej wersji DiskUtility z tych poniżej:
    2.16 Version 10.14: "Mojave"
    2.17 Version 10.15: "Catalina"
    2.18 Version 11: "Big Sur"
    2.19 Version 12: "Monterey"

Tu ciekawe linki jak przygotować bootowalny USB:
    https://pliki.wiki/blog/awaryjne-urzadzenie-r...e-systemu-mac-os-za-pomoca-pamieci-flash-usb/
    https://support.apple.com/pl-pl/HT201372

Zalącznik - widać bootowalny USB z DiskUtility spod Yosemite
    Załacznik 2 - inny dysk SATA na którym zaraz spróbuje, dysk przygotowany jak w linku, sformatowany pod GPT i primary partition stworzona
    Zalącznik 3 - taki znak sie pojawia po uruchomieniu DiskUtlity.

Zabawne - teraz po odlączeniu USB o zostawieniu nowego SSD dysku w środku pojawił się ekran - Supportapple.com/mac/startup i ikona foldera miga...
    Załączniki:
    • iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite IMG_20220319_130039.jpg (2.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite IMG_20220319_121933.jpg (5.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite IMG_20220318_192820.jpg (3.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 19938617
    pawdzik
    Poziom 9  
    Ok, mam już opcję dostania sie do DiskUtility bez bootowalnego USB - command + R poprzez siec wifi.
    Niestety przy próbie isntalacji MACOS Sierra na dysk wciąż go nie widzi.
    Spróbuje teraz z Disk Utility i sformatować ten dysk i zobacze czy go zobaczy wtedy. Jeśli tak to wtedy instalacja. Tylko ciekawe czy znajomy ma hasło dostępu do Apple Store...

Dodano po 16 [minuty]:

Udało sie wystartować DiskUtility. Sformatowałem dysk od nowa jako Extended Journalist i wybrałem instalacje z OSX Base System installer. Jednak pojawił sie komunikat fail to open MAC OS installer po restarcie.
    Ok w takim razie na "piechote" trzeba to zrobić. Odpalam jeszcze raz DiskUtility, robie format i instalacje z sieci, powinno pójść...
    iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite

Dodano po 58 [minuty]:

Ok, prawie sukces!
    Spróbowałem jeszcze dodatkowo zainstalować z lokalnego USB Yosemite, jednak po zrobieniu "restore" na nowy dysk SSD pojawił sie ten sam znak "zakazu" tzn. ze ten iMAC nie lubi starszej wersji Yosemite 10.10.
    W związku z tym ponowny format w DiskUtility i instalacja Systemu macOS Sierra z sieci, pozostało 3 minuty więc myśle że zakończy sie sukcesem. Dodatkowo nie były potrzebne email i hasło do Apple Store :)
    Po zainstalowaniu tego Sierra 10.12 (raptem o 2 systemy nowszy od Yosemite) spróbujemy upgrade do nowszej wersji, wtedy raczej już bedzie potrzebny dostęp do Apple Store...
    iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite iMAC wymiana dysku na SSD + reinstalacja OSX Yosemite

Dodano po 6 [minuty]:

Brodi napisał:
    Wszystkie nowe maki mają internet recovery, wciskasz command+option+R i ściąga wszystko z netu.

Miałeś racje z tym internet recovery!! W tym przypadku była to opcja command + R
    Prawdopodobnie też jeśli jest dostęp do tego DiskUtility z neta to nie trzeba by było robic tego formata pod windows,ale tego nie testowałem. Wystarczyło by włożyć nowy dysk, command + R i w disk utility powinno się zrobić reszte.

Po instalacji macOS Sierra, spróbuje z upgrade do nowszej wersji.
  • #8 19938795
    pawdzik
    Poziom 9  
    Ok, mam już opcję dostania sie do DiskUtility bez bootowalnego USB - command + R poprzez siec wifi.
    Niestety przy próbie isntalacji MACOS Sierra na dysk wciąż go nie widzi.
    Spróbuje teraz z Disk Utility i sformatować ten dysk i zobacze czy go zobaczy wtedy. Jeśli tak to wtedy instalacja. Tylko ciekawe czy znajomy ma hasło dostępu do Apple Store...

Dodano po 16 [minuty]:

Udało sie wystartować DiskUtility. Sformatowałem dysk od nowa jako Extended Journalist i wybrałem instalacje z OSX Base System installer. Jednak pojawił sie komunikat fail to open MAC OS installer po restarcie.
    Ok w takim razie na "piechote" trzeba to zrobić. Odpalam jeszcze raz DiskUtility, robie format i instalacje z sieci, powinno pójść...

Dodano po 58 [minuty]:

Ok, prawie sukces!
    Spróbowałem jeszcze dodatkowo zainstalować z lokalnego USB Yosemite, jednak po zrobieniu "restore" na nowy dysk SSD pojawił sie ten sam znak "zakazu" tzn. ze ten iMAC nie lubi starszej wersji Yosemite 10.10.
    W związku z tym ponowny format w DiskUtility i instalacja Systemu macOS Sierra z sieci, pozostało 3 minuty więc myśle że zakończy sie sukcesem. Dodatkowo nie były potrzebne email i hasło do Apple Store :)
    Po zainstalowaniu tego Sierra 10.12 (raptem o 2 systemy nowszy od Yosemite) spróbujemy upgrade do nowszej wersji, wtedy raczej już bedzie potrzebny dostęp do Apple Store...

Dodano po 6 [minuty]:

Brodi napisał:
    Wszystkie nowe maki mają internet recovery, wciskasz command+option+R i ściąga wszystko z netu.

Miałeś racje z tym internet recovery!! W tym przypadku była to opcja command + R
    Prawdopodobnie też jeśli jest dostęp do tego DiskUtility z neta to nie trzeba by było robic tego formata pod windows,ale tego nie testowałem. Wystarczyło by włożyć nowy dysk, command + R i w disk utility powinno się zrobić reszte.

Po instalacji macOS Sierra, spróbuje z upgrade do nowszej wersji.

Dodano po 53 [minuty]:

Sukces!!
    System mac OS Sierra zainstalowany automatycznie z sieci na nowym dysku SANDISK PLUS 500GB, poprzez wcześniejszą inicjalizacje dysku w diskpart i użycie command + R aby dostać się do DiskUtility. Tam dysk sformatowany do Extended Journalist i nastepnie wybrana opcja instalacji MAC OS Sierra z sieci.
    Teraz robi sie update iTunes a potem zrobie opcje System Update. Zamieszczam poniższy link, który może sie przydać:
    https://support.apple.com/en-gb/HT201541

Dzieki za Wasze podpowiedzi! Pozdrawiam i do następnego posta :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wymianą uszkodzonego dysku w iMacu A1418 na nowy dysk SSD Sandisk SSD PLUS (model SDSSDA-480G). Po wymianie dysku i sformatowaniu go w systemie Windows, iMac nie wykrywa nowego dysku. Użytkownik próbował różnych metod, w tym użycia Disk Utility, ale napotkał problemy z dostępem do narzędzia oraz komunikaty o błędach podczas instalacji macOS. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące inicjalizacji dysku, użycia trybu odzyskiwania przez internet oraz sprawdzenia kompatybilności nowego dysku z starszym modelem iMaca. Ostatecznie użytkownik zdołał uzyskać dostęp do Disk Utility i sformatować dysk, jednak nadal występowały problemy z instalacją systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA