logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NICE SP6000 brama nie otwiera się od razu (trzeba wiele razy klikać)

romanptak02 25 Mar 2022 17:14 2232 5
REKLAMA
  • #1 19947901
    romanptak02
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z automatem NICE SP6000, przez 10 lat działała poprawnie, ale od paru dni problem. Wciśnięcie pilotem otwiera ale tylko na krótki odcinek (parę centymetrów, czasem parenaście), aby otworzyć całkowicie czasem trzeba przeklikać 7 czy nawet więcej razy. Na początku to krótkie odcinki, a potem - chyba się nieco wydłużają, ten ostatni - to już na pewno dłuższe otwarcie.
    Przy zamykaniu - nie ma potrzeby klikać aż tyle razy co przy otwieraniu (czasem od razu się zamyka, czasem ze 3 razy trzeba kliknąć w pilota). Jest tu też taka różnica, ze jak się wciśnie to zamyka, ale kolejne wciśnięcie otwiera (tutaj czasem trzeba wcisnąć 2 razy zeby się etapami domknęła). No i potem po całkowitym zamknięciu podobnie, czyli kliknięcie zamyka, a kolejne np 2 otwierają. Za którymś razem - zamyka się. Każda kolejna próba to chyba lekko niższe zjechanie bramy w dół (domykanie), a jak się ten 3ci etap wspomoże fizycznie (ściągając bramę w dół linką) to mam wrazenie ze wtedy szybciej to zatrybia (zamyka się)

Piszę o klikaniu w pilota, ale ten sam efekt kiedy moduł radiowy wyjęty i używam przycisku na napędzie.

Co dziwne, jak tak się pobawię tym krokowym otwieraniem /zamykaniem - to po pewnym czasie, ..moze przy 5 razach zamykaniu bramy, ..sytuacja taka - ze brama działa poprawnie (jedno kliknięcie = pełne otwarcie, to zamo z zamknięciem - po jednym kliknięciu). Natomiast wystarczy przerwać tą zabawę, wrócić po np 10 min - i problem znowu ten sam.

Serwis przyjechał, pobawił się, zaczeło więc działać, skakował 150 pln i pojechał, ..a ja - po odczekaniu jakiegoś czasu, znowu zostałem z tym samym problemem. To co zrobili - wyminili drabinki na łancuchu (pod kątem przełączników krańcowych).

Prośba zatem o poradę, co to moze być - czy trzeba jakiś element wymienić, moze jakiś reset wystarczy (jeśli tak - jak go wykonać), czy moze nie warto się bawić - i trzeba wymienić cały napęd (na nowy)? albo oddać do naprawy NICE?
  • REKLAMA
  • #2 19947970
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3588
    Wymień kondensatory elektrolityczne (zacznij od największych) - 10 lat to już czas...
  • REKLAMA
  • #3 19948274
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 532
    Może robaki, pająki okupują elektronikę i fotokomórki.
  • REKLAMA
  • #4 19948851
    romanptak02
    Poziom 2  
    Z tymi pająkami, robakami, ..nie rozkręcałem jeszcze obudowy, sprawdzę, kto wie, ..głównie - spróbuję wymienić kondensatory.

Czy ktoś moze ma schemat SP 6000?
    Dawno nie lutowałem, no ale - to chyba nic specjalnego (płytka jest duża, pewnie nie wymaga specjalizowanego sprzętu /maluteńkiej lutownicy).

Przy okazji wezwania serwisu do bramy garażowej, gościu zajął się też bramą wjazdową - tam to ewidentnie był do wymiany kondensator - nie miała siły przy otwieraniu, trzeba było wesprzęć ten rozchuch ręką. Po wymianie kondensatora - działa elegancko. Tutaj w przypadku bramy garażowej - siła jest, choć czasem jak się wspomoże ręką to szybciej wskakuje w normalny tryb - większe otwarcie, albo domknięcie (a nie krokowo tak jak opisałęm)

Wlk dzieki.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #5 19948959
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3588
    To nie taki kondensator - ten bramowy bezpośrednio odpowiadał za siłę silnika 230V , w garażówce to kondensatory filtrujące zasilanie niskiego napięcia elektroniki i silnika, jesli tracą pojemność - napęd zaczyna zachowywać sie nieobliczalnie.
    Ale efekt naprawy podobny. Nie trzeba schematu - po prostu wymień na kondki o takiej samej pojemności, na takie same albo wyższe napiecie pracy, na najwyższą, jaką dostaniesz temperaturę pracy. Nie gwarantuję, że pomoże ale jest duże prawdopodobieństwo.....
  • #6 20368110
    marcin317
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Miałem ten sam problem.
    trzeba było czasem i na 20 razy próbować podnosić bramę lub opuszczać.
    Rada kolegów powyżej, czyli wymiana kondensatorów (koszt ok4zl) pomogła w 100%.
    Po pomiarach ten największy miał tylko 40% pojemności zadeklarowanej. Reszta była w normie, ale szkoda było nie wymienić jak już się płytkę miało w rękach
    Pozdrawiam
REKLAMA