jarek_lnx napisał: Dla większości przetwornic z wyjściem AC nawet nie wolno podłączyć dwóch wyjść do jednego obwodu, bo nie będą zsynchronizowane.
Dlatego pytałem o plany autora tematu w tym względzie. Niby niektóre scalone sterowniki przetwornic mają możliwość synchronizacji zegarów, ale musi to być realizowane na etapie projektu urządzenia. Z reguły taka przetwornica projektowana jest jako niezależne źródło bez możliwości pracy równoległej z ,nawet identycznym, drugim egzemplarzem.
ienecode napisał: 110VDC to zasilanie gwarantowane w rozdzielni.
Tzn co jest tą gwarancją??? Akumulatory? Generator spalinowy z prostownikiem? No bo chyba nie chodzi o panele PV? Dlaczego gwarantowane jest napięcie DC?
Dlaczego jest to jakaś nietypowa w naszych europejskich warunkach wartość napięcia?
Pracuję w miejscu, gdzie jest dużo zasilań gwarantowanych. Od bardzo dużych UPSów po włączane automatycznie generatory spalinowe. Nigdzie nie ma 110VDC. Nawet akumulatory łączone są szeregowo tak aby UPS mógł wygenerować 3x230/400VAC. 48 szt. 12VDC/120Ah. Bezpieczeństwo kosztuje, niestety.
Niech autor tematu się nie obrazi, ale wygląda ze swoim pomysłem jak ktoś, kto chce sobie lub innym podcierać tyłek szkłem.
Mało tego mając blade pojęcie w temacie.
jarek_lnx napisał: Zagwarantować można tylko to, że taki układ ulegnie awarii

I chyba na tym można zakończyć dywagacje.
A o tym jak wyglądała by ochrona przeciw-porażeniowa w tematowej sytuacji lepiej nie myśleć...