logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę zregenerować wzmacniacz UNITRA Ws 442 (stereo)

-diabel- 07 Lis 2005 21:00 1380 3
REKLAMA
  • #1 1963384
    -diabel-
    Poziom 11  
    Mój wzmacniacz ma bardzo duze straty ...
    Kiedy przekręcam potencjometr VOLUME na 28 (z 40 kresek) mój wzmacniacz nie daje już takiego dźwięku, jak dawał do niedawna wystepuja bardzo duze straty przygasaja w nim osietlenie zaczyna bardzo glosno buczec transformator ;/ .

Co z tym można zrobić?? Czy wystarczy wymienic kondenstatory przy zasilaniu ? .moze zwiekszyc ich pojemnosc .Jestem poczatkujacy.

Proszę was o pomoc i z góry dziękuję za jej udzielenie....
  • REKLAMA
  • #2 1963835
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Wymiana kondensatora powinna pomoc ale nie ograniczaj sie tylko do wymiany tego glownego ale rowniez nalezaloby wymienic cala reszte elektrolitow. Co do zwiekszenia pojemnosci to oczywiscie mozna to zrobic ale musisz pomyslec takze o wymianie mostka prostowniczego, na taki ktory ma wiecej Amperow. Tylko pytanie czy jest sens i czy trafo wyrobi z ladowaniem tych kondensatorow przy wiekszej mocy
  • REKLAMA
  • #3 1963862
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Trudno powiedzieć czy wystarczy , ale od tego musisz zacząć . Skoro końcówka przeciąża trafo , to znaczy , że zasilacz jest suchy . Całkiem możliwe , że reszta elektrolitów również przeszła do historii . Pojemność filtracji możesz zwiększyć (w sumie żaden zbędny wydatek , bo i tak wymieniasz) , ale bez przesady - 2 x 6800 µF wystarczy . Można oczywiście pokusić się o przeróbki , ale skoro zaczynasz swoje przygody z elektroniką , to plecam Ci raczej sprawdzone/przetestowane rozwiązania . Na temat tego wzmacniacza napisano już na elektrodzie mały poradnik , użyj "szukaj" .

pozdrawiam
  • #4 1964051
    -diabel-
    Poziom 11  
    ok dzieki wielkie za pomoc :)
REKLAMA