logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermomix TM31: Niestabilne działanie przycisku interwału - poszukiwany schemat

jangali2 31 Mar 2022 20:25 1359 5
  • #1 19957516
    jangali2
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam wszystkich ,mam kolejny problem z thrmomix tm 31 opiszę usterkę przycisk interwał ( rysunek kłosa zboża ) raz działa za jakiś czas czyli przy kolejnej czynności po kilku dniach nie działa .
    Czy to jest userka płyty,czy coś mniej skomplikowane ?
    może ktoś skołował schemat
  • #2 20642865
    lotarius
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Podpinam się pod pytanie. Tm31 stał kawałek czasu, uruchamiam bo mnie naszło na chlebek i psikus. Interwał nie włącza się, pokrywa zamknięta pokrętło na pokrywkę i nic. Wszystko działa poza kłosem.

Rozebrałem sprawdziłem przycisk, okazało się że nie działa nie załącza, ale po wymianie nadal brak reakcji. Na wyświetlaczu brak jakichkolwiek błędów. Zastanawiam się czy nóżki (waga) ma coś do tego? Od środka widzę że są przybrudzone czy styki dobrze siadają ale wtedy by nie ważył a waży....
  • #3 20793644
    griszkasty
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Interwał nie działa z powodu uszkodzenia panelu sterowania, bądź zanieczyszczenia/uszkodzenia mikrostyku na płytce.
  • #4 20793655
    lotarius
    Poziom 10  
    Urządzenie już działa. Wymieniony regulator napięcia na panelu sterowania i nowy potencjometr z zębatką wszystko działa elegancko
  • #5 20814820
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Hej lotarius,

możesz proszę powiedzieć jaki kupiłeś potencjomentr? Zębatkę też kupiłeś nową czy podmieniłeś?

Dlaczego wymieniłeś regulator napięcia? Generował niepoprawne napięcie? Znalazłeś schemat TM31?

Pozdrawiam
  • #6 20814935
    lotarius
    Poziom 10  
    Cześć zamówiłem potencjometr i zębatkę z ebay'a koszt około 106 zł wtedy. Podczas kręcenia był totalny brak reakcji i wskazań na wyświetlaczu. Odpaliłem termowizję i okazało się że regulator się bardzo nagrzewał tzn ponad 70 stopni o ile pamiętam. Po przelutowaniu temperatura wynosiła do 54 max i co jakiś czas na wyświetlaczu zaczęła pojawiać się ikona kłosa ale znów rzucało błędami. Stąd decyzja o wymianie zębatki i potencjometru i po tym zabiegu wszystko przeszło. Co ciekawe na starej zębatce i nowym potencjometrze problem występował ale rzadziej a po zmianie zębatki na nową ustał całkowicie.
REKLAMA