logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faak 741: Brama przesuwna zamyka się, a potem otwiera o 15cm - wpływ warunków atmosferycznych?

mailbox 01 Kwi 2022 21:43 4503 5
REKLAMA
  • #1 19959352
    mailbox
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Jak w temacie. Dzisiaj zauważyłem że brama zamyka się i po chwili ok. 2s cofa się (otwiera) o jakieś 15cm . Już kiedyś też mi się tak raz czy dwa zdarzyło ale samo powrócilo do normy czyli normalnego zamykania. Dzisiaj pada śnieg, może ma to jakiś związek.?
  • REKLAMA
  • #2 19959406
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Jeśli masz enkoder (raczej tak) to zaczynają się problemy ze zwolnieniami tzn silnik na dojeździe tak zwalnia (lub staje) że enkoder bierze to za przeszkodę.
    Na początek sprawdź czy brama nie dotyka na dojeździe do słupka. Jeśli tak - przestaw nieco krańcówkę.
    Jesli nie to - na dojeździe popraw mechanicznie bramę aby miała lżej, potem ew. zmniejsz czułość enkodera i zwiększ moc napędu, skróć zwolnienia a w ostateczności wyłącz zwolnienia (i hamulec, brama bez zwolnień będzie sie płynniej zatrzymywać).
  • REKLAMA
  • #3 20334054
    mailbox
    Poziom 3  
    witam. Odswieżam temat bo sprawa powróciła wczoraj. Sprawdziłem , brama nie dobija do słupka, nic jej nie blokuje. Zwiekszyłem siłe napedu
    i zmniejszyłem do minimum czułość encondera (do 99) i dalej to samo . Brama zamyka sie , zatrzymuje i po chwili troche sie cofa. Naped to Faak 741. Która funkcje w sterowniku jeszcze ewentualnie zmienic i na ile ?
  • REKLAMA
  • #4 20334184
    kotbury
    To, że się zatrzymuje to nie wina enkodera a samego napędu lub jego ustawień (no i ciężaru bramy) a enkoder ten przystanek tylko zauważa i cofa bramę. Jeśli dzieje się to na zwolnieniu - zwolnienia rP w ogóle nie używaj, tylko zwolnienie rA - i to jak najkrótsze - dosłownie centymetrowe (brama ma jak najdłużej jechać na pełnej mocy). Jeśli i to nic nie da, wyłącz zwolnienia w ogóle a zamiast nich użyj funkcji hamulca (br) ustawionego na jakieś 3.
  • REKLAMA
  • #5 20334987
    mailbox
    Poziom 3  
    wylaczyłem rA (było ustawione na 5) i wyglada na to ze wszystko zaczeło działac poprawnie. rP miałem wyłaczone juz wczesniej.
  • #6 20335076
    kotbury
    Jeśli chcesz jeszcze popróbować ze zwolnieniami, spróbuj użyć funkcji br (albo - jeśli jest ustawione fabrycznie - zmniejsz wartość na 2 lub 3) przy odp. ustawieniu efekt będzie jak przy minimalnym zwolnieniu a siły nie straci bo brama dojedzie siłą rozpędu a wyhamuje delikatnie przy samym słupku.
REKLAMA