logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Krups EA8289/EA8298 – zwarcie płyty, wybija bezpiecznik

zenon244d243 03 Kwi 2022 22:20 3321 8
REKLAMA
  • #1 19962740
    zenon244d243
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam problem z ekspresem do kawy Krups EA 8289. Po włączeniu zasilania do gniazdka doszło do zwarcia na płytce sterującej przy pinach 'Switches' i zadziałaniu bezpiecznika nadprądowego w rozdzielni w domu. Po sprawdzeniu wszystkich elementów: grzałki, silniki itp. stwierdziłem że są ok i kupiłem drugą płytkę sterującą i podłączyłem wszystko. No i po włączeniu do gniazda doszło do ponownego zwarcia i uszkodzenia płytki. Wysyłam zdjęcie uszkodzonej elektroniki.
    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
    Krups EA8289/EA8298 – zwarcie płyty, wybija bezpiecznik Krups EA8289/EA8298 – zwarcie płyty, wybija bezpiecznik
  • REKLAMA
  • #2 19962779
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Co jest podpięte w te 3 piny przy wybuchu?
  • #3 19962973
    zenon244d243
    Poziom 9  
    Mały wyłącznik krańcowy w okolicach miejsca parzenia kawy.
    Sprawdziłem ten mikrowyłącznik i okazało się że się zaciął i styk był cały czas zwarty. Aktualnie się odblokował i przełącza się.
    Przed włożeniem następnej płytki wolę jeszcze wszytko sprawdzić. Są jakieś schematy elektryczne do tego ekspresu?
  • REKLAMA
  • #6 20008200
    zenon244d243
    Poziom 9  
    Witam.
    Zwarcie na płytce było spowodowane złym podłączeniem przewodu do krańcówki zbiornika na fusy, dlatego powodowało zwarcie. Przed tą awarią ekspres był na wymianie uszczelnień, dlatego dziwiło mnie takie spalenie na płytce. Ale to udało się rozwiązać.

Tylko teraz jest problem z wyświetlaczem. Nowa płytka jest oryginalna z odpowiednią wersją oprogramowania + panel z wyświetlaczem. Po podłączeniu wyświetlacza ekspres można uruchomić przyciskiem I/O ale działa tylko podświetlenie. I przyciskając przyciski na "ślepo" można uruchomić grzałkę. Kupiłem drugi wyświetlacz z używanego Krupsa od którego była płyta sterująca i jest ta sama sytuacja. Miał ktoś podobny problem proszę o pomoc?
    Pozdrawiam
    Krups EA8289/EA8298 – zwarcie płyty, wybija bezpiecznik
  • REKLAMA
  • #7 20511861
    halfser2000
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Udało się rozwiązać problem?
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ekspresem do kawy Krups EA 8289, który spalił płytkę sterującą po zwarciu przy pinach 'Switches'. Po wymianie płytki i sprawdzeniu elementów, ponownie wystąpiło zwarcie, co skłoniło do dalszej diagnostyki. Okazało się, że przyczyną był zacięty wyłącznik krańcowy. Po jego naprawie, nowa płytka działała, ale pojawił się problem z wyświetlaczem, który nie funkcjonował prawidłowo. Użytkownik zakupił nowy zestaw (wyświetlacz + płytka) z uszkodzonego ekspresu, co ostatecznie rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA