logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kabla 4x35 do złącza 5-zaciskowego i GSW w rozdzielni domowej

matb9393 13 Kwi 2022 06:49 3927 55
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć 4-żyłowy kabel 4x35 do 5-zaciskowego złącza kablowego i czy rozdział PEN oraz uziemienie GSW można zrobić dopiero w rozdzielnicy w domu?

Tak — przy 4-żyłowym WLZ podłączasz go zgodnie ze standardem złącza jako 3 fazy i przewód PEN zasilania, a zacisk PE w złączu zostawiasz wolny; rozdział PEN na PE i N robisz dopiero w rozdzielnicy mieszkania na GSW [#19977542][#19978422][#19978881] Pięć zacisków w złączu oznacza tylko, że jest ono przystosowane do WLZ 4- albo 5-żyłowego, więc przy czterech żyłach nadmiarowy zacisk po prostu się pomija [#19978422] W wątku dla Energi podkreślono też, że wyprowadzenie ze złącza ma być w układzie TN-C i nie należy w ZK wykonywać podziału PEN ani wykorzystywać uziomu PEN przez odbiorcę [#19978881] Zwrócono również uwagę, żeby przewód PEN był właściwie oznaczony taśmą w odpowiednim kolorze [#19977694][#19978585]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 19976663
    matb9393
    Poziom 4  
    Witam. Mam pytanie. W złączu kablowym jest 5 zacisków. L1,L2,L3 N i PE. Od złącza kablowego do rozdzielni w mieszkaniu jest położony kabel na odcinku 150 metrów 4x35. Moje pytanie brzmi. Czy mogę podłączyć kabel 4x35 do zacisków pomijając zacisk PE i dopiero w rozdzielni w domu zrobić GSW i od tego poprowadzić bednarke?
  • #2 19976709
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1071
    Witam, rozumiem, że ze ZK biegnie do rozdzielnicy w mieszkaniu L1,L2,L3 i PEN, jeśli tak, to rozdzielasz tego PEN'a w rozdzielnicy a złącze PE w rozdzielnicy uziemiasz do uziomu fundamentowego.
  • #3 19976710
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Skoro kabel jest już ułożony to nie masz wyjścia. Jeśli masz układ sieci TNC-S w złączu to zgodnie z normą raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N ponownie się nie łączy, ale przepisy swoje a życie swoje.
    Są dostawcy energii którzy stawiają złącza w listwami wyjściowymi w układzie TN-S, co przy długich liniach kablowych jest mniej korzystnym rozwiązaniem.
    Tylko wybrałbym opcję podłączenia 4 żyły do PE a nie do N, gdyż dla Ciebie będzie to przewód PEN, którego zgodnie z normą się nie przerywa, a przewód N może przechodzić przez rozłącznik 4 polowy (u mnie tak robią złącza), a więc może być rozłączany.
  • #5 19976828
    czesiu
    Poziom 38  
    Tak, najlepiej dla pewności obejrzyj sobie dokładnie to złącze, upewnisz się że przewody niebieskie i żółtozielone przykręcone są do wspólnej szyny PEN w złączu.
  • #6 19977245
    matb9393
    Poziom 4  
    czesiu napisał:
    Skoro kabel jest już ułożony to nie masz wyjścia. Jeśli masz układ sieci TNC-S w złączu to zgodnie z normą raz rozdzielonego przewodu PEN na PE i N ponownie się nie łączy, ale przepisy swoje a życie swoje.
    Są dostawcy energii którzy stawiają złącza w listwami wyjściowymi w układzie TN-S, co przy długich liniach kablowych jest mniej korzystnym rozwiązaniem.
    Tylko wybrałbym opcję podłączenia 4 żyły do PE a nie do N, gdyż dla Ciebie będzie to przewód PEN, którego zgodnie z normą się nie przerywa, a przewód N może przechodzić przez rozłącznik 4 polowy (u mnie tak robią złącza), a więc może być rozłączany.

Reasumując, zugi wymieniam na rozłącznik izolacyjny np (100a). Od góry wchodzę zasilaniem z licznika 16 Cu (3fazy) i N. Od dołu zasilaniem do budynku 35 Al (3 fazami) i jeden pozostaje pusty. Następnie przewód żółto zielony 16 Cu łącze z niebieskim 35 Al z zasilania budynku. I wtedy podział Pen robię w rozdzielni mieszkania poprzez GSW. I tak będzie ok?

P.s
    Czy mogę w rozłącznik izolacyjnym łączyć Miedź z Aluminium?
  • #7 19977421
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    matb9393 napisał:
    zugi wymieniam na rozłącznik izolacyjny np (100a)
    W jakim celu ten rozłącznik w ZK? FR powinien być w Twojej rozdzielnicy.
  • #8 19977431
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4308
    czesiu napisał:

Po pierwsze. Która żyła "przechodzi" przez licznik? Niebieska czy zielonożółta? Więc którą należy z w.l.z. połączyć?
    Po drugie. To, że u ciebie coś robią nie znaczy, ze nie jest to jawne partactwo, które myślący i świadomy elektryk ma sankcjonować.
    I po trzecie. To, że listwa za licznikiem jest pięciotorowa znaczy tylko tyle, że w.l.z. może być tak pięciożyłowy (nie wiadomo po co) jak i czterożyłowa.

Więc reasumując. Jeśli w.l.z. to żyła PEN przez licznik "przechodzić" musi a jeśli jest listwa to rozłącznik niezależenie od ilości torów jest w zasadzie zbędnym gadżetem.
  • #9 19977444
    matb9393
    Poziom 4  
    kkas12 napisał:
    czesiu napisał:

Po pierwsze. Która żyła "przechodzi" przez licznik? Niebieska czy zielonożółta? Więc którą należy z w.l.z. połączyć?
    Po drugie. To, że u ciebie coś robią nie znaczy, ze nie jest to jawne partactwo, które myślący i świadomy elektryk ma sankcjonować.
    I po trzecie. To, że listwa za licznikiem jest pięciotorowa znaczy tylko tyle, że w.l.z. może być tak pięciożyłowy (nie wiadomo po co) jak i czterożyłowa.

Więc reasumując. Jeśli w.l.z. to żyła PEN przez licznik "przechodzić" musi a jeśli jest listwa to rozłącznik niezależenie od ilości torów jest w zasadzie zbędnym gadżetem.

Czyli co sugerujesz zrobić? Przez licznik przechodzi niebieska żyła. Czyli wpiąć się w zugi L1, L2, L3 i N(z licznika) i PE zostawić pusty? I podział zrobić w mieszkaniu?
  • #11 19977595
    czesiu
    Poziom 38  
    kkas12 napisał:

Widzisz kolego ja akurat należę do tej grupy ludzi, którzy wolą żeby ich PEN nie 'przechodził' przez licznik, bo w liczniku i tak są te przewody zwarte na listwie. Więc wolę skrócić pętlę zwarcia o ten odcinek.
  • #12 19977621
    kkas12
    Poziom 43  
    czesiu napisał:
    Widzisz kolego ja akurat należę do tej grupy ludzi, którzy wolą żeby ich PEN nie 'przechodził' przez licznik, bo w liczniku i tak są te przewody zwarte na listwie. Więc wolę skrócić pętlę zwarcia o ten odcinek.

Kolejny "odkrywca".
    Jeden snuje w innym wątku pomysły o dublowaniu żyły N a następny "woli" pominąć licznik bo przecież 50 cm miedzianej linki o przekroju 16mm2 znacząco wpynie na poprawę pętli zwarcia.
    Ludzie włączcie myślenie.
    Przynajmniej od czasu do czasu.

Ty masz wpiać w.l.z. tak by wszystkie żyły "przechodziły" przez licznik który dostawca zamontował a nie tak jak wolisz.
    Ciekawe co zrobisz jak listwa przyłączeniowa będzie czterotorowa.
    Też będziesz "wolał" żyłę PEN przyłączyć do szyny PEN w złączu?

A ta "grupa ludzi" co uznane standardy lekceważą to jednak nic innego jak sekta alternatywnych elektryków.
  • #13 19977642
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    czesiu napisał:
    Ciekawe, co byś zrobił 30 lat temu z przewodem zerowym ? :D
  • #15 19977693
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nie, nie jest prawidłowy.
    Mnie 50 lat temu uczono takiego podłączania :

• #16 19977694
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie jest to prawidłowy rysunek bo niebieska żyła również przez licznik "przechodzi.
    Ciebie interesuje jednak tylko listwa do której w.l.z. przyłączysz. Wskazane jest niebieską żyłe oznaczyć zielonożółtą taśmą, a jeśli twój PEN ma akurat taką barwę to należy uzyć taśmy niebieskiej.

Dodano po 1 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Mnie 50 lat temu uczono takiego podłączania
    I nic do dnia dzisiejszego zmianie w tej kwestii nie uległo.
  • #17 19977712
    czesiu
    Poziom 38  
    Naprawdę wolelibyście przepuszczać PEN przez czterotorowy rozłącznik izolacyjny w złączu?
  • #18 19977720
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    czesiu napisał:
    Naprawdę wolelibyście przepuszczać PEN przez czterotorowy rozłącznik izolacyjny w złączu?
    Dziad swoje, baba swoje.
    Najpierw piszesz o liczniku, teraz o rozłaczniku. Ehhh
  • #19 19977722
    kkas12
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    ...jeśli jest listwa to rozłącznik niezależenie od ilości torów jest w zasadzie zbędnym gadżetem.
    Poza tym autor żadnego rozłacznika nie posiada. Więc nie broń czegoś, czego obronić się da.
  • #20 19977739
    zbich70
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Poza tym autor żadnego rozłacznika nie posiada.
    Ale ma zamiar posiadać (#6).
    W #7 pytałem do czego on tam, ale odpowiedzi brak.
  • #21 19977746
    czesiu
    Poziom 38  
    kkas12 napisał:
    Poza tym autor żadnego rozłacznika nie posiada. Więc nie broń czegoś, czego obronić się da.

No ja akurat wszystkie złącza kablowo-pomiarowe z wyjściem TNS które przerabiałem posiadały rozłącznik izolacyjny bądź inny 4 torowy aparat zalicznikowy do odłączania wszystkich torów oprócz PE i włączenie PEN na zacisk N uważam za błąd.
    Nie wiem czy autor ma takie złącze jak ja, ale Ty też nie wiesz czy ma rozłącznik w torze N.
  • #22 19977767
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    czesiu napisał:
    kkas12 napisał:

No ja akurat wszystkie złącza kablowo-pomiarowe z wyjściem TNS które przerabiałem posiadały rozłącznik izolacyjny bądź inny 4 torowy aparat zalicznikowy do odłączania wszystkich torów oprócz PE i włączenie PEN na zacisk N uważam za błąd.
    ...
    Mam nadzieję, że nie przerabiałeś złącz kablowych będących na majatku i eksploatacji ZE.
    Po drugie - na dzień dzisiejszy to wyjścia "TNS" z tych złącz są niezgodne z "polityką" np. TAURON-a, chyba że pracujesz na terenie zacofanego Dystrybutora, to insza inszość.
    Ciekawe, jaka jest u Ciebie standaryzacja budowy tych złącz.
  • #24 19977800
    czesiu
    Poziom 38  
    elpapiotr napisał:
    Mam nadzieję, że nie przerabiałeś złącz kablowych będących na majatku i eksploatacji ZE.
    Po drugie - na dzień dzisiejszy to wyjścia "TNS" z tych złącz są niezgodne z "polityką" np. TAURON-a, chyba że pracujesz na terenie zacofanego Dystrybutora, to insza inszość.
    Ciekawe, jaka jest u Ciebie standaryzacja budowy tych złącz.

Dla ZE w którym sprawy załatwia się dwa razy szybciej niż w PGE, gdzie wszyscy są mili i uśmiechnięci, tani prąd kupowany jest bezpośrednio z elektrowni, a gmina mlekiem i miodem płynąca i tak otwarta na mieszkańca że funduje mu przyłącza w systemie TN-S, żeby sam nie musiał już uziemienia kopać i punktu rozdziału uziemiać.
    Specyfikacja złącza w załączniku.
    Załączniki:
    • dd.pdf (1.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 19977803
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    No cóż, co kraj, to obyczaj. I miałem rację - biedne magistry-inżyniery.
  • #26 19977804
    kkas12
    Poziom 43  
    czesiu napisał:
    ...żeby sam nie musiał już uziemienia kopać i punktu rozdziału uziemiać.
    Niestety kolego, ale ta treść dyskwalifikuje cię jako elektryka tak jak autora tego co zamieściłeś i standardem nazwałeś.
  • #27 19977812
    czesiu
    Poziom 38  
    Nie standardem tylko polską rzeczywistością, warunków przyłączenia nie wklejam bo dopiero byś się załamał.
  • #28 19977816
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Kolego, ta polska rzeczywistość to radosna twórczość tych panów z UB, tzw. projektantów.
    Łódzkie standardy nam zamieść, nie pseudo-projekty.
  • #29 19978247
    zbich70
    Poziom 43  
    czesiu napisał:
    funduje mu przyłącza w systemie TN-S, żeby sam nie musiał już uziemienia kopać i punktu rozdziału uziemiać.
    Specyfikacja złącza w załączniku.
    O kant d... potłuc taką "specyfikację".

Z Wytycznych PGE Dystrybucja (Link):
    Cytat:
    7. Linie kablowe niskiego napięcia
    ...
    2. Miejsce podziału przewodu PEN na PE i N należy lokalizować poza urządzeniami OSD w instalacji odbiorcy.
    Czyli jednoznacznie - nie ma mowy o żadnych aparatach 4-polowych ani o listwach 5-zaciskowych.
    Nie ma też żadnych zaleceń odnośnie rozłączników izolacyjnych 3P.
    Jest tylko:
    Cytat:
    8.3 Wyposażenie złączy
    ...
    2. Zaleca się stosowanie rozłączników bezpiecznikowych na odejściu do odbiorców o mocy przyłączeniowej pow. 40 kW.

Z kolei w następnym tomie Wytycznych (Link) jest taki zapis:
    Cytat:
    7.1.3 Wyposażenie przedziału pomiarowego
    ...
    3. Wymaga się stosowanie listwy zaciskowej do wyprowadzenia przewodów instalacji odbiorczej, z zaciskami osłoniętymi materiałem elektroizolacyjnym, umożliwiającej podłączenie przewodów zasilających o przekroju do 35 mm².
    ...
    6. W przedziale pomiarowym nie należy instalować żadnych urządzeń poza urządzeniami układu pomiarowego, listwami kontrolno-pomiarowymi i zabezpieczeniami przedlicznikowymi.

Czyli wbrew Wytycznym PGE Dystrybucja postępuje ten, kto montuje w złączu:
    - osprzęt służący do rozdziału przewodu PEN,
    - dodatkową aparaturę łączeniową (z wyjątkiem przypadku wymienionego w p. 8.3 pp. 2),
    oraz demontuje istniejącą listwę zaciskową i zastępuje ją innym aparatem.

Dziękuję za uwagę.
  • #30 19978390
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    elpapiotr napisał:
    Nie, nie jest prawidłowy.
    Mnie 50 lat temu uczono takiego podłączania :

Akurat modernizuję 50 letnią instalację gdzie licznik trójfazowy jest przyłączony siedmioma przewodami. I nigdy go nie było - bakelitowa tablica ma tylko siedem otworów. Już wtedy wiedziano, że nie ma sensu przerywać przewodu "zerowego".

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia kabla 4x35 do złącza 5-zaciskowego w rozdzielni domowej. Użytkownik zapytał, czy można pominąć zacisk PE i wykonać GSW w rozdzielni. Odpowiedzi wskazują, że przewód PEN powinien być rozdzielony na PE i N w rozdzielni, a nie w złączu. Uczestnicy podkreślają, że zgodnie z normami, przewód PEN nie powinien być przerywany. Wskazano również na różnice w standardach między operatorami energii oraz na konieczność odpowiedniego oznaczenia żył. Dodatkowo, poruszono temat podziału PEN w kontekście uziemienia, gdzie sugerowano połączenie z istniejącym uziomem fotowoltaiki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA