logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwy wifi do akwarium: funkcja sekundowego załączania, sterowanie gniazdami USB

vasteq 18 Kwi 2022 12:06 678 1
REKLAMA
  • #1 19983196
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 182
    Jestem akwarystą i szukałem rozwiązania zastępczego dla programatorów do zapalania światła. Trafiłem przypadkiem najpierw na gniazdka wifi później listwy wifi. Bardzo fajne kompaktowe rozwiązanie oszczędzające miejsce. Z tym że czytając testy niektórych z nich dowiedziałem się że nie jest tak różowo. Mianowicie niektóre listwy po zaniku napiecia nie potrafią kontynuować pracy wg zadanego harmonogramu. Inne po zaniku zasięgu sieci wifi czekają aż zasięg powroci. Ponadto przydała by sie też funcja sekundowego załączania gniazd chociażby dla dozowników nawozu, których pompki załączają się na kilka, kilkanaście sekund podając nawozów w ilości paru mililitrów. A z tego co widze wszystkie listwybsteroeane aplikacjami jak Google Home czy Smart Life nie mają sekund w ustawieniach.
    Przydało by sie rownież żeby gniazda usb byly rownież sterowane, na napięcie 5V można by podłączyć listwy LED lub pompki perystaltyczne do nawozów. Oczywiście każde gniazdo USB sterowane niezależnie.
    Widzę że macie tutaj sporą wiedzę na temat takich listew. Czy możecie coś doradzić co wybrać? Czy mam za duże wymagania? Czy w tych listwach ustawienia pobierane są z chmury, czy zapisane gdzieś w pamięci listwy? Czy listwy, które mają w dodatku możliwość połączenia przez Bluetooth nie byłyby pewniejsze jeśli chodzi o zanik wifi ?
  • REKLAMA
  • #2 19983531
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    Są gotowe rozwiązania, są gotowe projekty wg. których można zbudować gotowy układ, można też złożyć coś od zera pod swoje potrzeby.
    Rzeźbienie z włącznikami na WiFi to moim zdaniem trochę nietrafiony pomysł, co nie znaczy, że nie da się ich w pewien sposób wykorzystać (albo dostosować dodatkowym niewielkim układem do robienia tego czego oczekujemy).
    Także na Twoim miejscu zacząłbym od wypisania funkcji których potrzebujesz i Twoich technicznych umiejętności i czasu który możesz przeznaczyć na taki projekt.
REKLAMA