logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik LC na PIC16F84A kalibracja czy tak jest poprawne

wosiekpl 19 Kwi 2022 18:34 321 4
REKLAMA
  • #1 19985457
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam

Nagle zaszła potrzeba pomiaru cewki do anteny , cewka ma mieć 110 uH , w tej chwili ma ok 117 uH ale mam wątpliwości czy tak rzeczywiście jest.
    Otoz po zrobieniu kalibracji początkowo wszystko jest OK ale z czasem na zakresie pomiaru kondensatorów na wyświetlaczu pojawiają sie wartosci pojemnosci , ktore z uplywem czasu powiekszaja sie . Po kalibracji jest ZERO pF ale powoli wzrasta i dochodzi nawet do 40 pF i wiecej
    Miernik jest zrobiony na płytce SQ7BJH i jego softem. To co mnie zaciekawilo i o to chce zapytac to czy jest normalnym , ze po zrobieniu kalibracji przekaznik , ktory zalacza kondensator kalibracyjny jest ON.
    Dotykajac elementów na płytce zauwazylem ze przekaznik jest ciepły i sie okazałą ze jest na nim napięcie okolo 4.8 v Przekaznik ten sterowany jest z nozki 18 PIC-a poprzez tranzystor T1 ( BC 547 ). Na tej nozce w czasie pomiarów jest 4.8V
    Tak wiec w czasie pomiaru czy to kondensatorów czy tez cewek , kondensator kalibrujący jest cały czas zalaczony do obwodu. I tu właśnie rodzi mi sie pytanie , czy to jest normalne , to ze kondensator jest dołączony.

Pozdawiam
    Wosiekpl

dołączam schemat

Miernik LC na PIC16F84A kalibracja czy tak jest poprawne
  • REKLAMA
  • #2 19985528
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2485
    wosiekpl napisał:
    tranzystor T1 ( BC 547 ).
    Sprawdziłeś go?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19985686
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2485
    wosiekpl napisał:
    Moze wsadzic inny
    Spróbować, nie zaszkodzi.
    Przy wymontowanym tranzystorze jakie napięcie na pin.18?
REKLAMA