logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszczelka głowicy kompresora, oraz podniesienie jego wydajności

m_janula 27 Kwi 2022 20:32 852 4
REKLAMA
  • #1 19997823
    m_janula
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam
    Już od kilku lat używam domowej roboty kompresora. Kupiłem go już gotowego, jak widzę po kilku latach, jego twórca się postarał .Pomimo niewielkiej wydajności (jak liczyłem ok. 120-130 l/min, zbiornik 80 l) wymalowałem nim samochód, oczywiście element po elemencie. Kompresor jest cichy, rzadko pluje wodą lub olejem.
    Silnik 1,1 kW obroty ok 1400, pracuje swobodnie.
    Chciałby jednak położyć nowy lakier na swoim young timerze, i pomyślałem że zamiast nowej gwiaździstej sprężarki, i raczej nowego silnika, które chciałem założyć, może po prostu podniosę obroty na sprężarce? O jakąś połowę?
    Przy obecnym przełożeniu mam na sprężarce ok. 700 obr/min.
    Niestety sprawdzając jej stan przerwałem uszczelkę pod głowicą. Stąd prośba o pomoc- może ktoś wie co to właściwie jest, abym mógł kupić nową? Wrzucam zdjęcie, a co sądzicie o większych obrotach?
    Pozdrawiam Marcin
    Załączniki:
    • Uszczelka głowicy kompresora, oraz podniesienie jego wydajności spręźarka.jpg (234.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19998882
    m_janula
    Poziom 5  
    Dziękuję
    Opinie raczej ma niskie, jak wyczytałem, może więc spróbuję np. Kraft Dele 1402...
    Pozdrawiam Marcin]Link[/url]
    Załączniki:
    • Uszczelka głowicy kompresora, oraz podniesienie jego wydajności kd1402.PNG (757.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19998911
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3856
    Z tym safem jak zresztą z każdą sprezarką chłodniczą jest taki kłopot że ona się chłodzi pompowanym czynnikiem. Obroty do 1400 możesz spokojnie podnieść ale trzeba jej zapewnić bardzo dobre chłodzenie. Co nie zmienia faktu że sto razy lepsza niż ten chińczyk coś go pokazał
  • #5 19998948
    m_janula
    Poziom 5  
    To niedobrze...
    Domyślam się, że "stary dobry SAF" jest po prostu trwały, jednak chińskie badziewie ma większe tłoki, pewnie dłuższy skok, no i żebrowanie...
    A Saf- a przecież nie owinę wężownicą, no chyba żeby jak Pat i Mat dmuchnąć na niego wentylatorem...
REKLAMA