logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firma - wykonanie i montaż PCB (SMT) - co polecacie?

BIDMEXI 28 Kwi 2022 08:45 510 3
  • #1 19998322
    BIDMEXI
    Poziom 9  
    Ocena: 27
    Witam,

pracuję nad pewnym projektem i potrzebuję wykonania 1500 sztuk płytek drukowanych dwustronnych, obsadzonych elementami SMD.

Płytki są małe, maksymalnie 10 cm2.

Przy takiej liczbie ręczne lutowanie wszystkich obwodów jest bardzo nieoptymalne. Więc postanowiłem montaż zlecić zewnętrznej firmie.

Takich firm jest jednak bardzo dużo na rynku. I kompletnie nie orientuję się, gdzie otrzymam dobrą jakość i możliwie niską cenę.
    Może macie jakieś godne polecenia firmy, które wykonają, zmontują i przetestują takie obwody drukowane? Szukać w Chinach, czy może ograniczyć się do Polski (Europy)?

Przykładowo sprawdzałem znana firmę JLCPCB - mają również usługę montażu. Niestety nie wszystkie stosowane przeze mnie komponenty znajdują się w ich bazie danych dostępnych u nich elementów do montażu...
  • Pomocny post
    #2 19998379
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 462
    Z moich doświadczeń sprzed kilku lat:
    1. LARS - Było dość tanio, ale terminy były zawsze dość długie.
    2. SOLITECH - Sprawnie i w miarę szybko, ale ostatnio "pojechali" z cenami.
    3. ES-SYTEM NT - Ale oni specjalizują się w LEDach.

Teraz sami mamy małą linię SMT i już nie zlecamy na zewnątrz.
  • #3 20000841
    BIDMEXI
    Poziom 9  
    Ocena: 27
    A jak wyglądają ceny polskich podwykonawców typu LARS czy SOLITECH na tle konkurencji z Chin?
  • Pomocny post
    #4 20001008
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 462
    Nie wiem jak jest obecnie, bo trochę czasu minęło od tego czasu gdy szły jakiekolwiek zlecenia, a wtedy porównań z chińskimi nie robiliśmy.
REKLAMA