logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dzwonek 230V vs 8-12V - wytyczne i bezpieczeństwo montażu w domach jednorodzinnych

Miklosz85 29 Kwi 2022 23:11 3753 23
REKLAMA
  • #1 20000581
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich,

Nie wiem czy w odpowiednim dziale założyłem temat, ale nie znalazłem odpowiedniego.

Chciałbym zapytać, czy istnieją jakieś wytyczne odnośnie dzwonków? Przeczytałem w internecie, że w domach jednorodzinnych nie powinno montować się dzwonków o napięciu 230V, gdyż istnieje ryzyko porażenia prądem, ze względu na działanie warunków atmosferycznych, i zalecane są dzwonki o napięciu od 8-12 V. Tylko kto montuje dzwonek na zewnątrz? Dźwięk dzwonka z zewnątrz nie poinformuje mnie jak będę w wewnątrz domu.
    Nie wiem co dokładnie maja na myśli w tych artykułach czy dzwonek jako dzwonek czy przycisk dzwonkowy.
    Kupiłem dzwonek na 230 V oraz włącznik dzwonka na zewnątrz IP 66. Czy takie zestawienie jest prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #2 20000594
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Przecież przycisk na zewnątrz nie jest pod chmurką tylko na pewno przy drzwiach pod dachem, więc na niego nie napada, dzwonki 220V normalnie są w sprzedaży.
    Suszarki też nie powinno się używać w łazience :)
  • Pomocny post
    #3 20000602
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Dzwonek raczej montowany jest w mieszkaniu (czy w domu)
    Zasilanie do dzwonka a od dzwonka do łącznika 2 żyły.
    Nie ma nigdzie napisane, że sterowanie ma być realizowane fazowo; sterowaniem może być żyła N.
    Czyli ewentualne uszkodzenie łącznika raczej pozostaje bezpieczne do użytkownika.

Moderowany przez krzysiek7:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20000607
    gadek80
    Poziom 31  
    Przypuszczam, że 95% domów ma dzwonki 230V. Może być przez żyłę N, ale i tak do przycisku dojdzie Ci Faza przez dzwonek.
  • #5 20000610
    Miklosz85
    Poziom 3  
    gadek80 napisał:
    Przecież przycisk na zewnątrz nie jest pod chmurką tylko na pewno przy drzwiach pod dachem, więc na niego nie napada, dzwonki 220V normalnie są w sprzedaży.
    . Przycisk niestety nie będzie chroniony dachem, przynajmniej w najbliższym czasie. Mi bardziej chodzi o to co mają na myśli w artykułach określając słowo „dzwonek”, czy dotyczy to urządzenia które emituje dźwięk czy przycisk dzwonkowy. Tylko kto umieszcza dzwonek na zewnątrz? Jaki ma sens umieszczanie go na zewnątrz. A może mają na myśli, że jeśli włącznik jest na zewnątrz to wewnątrz nie może być dzwonka 220-240V, bo jeśli zamoknie włącznik to tym samym może dojść do zwarcia w dzwonku wewnątrz pomieszczenia. Nie określają co maja na myśli pod pojęciem „dzwonek”. Dlatego zadałem pytanie czy są jakieś wytyczne, zalecenia związane z dzwonkiem w domu jednorodzinnym. Na artykuł trafiłem przypadkiem, i w każdym jednym nie precyzują co mają na myśli. I zgłupiałem.
  • Pomocny post
    #6 20000615
    gadek80
    Poziom 31  
    Ja myślałem o przycisku, ale w artykule raczej chodzi o dzwonek i faktycznie nie powinien być na zewnątrz, bo nie jest wodoszczelny. Tak samo odkurzacza nie można zostawić na zewnątrz.
  • Pomocny post
    #7 20000621
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Miklosz85 napisał:
    gadek80 napisał:
    . Przycisk niestety nie będzie chroniony dachem, przynajmniej w najbliższym czasie. Mi bardziej chodzi o to co mają na myśli w artykułach określając słowo „dzwonek”, czy dotyczy to urządzenia które emituje dźwięk czy przycisk dzwonkowy. Tylko kto umieszcza dzwonek na zewnątrz? Jaki ma sens umieszczanie go na zewnątrz. A może mają na myśli, że jeśli włącznik jest na zewnątrz to wewnątrz nie może być dzwonka 220-240V, bo jeśli zamoknie włącznik to tym samym może dojść do zwarcia w dzwonku wewnątrz pomieszczenia. Nie określają co maja na myśli pod pojęciem „dzwonek”. Dlatego zadałem pytanie czy są jakieś wytyczne, zalecenia związane z dzwonkiem w domu jednorodzinnym. Na artykuł trafiłem przypadkiem, i w każdym jednym nie precyzują co mają na myśli. I zgłupiałem.

A jak wciśniesz przycisk to masz zwarcie jeszcze lepsze jak z deszczówki - i co wtedy?
    Przestań czytać jakieś głupawe artykuły - prawie wszystkie są sponsorowane i pisane dla reklam.
    Masz sens zasilenie przycisku napięciem bezpiecznym (np. 12V) - tylko prawie nikt tak nie robi bo to niefunkcjonalne.
  • #8 20000624
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Miklosz85 napisał:
    Przeczytałem w internecie, że w domach jednorodzinnych nie powinno montować się dzwonków o napięciu 230V,
    To może podaj źródła, w których to przeczytałeś.
    Bo jednak możliwe i stosowane są instalacje zewnętrzne 230VDC, choćby samo zasilanie, a także instalacje oświetlenia zewnętrznego, napędy bram i wiele innych.
  • REKLAMA
  • #9 20000626
    Miklosz85
    Poziom 3  
    „Trzeba też pamiętać, że dzwonek do domu jednorodzinnego, to zazwyczaj dzwonek zewnętrzny, a taki może pracować tylko na niskim napięciu. Ze względów bezpieczeństwa niedopuszczalne jest montowanie na zewnątrz dzwonków wymagających zasilania 230 V. „

To cytat z jednego z artykułów w necie.
  • #10 20000630
    zbich70
    Poziom 43  
    Miklosz85 napisał:
    To podaj link do tego artykułu. Ocenimy jego wiarygodność.
  • Pomocny post
    #11 20000638
    gadek80
    Poziom 31  
    Ale jak na zewnątrz? Włącznik jest na zewnątrz a dzwonek jest w środku, przecież już masz instalację zrobioną.
  • REKLAMA
  • #12 20000642
    Miklosz85
    Poziom 3  
    zbich70 napisał:
    Miklosz85 napisał:
    To podaj link do tego artykułu. Ocenimy jego wiarygodność.

Niestety jestem tu nowy, i możliwość dodawania linków będę miał dopiero po 7 dniach, ale wkleję cytaty.

1. Ze strony mgprojekt.com.pl
    „ Dzwonek zasilany z sieci, a możliwość porażenia prądem

Dzwonek do drzwi domu jednorodzinnego zasilany z sieci może stanowić niebezpieczeństwo dla użytkowników.

Jest przecież użytkowany w najróżniejszych warunkach – również w czasie deszczu.

Dlatego dzwonki używane na zewnątrz powinny być zasilane prądem o napięciu maksymalnie 12V, często stosuje się 8V.

Przy takim napięciu nawet w deszczu i w przypadku przebicia instalacji, nie ma ryzyka porażenia.”

2. Ze strony Fachowyinstalator.pl

„ Trzeba też pamiętać, że dzwonek do domu jednorodzinnego, to zazwyczaj dzwonek zewnętrzny, a taki może pracować tylko na niskim napięciu. Ze względów bezpieczeństwa niedopuszczalne jest montowanie na zewnątrz dzwonków wymagających zasilania 230 V”

Wiem, ze montuje się różne urządzenia zasilane 230V, dlatego zdziwiły mnie takie informacje, i dlatego pytam tutaj:)
  • #13 20000644
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    W artykule pewnie chodzi o włącznik dzwonka na zewnątrz, np przy bramie na słupku.

Cytuje: Niestety jestem tu nowy, i możliwość dodawania linków będę miał dopiero po 7 dniach, ale wkleję cytaty.
    Jak to? Pierwsze słysze-czytam?
    Serio nie można?
  • Pomocny post
    #14 20000647
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Od blisko 100 lat produkowane są transformatory dzwonkowe w niezmienionej formie. :D Zasilane z sieci 220 VAC i obniżajace do 5 - 8 VAC napięcie w obwodzie przycisk /dzwonek. Rozwiązanie poprawne i bezpieczne i tanie, nawet w przypadku uszkodzenia przycisku.
    Dzwonek 230V vs 8-12V - wytyczne i bezpieczeństwo montażu w domach jednorodzinnych
  • Pomocny post
    #15 20000650
    zbich70
    Poziom 43  
    Przecież chodzi tylko o to, że większość dzwonków montowana jest wewnątrz pomieszczeń (lub rozdzielnic) i mają odpowiednio mniejszą ochronę IP nieprzystosowaną do warunków zewnętrznych. Dlatego taki dzwonek powinien być w miejscu dla niego odpowiednim.
    Miklosz85 napisał:
    Ze względów bezpieczeństwa niedopuszczalne jest montowanie na zewnątrz dzwonków wymagających zasilania 230 V

Natomiast instalacja nimi sterująca, czyli oprzewodowanie i sam łącznik, o ile są przystosowane do 230VAC w warunkach zewnętrznych, oczywiście takie mogą być.
  • Pomocny post
    #16 20000651
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    I dokladnie tak jak kolega Krzysztof Kamienski podaje. A i właśnie w przypadku włącznika z dala od budynku, tak jak pisałem, słupek przy bramie. By posłać bezpieczne napięcie w razie przebicia.
  • Pomocny post
    #17 20000654
    zbich70
    Poziom 43  
    rnb_bolii napisał:
    By posłać bezpieczne napięcie w razie przebicia.
    Bzdury. A do oświetlenia przedpola bramy można posłać 230VAC? A napęd ciężkiej bramy też ma być na ośmiu woltach, czy można doprowadzić zasilanie trójfazowe 400V ?
    Ludzie, przestańcie pisać głupoty. Dzwonki na 3/5/8V pochodzą z PRL-owskich blokowisk, gdzie były zasilane z instalacji wspólnej i żeby nikogo nie kusiło podbierać stamtąd darmową energię.
  • Pomocny post
    #18 20000656
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    A przy bramie lepszy wideofon niż jakiś dzwonek.
  • Pomocny post
    #19 20000659
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    zbich70 napisał:
    rnb_bolii napisał:
    By posłać bezpieczne napięcie w razie przebicia.
    Bzdury. A do oświetlenia przedpola bramy można posłać 230VAC? A napęd ciężkiej bramy też ma być na ośmiu woltach, czy można doprowadzić zasilanie trójfazowe 400V ?
    Ludzie, przestańcie pisać głupoty. Dzwonki na 3/5/8V pochodzą z PRL-owskich blokowisk, gdzie były zasilane z instalacji wspólnej i żeby nikogo nie kusiło podbierać stamtąd darmową energię.

To jaki włącznik wstawić na słupek bramy, by był bezpieczny? Gdy nawet zatnie deszczem itd...
    Jedynie taki
    Załączniki:
    • Dzwonek 230V vs 8-12V - wytyczne i bezpieczeństwo montażu w domach jednorodzinnych Screenshot_2022-04-30-00-51-42.png (306.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #20 20000662
    zbich70
    Poziom 43  
    rnb_bolii napisał:
    To jaki włącznik wstawić na słupek bramy, by był bezpieczny? Gdy nawet zatnie deszczem itd...
    A stopniach ochrony IP (klasach szczelności) kolega słyszał?
  • #21 20000663
    Miklosz85
    Poziom 3  
    zbich70 napisał:
    rnb_bolii napisał:
    A o klasach szczelności IP kolega słyszał?

Mam włącznik dzwonka legrand plexeo IP 55
  • Pomocny post
    #22 20000665
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Tak słyszał. Zostawiam w spokoju temat. Bez zwady.

Dodano po 3 [minuty]:

Miklosz85 napisał:
    zbich70 napisał:
    rnb_bolii napisał:
    A o klasach szczelności IP kolega słyszał?

Mam włącznik dzwonka legrand plexeo IP 55

No i pasuje.
  • Pomocny post
    #23 20000890
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    Zapewne chodzi o to, że CAŁA instalacja dzwonka musi spełniać wymogi instalacji na 230V. Czyli:
    - kabel do bramy ma być ziemny i przystosowany do 230V
    - kabel do bramy ma być zakopany na odpowiedniej głębokości i zabezpieczony taśmą ostrzegawczą
    - przycisk dzwonkowy musi być dedykowany do pracy z napięciem 230V
    - przycisk na słupku bramy musi mieć odpowiednie IP, minimum IP55
    - wszystkie połączenia muszą być zabezpieczone przed dotknięciem, zalaniem wodą, wilgocią.

Problem powstaje, gdy do słupka bramy położono zwykły, biały przewód instalacyjny, albo skrętkę komputerową, a zainstalowany przycisk dzwonkowy jest przewidziany tylko do instalacji niskonapięciowych.
  • #24 20126587
    Miklosz85
    Poziom 3  
    Udało się podłączyć.:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa montażu dzwonków w domach jednorodzinnych, szczególnie w kontekście napięcia zasilania. Użytkownicy podnoszą, że dzwonki 230V mogą stanowić ryzyko porażenia prądem, zwłaszcza w warunkach atmosferycznych, dlatego zaleca się stosowanie dzwonków o napięciu 8-12V. Wiele osób zauważa, że dzwonki są zazwyczaj montowane wewnątrz, a przyciski na zewnątrz, co może prowadzić do nieporozumień w interpretacji wytycznych. Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich klas szczelności (IP) dla urządzeń zewnętrznych oraz na znaczenie użycia transformatorów obniżających napięcie. Użytkownicy podkreślają, że instalacja musi być zgodna z normami bezpieczeństwa, a przyciski i dzwonki powinny być przystosowane do warunków zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA