logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana radiolinii 1-kanałowej na 2-kanałową 433MHz w napędzie FAAC 740

Pav 30 Kwi 2022 17:20 1272 8
REKLAMA
  • #1 20001212
    Pav
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    Zainstalowalem brame z napedem FAAC 740. W zestawie dostałem rdiolinie 1-no kanałową 433mHz i 4 piloty SLH LR.

Chce wymienić na 2 kanałową, żeby używać opcji "partial opening" - furtka.

Pytanie: Czy istnieje radiolinia wpinana w płytę, 2 kanałowa 433MHz, z która będzie "gadać" moimi pilotami SLH?

...temat wydaje sie dziecinnie prosty, a jednak... znalazlem na sronkach opisy, ze niby radiolinia współpracuje z kilkoma trybami kodowania, a jak zadałem pytanie na allegro, to jeden odpisał, ze nie bedzie dzialac, a kolejny nawet, ze "podważam ich 25-cio letnie doświadczenie"

Dodatkowo chce dołożyć klawiature bezprzewodowa SLH (zebym mogl wejsc kodem, jak np idę na spacer z psem, i nie chce brać kluczy, albo zamknie mi się brama, jak wyjdę pogadać z sąsiadem).

Moge zmienic wszytko na 868MHz, ale bede musial wyrzucic wszytkie piloty, które mam, wsztko działa bez problemu, zasięg jest bardzo dobry, tylko potezbuje drugi kanal.
  • REKLAMA
  • #3 20002273
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Jest odbiornik oryginalny 1 kan. SLH 433 - wabi się 3RP433SLH i pewnie autor go ma.
    Odbiorników na szpilki SLH 433 2 kan. faktycznie nie widać.
    Pozostaje dokupić drugi odbiornik i podpiąć go do zacisków śrubowych - wejścia OPEN_B centrali - albo taki jak masz tylko podłączenie grubymi przewodami przez złącze szpilkowe jest nieco kłopotliwe albo dołożyć zamiennik - np Proxima NW1 433 SLH. Klawiaturka na 433 SLH istnieje - to Faac XKP W433 SLH.
    Co do wypowiedzi sprzedawców - kombinowali pewnie że idzie ci o moduł radiowy Faac Omnidec - ale sam z siebie nie jest multisystemowy - bo on to tylko sam odbiornik radiowy w.cz. a dekoder SLH, albo inny jest wtedy zintegrowany z płytą główną (np w napędzie garażowym D600 i to od centralki zależy "multisystemowość", ale częstotliwość musi być jedna- zgodna z pilotami) i z płytami ze standardowym 5-szpilkowym złaczem faktycznie nie pójdzie.
  • REKLAMA
  • #4 20002826
    Pav
    Poziom 11  
    Witam,
    Sa radiolinie FAAC wpinane 2 kanalowe 433MHz, dla przykladu: https://www.systems4you.co.uk/p/577/Radio-receiver-FAAC-RP2-LC-433-MHz
    Albo
    https://www.jusyrsklep.pl/pl/p/RADIO-ODBIORNI...a8EOewalF75y-aUDOElkwMs_i1nRx63N56POekf5yeDro
    tylko wlasnie wydaje mi sie ze chodzi o to kodowanie, z tym, ze sprawa wyglada tak, ze w paru miejscach mi mowia, ze nie bedzie chodzic, a wparu na necie czytam ze bedzie, na amazonie nawet raz znalazlem, i jest napisane ze ta radiolinia dzila z kodowaniem RC, SLH i cos tam jeszcze…
    Wlasnie wiem rowniez, ze sa te klawiatury, tyle, ze nie chce kupic zestawu, zeby potem sie okazalo, ze jednak nie “gada” jedno z drugim. Wtedy bedzie prosciej od razu kupic radiolinie 868MHz, klawiature, no i niestety wyrzucic te 4 piloty ktore mam.
    Dlatego wlasnie ten temat – czy ktos moze montowal, albo moze ma na stole, zeby sprawdzic. 8-O
  • Pomocny post
    #5 20003060
    kotbury
    Wszystko masz w 2 posty wcześniej.
    Radia, które linkowałeś to radia systemu RC - końcówka napisu na wtyczce (zielona metka) po częstotliwości czyli tutaj "433" (w tym systemie tylko taka) to "H". Radia SLH maja na etykietce częstotliwość 433 lub 868 i "SLH" i NIE są zgodne z RC. Dla większego zamieszania Faac rozprowadza jeszcze system Genius Bravo (końcówka napisu "HG") niezgodny z dwoma poprzednimi.
    Jedyne multisystemowe radia to także wcześniej opisany system Omnidec - działa na systemach Faaca DS, RC i SLH (no i musi byc na odpowiednią częstotliwość) ale to system obecny w niektórych nowszych zestawach (seria z "E" na początku) i nie jest zgodny z 5-szpilkowym złączem odbiorników RCBE na twojej centralce.

Klawiatura pracująca z twoim radiem : Link
    Twój (prawdopodobnie) odbiornik 433 : możliwy do druciarskiego podpięcia jako drugi do listwy zaciskowej centralki: taki Link albo taki Link - ogólnie ciężkie do znalezienia.
    Zamiennik z zaciskami śrubowymi do montażu na kabelkach (także jako drugi): Link

Możesz oczywiście przejść całościowo na 868 SLH (i tu już będzie odbiornik 2 kan.) ale to twoja kalkulacja - co ci sie bardziej opłaci (twojego używanego zestawu za drogo nie sprzedasz - i nie natychmiast).
    Możesz przejść na radio innego producenta i będzie taniej niż oryginał Faac.
  • #6 20003182
    Pav
    Poziom 11  
    Witam,
    Ok, no to mamy konkretna odpowiedz. Dziekuje kotbury.
    Moja opinia jest taka, ze najprosciej bedzie przejsc na 868. Wtedy wszystko jest dostepne. A jak juz zmieniam piloty, to chyba wezme 4-ro kanalowe, i bede mial 2 wolne przyciski na bramy garazowe (garaz jeszcze nie jest nawet zbudowany :oops: )
    Mysle ze temat jest zamkniety.
    Pozdrawiam.

Dodano po 18 [minuty]:

...wiec wlasnie kompletowalem zestaw na 868 i calkiem przypadkowo natknalem sie na takie cos:
    https://www.dieffematic.com/ricevente-ad-inne...-787853-automazione-automatismi-p-221825.html

Poddaje sie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20003240
    kotbury
    Ale zobacz skąd i za ile....
    Poza tym na A...o jest podobna aukcja z tą samą fotką i w tytule jest 433 ale już w opisie 868 ( nalepki na radiu nie ma a grawerunku na kwarcu nie widać) , więc niektórzy nie wiedzą co sprzedają. I czy włoch ma to co trzeba.....
    Za tyle to kupisz 2 odbiorniki 868 na miejscu....🤑
  • REKLAMA
  • #8 20003261
    Pav
    Poziom 11  
    Ten sklep dosc dobry jest, bo od nich bralem moj caly zestaw, przyjechalo w kilka dni. Maja tez taka sama z kodowaniem RC, maja tez 868 - i kazda inaczej opisana, wiec chyba rozumieja roznice.
    Aha, warto wspomniec, ze ja nie jestem w PL.
    Cena faktycznie troche zaporowa… tyle, ze na a..o lokalnie jest klawiatura za pol ceny, dolicz 4 nowe piloty… sam nie wiem co lepsze.

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Ok, wiec odpowiadam na zadane (przeze mnie) wcześniej pytanie: radiolinia 2 kanalowa 433 SLH, wpinana w plyte istnieje. Jej numer katalogowy: 787853
    https://faac.biz/products/family-gates/contro...s-and-receivers/faac-system-433-slh-lr-gates/

Dzieki za pomoc. Zamykam temat.
  • #9 20003517
    Pav
    Poziom 11  
    Ten sklep dosc dobry jest, bo od nich bralem moj caly zestaw, przyjechalo w kilka dni. Maja tez taka sama z kodowaniem RC, maja tez 868 - i kazda inaczej opisana, wiec chyba rozumieja roznice.
    Aha, warto wspomniec, ze ja nie jestem w PL.
    Cena faktycznie troche zaporowa… tyle, ze na a..o lokalnie jest klawiatura za pol ceny, dolicz 4 nowe piloty… sam nie wiem co lepsze.

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Ok, wiec odpowiadam na zadane (przeze mnie) wcześniej pytanie: radiolinia 2 kanalowa 433 SLH, wpinana w plyte istnieje. Jej numer katalogowy: 787853
    https://faac.biz/products/family-gates/contro...s-and-receivers/faac-system-433-slh-lr-gates/

Dzieki za pomoc. Zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

xxx

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował bramę z napędem FAAC 740, która jest wyposażona w radiolinię 1-kanałową 433MHz i piloty SLH LR. Chciałby wymienić radiolinię na 2-kanałową, aby móc korzystać z opcji "partial opening" (furtka). W dyskusji poruszono dostępność radiolinii 2-kanałowej, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące kompatybilności z istniejącymi pilotami. Użytkownik znalazł kilka modeli radiolinii, w tym FAAC RP2 LC 433MHz oraz FAAC RP2 433 SLH, które mogą współpracować z pilotami SLH. Ostatecznie zdecydował się na przejście na system 868MHz, co umożliwi mu zakup nowych pilotów i klawiatury bezprzewodowej, eliminując problemy z kompatybilnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA