logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia w CB Alan 48+ podczas pracy silnika - jak je wyeliminować?

marqqv 08 Lis 2005 23:47 1089 6
REKLAMA
  • #1 1966634
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 609
    Mam radyjko alan 48+ wczesniej miałem 199A Mam następujący problem powstają zakłucenia podczas pracy silnika i nie jest to harakterystyczne wycie tylko odgłos podczas rozmowy Brzęczenia .Problem występuje na każdym sprzęcie CB. Co zrobić może jakieś sugestie? Dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1966802
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Zainstaluj sobie na przewodzie zasilania któryś z tych filtrów dostepnych np. na tej stronie a jak sie to nie spodoba to zerkinij TU

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1968495
    marqqv
    Poziom 32  
    Dziękuje za zainteresowanie i podpowiedz niestety filtry już stosowałem dokupiłem dziś jeszcze inny zobaczymy .Dodam że antene też wymieniłem i ciągle podczas pracy silnika słychac (brbnrbrbrbrbrbrbrbr)
    nie charakterystyczny swist od alternatora Pozdrawiam
  • #4 1968956
    sylwo1
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    To radio tak ma żadne filtry nie pomogą antena zwarta też nie podoła w tym przypadku.Pomyśl o UNIDENIE 510 lub 520 .To działa
  • REKLAMA
  • #5 1969103
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    a ja bym polecił Ci zająć się układem zapłonowym w swoim aucie i dopiero jak wszystko będzie sprawne bawić się z radiem
  • REKLAMA
  • #6 1974057
    marqqv
    Poziom 32  
    jeżeli tak twierdzisz napisz co mam zrobić .A nie pomagaj ogólnikami bo to mi nie jest potrzebne Ja się pytam i liczę na konkretne odpowiedzi a nie zbywanie mnie Może jest uszkodzony ale co ?mam ? dalej sprawdzic ? zrobić
    Pozdrawiam
  • #7 1975712
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Cytat:
    jeżeli tak twierdzisz napisz co mam zrobić .A nie pomagaj ogólnikami bo to mi nie jest potrzebne Ja się pytam i liczę na konkretne odpowiedzi a nie zbywanie mnie

Jeżeli kolega tak stawia sprawę, to odpowiedź moze być tylko jedna : niech kolega odwiedzi serwis i tam koledze pomogą naprawić układ zapłonowy samochodu. Nikt kolegi nie poprowadzi za rączkę i pokaze dokładnie co ma zrobić, bo :
    1. nikt tu nie jest wróżką i nie wie jaki kolega ma samochód
    2. mpn103 wyraźnie napisał co moze być przyczyną tego, ze radio źle działa, jeżeli kolega oczekuje, ze ktoś z elektrody przyjedzie i pokaze palcem, albo może jeszcze ubierze ciuchy robocze i naprawi to kolega źle oczekuje
    3. kolega zapomniał, źe to on potrzebuje pomocy i odpowiedzi utrzymane w tym tonie raczej nie pomogą koledze w problemie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio CB Alan 48+ i doświadcza zakłóceń w postaci brzęczenia podczas pracy silnika, które występują również na innych urządzeniach CB. Próby eliminacji problemu obejmowały stosowanie filtrów na przewodzie zasilania oraz wymianę anteny, jednak zakłócenia utrzymują się. Wskazano, że problem może leżeć w układzie zapłonowym pojazdu, a nie w samym radiu, sugerując konieczność jego diagnostyki i naprawy w serwisie. Zasugerowano również rozważenie zmiany radia na modele Uniden 510 lub 520, które lepiej radzą sobie z zakłóceniami. Podkreślono, że bez dokładnej wiedzy o pojeździe trudno jest precyzyjnie wskazać przyczynę i zalecane działania, a pomoc specjalistyczna jest wskazana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA