Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dlaczego dekoder EVOBOX nie odbiera kanałów? Sprzęt: antena 80 + konwerter Quad.

boboo6 08 May 2022 19:03 1149 24
    boboo6
    Level 4  
    Witam,,
    ostatnio zrobiłem instalacje satelitarna, 2 tunery po 2 przewody (około 15m na sztukę) Antena 80 z konwerterem quad ustawiana miernikiem. Siłę sygnału udało się ustawić na poziomie 84%, a jakość sygnału na poziomie 68%, niestety więcej nie było możliwości. Nawet pod drodze usunąłem gałęzie drzew, co prawda już na posesji sąsiada nie, ale myśle ze odległość ok. 20m od anteny nie powinna powodować ze tuner nie odbiera ani jednego kanału, czasami nawet włączy program ale zaraz przerywa i wyskakuje komunikat sprawdź połączenie sat1.
    Pytanie moje brzmi co może być przyczyna ze dekoder nie odbiera kanałów? Jest napisane sprawdź połączenie SAT1?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    boboo6
    Level 4  
    Tak mi poprawiło słowo, a nie wiedziałem jak edytować tekst, bo jestem tu nowy. Nie zmienia to faktu ze to odpowiedz nie na temat. Czepiasz się szczegółów a pomocy 0…
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    To zacznij od tych drzew. Sygnał "podchodzi" do góry na odległości 10m o 6m.
    Teraz policz ile masz od czaszy do drzew i jak wysoko od poziomu czaszy i się okaże. Aby więcej nie powtarzać to trzeba policzyć a nie na oko.
    boboo6
    Level 4  
    Myśle ze drzewa sąsiada znajdują się około 15m od anteny wiec jak napisałeś sygnał podchodzi około 9-10m do góry, a nie jest to drzewo „kolos”, aczkolwiek drzewo może być max 5-7 m wyżej od anteny czyli teoretycznie nie powinno przeszkadzać?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    netTv
    Level 28  
    Zacznijmy od tego czy antena jest ustawiona na właściwego satelitę. ?
    Jakim miernikiem posłużył się autor wątku do ustalenia poprawnego ustawienia anteny, o tym nie ma mowy.
    Proszę podać wartości parametrów sygnału MER lub SNR dla częstotliwości 12476 MHz, pol. H oraz 10796 MHz, pol. V.
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    boboo6 wrote:
    Antena 80 z konwerterem quad

Czy aby na pewno Quad, a nie Quatro?
    boboo6 wrote:
    Siłę sygnału udało się ustawić na poziomie 84%, a jakość sygnału na poziomie 68%

Na mierniku, czy na dekoderze? Na którym kanale/ częstotliwości?
    boboo6 wrote:
    czasami nawet włączy program ale zaraz przerywa i wyskakuje komunikat sprawdź połączenie sat1.

Jaki model dekodera?
  • Helpful post
    rnb_bolii
    Level 39  
    Witam. Tylko zapytam. Czy obok dekodera jest router wi-fi.
    boboo6
    Level 4  
    _cheetah_ wrote:
    Wygląda z twojego opisu, że drzewa chyba nie przesłaniają. Aby spróbować się o tym przekonać - poziomica, ekierka i trochę gimnastyki. Sygnał SAT dolatuje do anteny pod kątem ~30, więc sprawdzasz, czy patrząc od dolnej krawędzi czaszy widać czyste niebo pod podanym kątem.
    80-tka dla QUADa to trochę przy mało, jak dla mnie. Antena wymaga wtedy bardzo precyzyjnego ustawienia, zarówno samej czaszy, jak położenia wzdłużnego LNB oraz jego skosu. Bez miernika trochę trudne o zrobienia może być. Inaczej mówiąc - dla mnie, jako najbardziej prawdopodobny powód, jest to, że nie ustawiłeś dokładnie anteny.
    Zakładając, że sama czasza i konwerter są OK., bo one też mogą dawać słaby odbiór, zwłaszcza na niedokładnie ustawionej antenie.

Sprawdzę na weekend ale moim zdaniem gałęzie drzew które usunąłem powinny już zrobić robotę.
    Antena moim zdaniem jest ustawiona precyzyjne poziom jak i pion ustawiany z miernika satlink ws-6933. Tak jak pisałem był to jedyny dobry sygnał jaki udało się znaleść.
    Czasza co prawda używana ale w dobrym stanie, konwerter nowy wiec moim zdaniem nie to jest problemem.

Dodano po 5 [minuty]:

_kli_ wrote:
    boboo6 wrote:
    Antena 80 z konwerterem quad

Czy aby na pewno Quad, a nie Quatro?
    boboo6 wrote:
    Siłę sygnału udało się ustawić na poziomie 84%, a jakość sygnału na poziomie 68%

Na mierniku, czy na dekoderze? Na którym kanale/ częstotliwości?
    boboo6 wrote:
    czasami nawet włączy program ale zaraz przerywa i wyskakuje komunikat sprawdź połączenie sat1.

Jaki model dekodera?

Jest to na pewno konwerter quad.
    Na mierniku, a miernik jakiego użyłem to satlink ws-6933.
    Nie wiem o co chodzi dokładnie z kanałem i częstotliwością ale antenę ustawiałem na hotbird 13 nie pamietam dokładnie pełnej nazwy.
    Dekoder to evobox z cyfrowego polsatu.

Dodano po 5 [minuty]:

netTv wrote:
    Zacznijmy od tego czy antena jest ustawiona na właściwego satelitę. ?
    Jakim miernikiem posłużył się autor wątku do ustalenia poprawnego ustawienia anteny, o tym nie ma mowy.
    Proszę podać wartości parametrów sygnału MER lub SNR dla częstotliwości 12476 MHz, pol. H oraz 10796 MHz, pol. V.

Tak mi się wydaje, że na właściwego, a na pewno jedynego dostępnego w tym rejonie. Miernik to satlink ws-6933.
    Mógłby mi Pan bardziej wytłumaczyć jak sprawdzić wartości częstotliwości MER i SNR? O co dokładnie w tym chodzi jak się do tego odnieść ustawiając satelitę?

Dodano po 44 [sekundy]:

rnb_bolii wrote:
    Witam. Tylko zapytam. Czy obok dekodera jest router wi-fi.

Tak obok dekodera znajduje się router Wi Fi LTE.
  • Helpful post
    netTv
    Level 28  
    Na początek odłącz od zasilania router WiFI LTE i zweryfikuj odbiór.
    WS-6933 nie jest miernikiem a wskaźnikiem stąd nie można nim mierzyć parametru jakościowego sygnału MER.
    W takim razie podaj odczyt parametru S/N dla wymienionych wcześniej częstotliwości 12476 i 10796.
  • Helpful post
    LeDy
    Level 43  
    _cheetah_ wrote:
    Wygląda z twojego opisu, że drzewa chyba nie przesłaniają. Aby spróbować się o tym przekonać - poziomica, ekierka i trochę gimnastyki. Sygnał SAT dolatuje do anteny pod kątem ~30, więc sprawdzasz, czy patrząc od dolnej krawędzi czaszy widać czyste niebo pod podanym kątem.

To co napisałem to już wyliczone dla kąta ≈30° .
    Quote:
    Sygnał "podchodzi" do góry na odległości 10m o 6m
    boboo6
    Level 4  
    netTv wrote:
    Na początek odłącz od zasilania router WiFI LTE i zweryfikuj odbiór.
    WS-6933 nie jest miernikiem a wskaźnikiem stąd nie można nim mierzyć parametru jakościowego sygnału MER.
    W takim razie podaj odczyt parametru S/N dla wymienionych wcześniej częstotliwości 12476 i 10796.

Jak sprawdzić te parametry?
    Na weekend spróbuje zastosować wasze propozycje może się uda uruchomić?
    A zapytam jeszcze, jeżeli dekoder był zabrany z innego domu (antena i konwerter polsatu) do miejsca gdzie był na nowo zamontowany (antena i konwerter uniwersalny) to nie trzeba nic zmieniać w ustawieniach/konfiguracji anteny lub dekodera?
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    boboo6 wrote:
    Dekoder to evobox z cyfrowego polsatu

Mamy rozumieć, że po ustawieniu anteny dekoder pobrał listę kanałów operatora. :?:
    boboo6 wrote:

Parametry transpondera/częstotliwości sprawdzamy na wybranym kanale poprzez naciśnięcie i przytrzymanie przez kilka sekund przycisku 'i'/Opis na pilocie.
    Dla 12476 może to być np. BBC Brit, a dla 10796 - np. TVS (TV Silesia).
    boboo6 wrote:
    A zapytam jeszcze, jeżeli dekoder był zabrany z innego domu (antena i konwerter polsatu) do miejsca gdzie był na nowo zamontowany (antena i konwerter uniwersalny) to nie trzeba nic zmieniać w ustawieniach/konfiguracji anteny lub dekodera?

Jeżeli są to tego samego typu konwertery i instalacja na jednego satelitę (Hot Bird), to konfiguracja jest taka sama i nic nie trzeba zmieniać.
    boboo6 wrote:
    Myśle ze drzewa sąsiada znajdują się około 15m od anteny wiec jak napisałeś sygnał podchodzi około 9-10m do góry

Wysokość przeszkody zależy od położenia geograficznego. Np. na skraju południa Polski przy odległości 15 m, wysokość nie może przekroczyć 9.5 m, a na północy - 7.5 m.
    Dla swojej lokalizacji sprawdź sobie na https://www.dishpointer.com/
  • Helpful post
    pikarel
    Level 36  
    Konwerter Quad dla dekodera widoczny jest jako pojedynczy konwerter, nic nie trzeba zmieniać w ustawieniach dekodera.

W trakcie montażu czaszy wielki wpływ na to, gdzie ona "patrzy" ma dokręcanie nakrętek mocujących, bo to znacząco zmienia ustawienie azymutu (kierunku).
    Wielki wpływ ma też skos konwertera.

Napisałes, że to jedyny satelita, którego widzi czasza, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, ze czasza patrzy na HotBird-a przez wąską "dziurę" w drzewostanie, zbyt wąską, by odebrac sygnał wystarczający do poprawnego odbioru.
    Umieszczenia czaszy o 1 m wyżej wyjaśniłoby, czy tak jest.
    boboo6
    Level 4  
    _kli_ wrote:
    boboo6 wrote:
    Dekoder to evobox z cyfrowego polsatu

Mamy rozumieć, że po ustawieniu anteny dekoder pobrał listę kanałów operatora. :?:
    boboo6 wrote:

Parametry transpondera/częstotliwości sprawdzamy na wybranym kanale poprzez naciśnięcie i przytrzymanie przez kilka sekund przycisku 'i'/Opis na pilocie.
    Dla 12476 może to być np. BBC Brit, a dla 10796 - np. TVS (TV Silesia).
    boboo6 wrote:

Jeżeli są to tego samego typu konwertery i instalacja na jednego satelitę (Hot Bird), to konfiguracja jest taka sama i nic nie trzeba zmieniać.
    boboo6 wrote:
    Myśle ze drzewa sąsiada znajdują się około 15m od anteny wiec jak napisałeś sygnał podchodzi około 9-10m do góry

Wysokość przeszkody zależy od położenia geograficznego. Np. na skraju południa Polski przy odległości 15 m, wysokość nie może przekroczyć 9.5 m, a na północy - 7.5 m.
    Dla swojej lokalizacji sprawdź sobie na https://www.dishpointer.com/

Po podłączeniu dekoder nie wykonał żadnych czynności po prostu włączył się jakby nigdy nic się nie zmieniło, po czym pojawił się komunikat „sprawdź połączenie sat1”

Dzięki za informacje jak sprawdzić parametry na pewno zrobię to jak bede miał możliwość.

Konwertery są inne ponieważ w domu dekoder był podłączony do konwertera polsatu którego dają w zestawie (inverto z multiroom), a teraz jest jakiś inny uniwersalny Quad.

Rozumiem ze zależy to od położenia geograficznego ale ustawiałem antenę na hot bird 13 tak jak inni sąsiedzi maja w podobnym kierunku. A nie jest tak, że gdyby drzewa zasłaniały sygnał to czasza w ogóle by nie złapała mocy sygnału i jakości sygnału?

Dodano po 5 [minuty]:

pikarel wrote:
    Konwerter Quad dla dekodera widoczny jest jako pojedynczy konwerter, nic nie trzeba zmieniać w ustawieniach dekodera.

W trakcie montażu czaszy wielki wpływ na to, gdzie ona "patrzy" ma dokręcanie nakrętek mocujących, bo to znacząco zmienia ustawienie azymutu (kierunku).
    Wielki wpływ ma też skos konwertera.

Napisałes, że to jedyny satelita, którego widzi czasza, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, ze czasza patrzy na HotBird-a przez wąską "dziurę" w drzewostanie, zbyt wąską, by odebrac sygnał wystarczający do poprawnego odbioru.
    Umieszczenia czaszy o 1 m wyżej wyjaśniłoby, czy tak jest.

Montaż czaszy odbywał się z podłączonym miernikiem wiec przy dokręceniu czaszy do masztu sygnał był korygowany i w końcowym efekcie wyniósł tyle ile napisałem wcześniej.
    Tzn miernik był ustawiony na satelitę hot bird i myśle ze ograniczył się do znalezienia sygnału właśnie z tego satelity.
    Niestety nie jestem w stanie podnieść wyżej czaszy.
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    boboo6 wrote:
    Po podłączeniu dekoder nie wykonał żadnych czynności po prostu włączył się jakby nigdy nic się nie zmieniło, po czym pojawił się komunikat „sprawdź połączenie sat1”

Bo dekoder sam nie pobierze listy operatora. Jeżeli antena ustawiona poprawnie i w menu konfiguracyjnym anteny masz paski sygnałowe, masz mu w tym "pomóc" przeprowadzając pierwszą instalację.
    boboo6 wrote:
    Konwertery są inne ponieważ w domu dekoder był podłączony do konwertera polsatu którego dają w zestawie (inverto z multiroom), a teraz jest jakiś inny uniwersalny Quad.

Ten Inverto to może być SCR/dCSS lub SCR+Legacy. Jeżeli ten pierwszy, to w konfiguracji trzeba zmienić typ na "Uniwerslny". Jeżeli drugi - wszystko zależy od tego, do którego wyjścia był podłączony. Jeżeli do Legacy, to po podłaczeniu do Quad-a nie trzeba nic zmieniać.
    boboo6 wrote:
    gdyby drzewa zasłaniały sygnał to czasza w ogóle by nie złapała mocy sygnału i jakości sygnału?

Gdy będą przysłaniać część czaszy, to będzie ona "coś" odbierać, ale nie będzie to odbiór optymalny. Po prostu efekt będzie taki, jakbyś miał małą czaszę i będą problemy z odbiorem niektórych częstotliwości.
    boboo6 wrote:
    ustawiałem antenę na hot bird 13 tak jak inni sąsiedzi maja w podobnym kierunku

To nie ma być "w podobnym kierunku", tylko dokładnie "w punkt". Minimalnie w w bok i ... już masz innego satelitę.
    boboo6 wrote:
    Tzn miernik był ustawiony na satelitę hot bird i myśle ze ograniczył się do znalezienia sygnału właśnie z tego satelity.
    Ten wskażnik nie ma identyfikacji satelity. To że w jego opcjach wybrałeś HB, nie oznacza że miernik "znalazł ci" tego satelitę. Na niektórych satelitach czestotliwości są podobne, co może wprowadzać w błąd przy ustawianiu anteny.
  • Helpful post
    rnb_bolii
    Level 39  
    Kolego boboo6, a jak kable są poprowadzone? Jakie? Nowe? Zgięcia w listwach może.... F dobrze zaprawione... Tak, wiem że to niby błachostka...
    Tak pytam...😀
    boboo6
    Level 4  
    rnb_bolii wrote:
    Kolego boboo6, a jak kable są poprowadzone? Jakie? Nowe? Zgięcia w listwach może.... F dobrze zaprawione... Tak, wiem że to niby błachostka...
    Tak pytam...😀

Kable są poprowadzone nowe, nie jest to jakość premium ale na taka instalacje moim zdaniem wystarczające tym bardziej, że są to krótkie odcinki. Zagięć w listwach brak, są jedynie po przybijane flopami i gdzie nigdzie spięte opaska zaciskową. F co prawda były trochę szersze niż kabel ale „zakręciłem” więcej ekranu wiec jakoś się trzymają. Też brałem to pod uwagę, że to właśnie to może być przyczyna i poprawiłem w pierwszej kolejności. Na weekend będę miał więcej czasu to posprawdzam to co Panowie napisali i będę się odzywał, za co już Wam serdecznie dziękuje za tak liczna i szybka pomoc!
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Tomek_GZ
    Level 20  
    Może dekoder , albo konwerter w jakiś sposób uległ uszkodzeniu? Aż dziwne, przy tych wartościach powinien coś pokazać..
  • Helpful post
    60jarek
    Level 27  
    Taka drobna uwaga: konwerterem też trzeba regulować odstęp odległość od czaszy to może być te brakujące kilkanaście %. Ustawiasz na miernik i sprawdzasz jak działa, a te procenty to taka wartość orientacyjna zależy od sprzętu co pokaże. Czasami w pionie też trzeba poregulować wszystko na przyrząd. Masz pewność ze satelita właściwy to teraz jak opisałem ustaw to.
    Od piątku do poniedziałku miałem zakłócenia w odbiorze sat oczywiscie jak wziąłem się za programowanie tunera. Pożytek taki że zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu (o DVBT H.256 HEVC poszło i te zakłócenia w odbiorze sat wskazywały na awarię wiekowego tunera -stary to i naprawiać nie było sensu - jednak był sprawny, działa obecnie prawidłowo). Zakłócenia sygnału sat powodowały co chwila stop klatki na obrazie -NATO ćwiczyło w pobliżu.
    boboo6
    Level 4  
    _cheetah_ wrote:
    boboo6 wrote:
    F co prawda były trochę szersze niż kabel ale „zakręciłem” więcej ekranu wiec jakoś się trzymają.

Kabel okręca się taśmą elektro-izolacyjną, do osiągnięcia potrzebnej średnicy kabla dla posiadanych F-ek. I dalej już normalnie się zakłada.
    Rzeźba, ale w przypadkach awaryjnych można sobie tak poradzić.

Kombinacje z ekranem typu "zakręciłem" będą działać, ale jakość sygnału może na tym niepotrzebnie cierpieć.

Myśle, że każdy sposób ma swoje wady i zalety ja osobiście będę wymieniał F na mniejsze aby poprawnie były nakręcone na kabel, ale dziękuje za sugestie wezmę to pod uwagę przy następnych problemach.

Dodano po 2 [minuty]:

Tomek_GZ wrote:
    Może dekoder , albo konwerter w jakiś sposób uległ uszkodzeniu? Aż dziwne, przy tych wartościach powinien coś pokazać..

Raczej wykluczyłbym dekoder i konwerter, ponieważ dekoder działał w domu, a konwerter kupiony nowy wiec zakładam, że jest sprawny choć jak inni pisali nowy nie znaczy dobry. A co do sygnału to był taki moment ze przez chwile był obraz lecz po chwili znikał i pojawiał się komunikat sprawdź połączenie sat.

Dodano po 2 [minuty]:

60jarek wrote:
    Taka drobna uwaga: konwerterem też trzeba regulować odstęp odległość od czaszy to może być te brakujące kilkanaście %. Ustawiasz na miernik i sprawdzasz jak działa, a te procenty to taka wartość orientacyjna zależy od sprzętu co pokaże. Czasami w pionie też trzeba poregulować wszystko na przyrząd. Masz pewność ze satelita właściwy to teraz jak opisałem ustaw to.
    Od piątku do poniedziałku miałem zakłócenia w odbiorze sat oczywiscie jak wziąłem się za programowanie tunera. Pożytek taki że zdecydowałem się na zakup nowego sprzętu (o DVBT H.256 HEVC poszło i te zakłócenia w odbiorze sat wskazywały na awarię wiekowego tunera -stary to i naprawiać nie było sensu - jednak był sprawny, działa obecnie prawidłowo). Zakłócenia sygnału sat powodowały co chwila stop klatki na obrazie -NATO ćwiczyło w pobliżu.

Myśle, że wartości które ustawiłem to już max, bo jak ruszałem lekko w lewo czy prawo to sygnał od razu uciekał, ale konwerterem nie ruszałem wiec spróbuje na weekend może coś pomoże.
  • Helpful post
    60jarek
    Level 27  
    boboo6 wrote:
    Myśle, że wartości które ustawiłem to już max, bo jak ruszałem lekko w lewo czy prawo to sygnał od razu uciekał, ale konwerterem nie ruszałem wiec spróbuje na weekend może coś pomoże.

To jest właśnie klucz do sukcesu. Sygnał powinien ci się wzrosnąć do około 90% (86% w większości tunerom wystarcza -zależy od sprzętu, czułości konwertera i jakości talerza). Ustawiaj na przyrząd bo odczyt w tunerze potrafi przekłamywać. W lesie na domku ustawiałem i to pomogło -satelity nie mogłem znaleźć -pokombinowałem z konwerterem i od razu siła sygnału 90%, talerz 90.
    boboo6
    Level 4  
    Zamykam temat.
    Pomogły poprawki na konwerterze, zarobienie końcówek i sama zmiana ustawień w dekoderze.
    Dziękuje bardzo!