logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Połączenia urządzeń - Podłączenie starego kina domowego do nowego telewizora

przemekchruniak1 02 Cze 2022 20:32 672 16
REKLAMA
  • #1 20045509
    przemekchruniak1
    Poziom 3  
    Witam,

Borykam się z problemem podłączenia starego kina domowego: PIONEER VSX-D512 do nowego telewizora PHILIPS 50PUS7956.
    Aktualnie podłączyłem kablem 3RCA z amplitunera poprzez konwerter kablem HDMI do telewizora w wejście HDMI ARC i zero reakcji.

Może ktoś z was miał taki problem lub ma pomysł jak to podłączyć, żeby działało? Dodam, że jestem całkiem zielony w temacie :) Poniżej wstawiam zdjęcia.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)

wejścia amplituner PIONEER VSX-D512:
    Połączenia urządzeń - Podłączenie starego kina domowego do nowego telewizora Połączenia urządzeń - Podłączenie starego kina domowego do nowego telewizora

konwerter:
    Połączenia urządzeń - Podłączenie starego kina domowego do nowego telewizora

wejścia telewizor PHILIPS 50PUS7956:
    Połączenia urządzeń - Podłączenie starego kina domowego do nowego telewizora Połączenia urządzeń - Podłączenie starego kina domowego do nowego telewizora
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20045537
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Sądzisz, że konwerter ma działac w tę stronę?
    Jak mam wątpliwości. Przekonwertować w takim maluchu cyfrę na analog, to nie jest problem, ale na odwrót już nie bardzo
  • #4 20045574
    przemekchruniak1
    Poziom 3  
    misiek1111 napisał:
    ...............

czyli jest szansa że taki kabel pomoże? (zdjęcie poniżej)
  • Pomocny post
    #5 20045632
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1121
    W specyfikacji piszą że TV ma wyjście optyczne, więc tak.

Nie wiem jak jest w VSX-D512 ale mam VSX415 i w menu amplitunera trzeba przypisać wejście optyczne pod odpowiednie źródło (klawisz ;) ). Inaczej może nie być dźwięku.

Jak i zapomnij o sterowaniu głośnością dźwięku za pomocą pilota do TV.
    Poziom sygnału na wyjściu cyfrowym jest zawsze stały, i regulujemy amplitunerem ;)
  • #6 20045653
    przemekchruniak1
    Poziom 3  
    Karaczan napisał:
    W specyfikacji piszą że TV ma wyjście optyczne, więc tak.

Nie wiem jak jest w VSX-D512 ale mam VSX415 i w menu amplitunera trzeba przypisać wejście optyczne pod odpowiednie źródło (klawisz ;) ). Inaczej może nie być dźwięku.

Jak i zapomnij o sterowaniu głośnością dźwięku za pomocą pilota do TV.
    Poziom sygnału na wyjściu cyfrowym jest zawsze stały, i regulujemy amplitunerem ;)

powiedzcie jeszcze czy dobrze myślę, w tym przypadku jednak potrzebuję takiego kabla (zdjęcie poniżej)? bo sprawdziłem że te wejścia digital w telewizorze i w amplitunerze różnią się od siebie. W telewizorze jest bardziej "kwadratowe".
    Jeśli pamiętasz jak przypisać takie wejście w amplitunerze to mógłbyś od razu podpowiedzieć? :)
  • Pomocny post
    #8 20045784
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1121
    przemekchruniak1 napisał:
    Jeśli pamiętasz jak przypisać takie wejście w amplitunerze to mógłbyś od razu podpowiedzieć?

Niestety nie mam już do niego pilota, więc opis z pamięci.
    Strzałkami prawo/lewo aż na wyświetlaczu pojawi się OPT czy tam OPTICAL, i wtedy strzałkami góra/dół wybieramy "klawisz", CD/TV/cośtam ;)

A "kable" optyczne występują różne, zależnie od typu gniazda, jeśli to w TV przypomina gniazdo słuchawkowe, to tak, ten 2gi typ kabla z końcówką Jack.
  • REKLAMA
  • #9 20045788
    przemekchruniak1
    Poziom 3  
    misiek1111 napisał:
    Zrób wyraźne zdjęcie gniazda D. audio out w TV.

Zdjęcie poniżej Połączenia urządzeń - Podłączenie starego kina domowego do nowego telewizora
  • REKLAMA
  • #11 20045926
    przemekchruniak1
    Poziom 3  
    misiek1111 napisał:
    Wygląda na zwykłe optyczne Toslink, więc to:

a w amplitunerze to mini toslink?
  • Pomocny post
    #12 20046799
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1089
    Porównaj oba gniazdka w ampli i TV.
    Na zdjęciach wyglądają na takie same.
  • #13 20047062
    przemekchruniak1
    Poziom 3  
    misiek1111 napisał:
    Porównaj oba gniazdka w ampli i TV.
    Na zdjęciach wyglądają na takie same.

W amplitunerze jest okrągłe, a w tv jest toslink
  • Pomocny post
    #14 20047206
    misiek1111
    Poziom 37  
    Jak okrągłe, jak jest kwadratowe. Na Twoim ampli zaznaczone czerwoną strzałką.
    misiek1111 napisał:

Te dwa okrągłe obok, to wejścia cyfrowe, ale przewodowe (na zwykły kabel z miedzi, a nie optyczny).
  • Pomocny post
    #16 20047927
    misiek1111
    Poziom 37  
    He, no właśnie, może jest stała zaślepka.
    Te lepsze gniazdka mają ruchome drzwiczki - przesłonę. Otwierają i zamykają się po włożeniu / wyjęciu wtyczki.

• #17 20051945
    przemekchruniak1
    Poziom 3  
    Dziękuję Panowie, wszystko działa :D

Dodano po 41 [sekundy]:

Podłączyłem tak, jak doradzili Panowie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem starego kina domowego PIONEER VSX-D512 do nowego telewizora PHILIPS 50PUS7956. Podłączył amplituner przez konwerter HDMI, ale nie uzyskał dźwięku. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie kabla optycznego, wskazując, że telewizor ma wyjście optyczne, a amplituner wymaga przypisania odpowiedniego źródła w menu. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu zaleceń, połączenie działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA