logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielnica w bloku z wielkiej płyty: Remont i integracja z nową instalacją elektryczną

Michal8666a 06 Cze 2022 20:29 2979 10
REKLAMA
  • #1 20050634
    Michal8666a
    Poziom 5  
    Witam, blok z wielkiej płyty oddany do użytku w 1985/86 roku w Kielcach. Trzy pokoje, kuchnia i łazienka. Planuję remont mieszkania i likwidację boazerii, prawdopodobnie rozdzielnica będzie wystawać mocno ze ściany i nie może tak zostać. Zanim wezwę elektryka, chcę się rozeznać w temacie i poznać przybliżone koszty. Co tu należy zrobić?

Dodam jeszcze że z instalacją nie mieliśmy przez cały ten okres żadnych problemów, przewody do gniazdek idą pod podłogą, parkiet którego nie zlikwiduję, będzie cyklinowany. W kuchni planuję płytę grzewczą małej mocy.

Rozdzielnica w bloku z wielkiej płyty: Remont i integracja z nową instalacją elektryczną
  • REKLAMA
  • #2 20050648
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Nic nie będzie wystawać tylko trzeba dorobić, dopasować metalowe drzwi. A gdy nawet wystawała to gra nie warta demolki dla samego schowania głębiej o 3 cm.
  • REKLAMA
  • #3 20050735
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2476
    Michal8666a napisał:
    Dodam jeszcze że z instalacją nie mieliśmy przez cały ten okres żadnych problemów, przewody do gniazdek idą pod podłogą, parkiet którego nie zlikwiduję, będzie cyklinowany. W kuchni planuję płytę grzewczą małej mocy.

Czyli remont to zmiana rozdzielnicy?
    Nowe instalacje musza byc 3 zylowe a odbiorniki powyżej 2kW musza byc osobnym obwodem.
  • #4 20051388
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    yanes napisał:
    Nic nie będzie wystawać tylko trzeba dorobić, dopasować metalowe drzwi. A gdy nawet wystawała to gra nie warta demolki dla samego schowania głębiej o 3 cm.
    Bzdura. Autor będzie robił remont, to po jakie licho ma zostawiać ten złom?
    Michal8666a napisał:
    Zanim wezwę elektryka, chcę się rozeznać w temacie i poznać przybliżone koszty
    Remont elektryki trzeba zacząć od wizji lokalnej na miejscu, zdalnie przez internet trudno doradzić.
    Rozmiar rozdzielnicy zależy od ilości planowanych obwodów, trzeba także uwzględnić obecność licznika.
    W isniejącej "skrzynce" nie zmieścisz wyposażenia jakie stosuje się we współczesnych instalacjach.
  • #5 20051613
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Michal8666a napisał:
    prawdopodobnie rozdzielnica będzie wystawać mocno ze ściany i nie może tak zostać
    Będzie remont ale w przedpokoju, nic nie pisze o instalacji.
  • REKLAMA
  • #6 20051736
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2476
    yanes napisał:
    Michal8666a napisał:
    prawdopodobnie rozdzielnica będzie wystawać mocno ze ściany i nie może tak zostać
    Będzie remont ale w przedpokoju, nic nie pisze o instalacji.

Michal8666a napisał:
    W kuchni planuję płytę grzewczą małej mocy.
  • #7 20077697
    Michal8666a
    Poziom 5  
    Witam, podepnę się pod temat gdyż mam podobny problem (potencjalnie), blok z wielkiej płyty, lata 80-te. U mnie w mieszkaniu gniazdka wyglądają jak na zdjęciu (z tym że większość jest zakryta, to było za meblościanką, potem za szafą i tak zostało). Chcę wszystkie gniazdka zamienić na podtynkowe, obawiam się jednak że gdy wykuję pionową bruzdę i wepchnę przewód to może go nie starczyć a chciałbym nowe gniazdka minimum 12 cm od podłogi dać aby były nad listwą przypodłogową.

Zatem, należy na wysokości ~5 cm od podłogi zrobić otwór na puszkę, tam wprowadzić przewód idący pod podłogą a następnie wykuć bruzdę w pionie na dowolną wysokość i tam umieścić drugą puszkę pod gniazdko, przewody w dolnej puszce połączyć mogę na WAGO? Czy dolną puszkę w takim scenariuszu można po prostu zatynkować, razem z zaślepką plastikową?
    Lub, gdybym uznał że nie potrzebuję tego gniazdka (bo znów planowana jest tam szafa), to czy odpowiednim rozwiązaniem jest zakończyć tutaj pracę na dolnej puszce i jej zaślepieniu, zatynkowaniu, przewody zakończyć izolacją lub wago i tak zostawić "a może" kiedyś gniazdko się poprowadzi dalej?

Ups... https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1510831.html ten temat czytałem, tu mi się napisało.
  • REKLAMA
  • #8 20078535
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Ogólnie linia rozumowania poprawna - z jednym wyjątkiem - tym "zatynkowaniem puszek" - jednak wypada je zostawić dostępne :cunning:

Aha i zdecydowanie łatwiej, prościej i szybciej jednak będzie zrobić wszystko natynkowo - próbowałeś kiedyś wykuć dziurę pod puszkę instalacyjną w wielkiej płycie w betonie czy te plany są na razie oparte tylko na teorii ?
  • #9 20710055
    Michal8666a
    Poziom 5  
    Minęło już trochę czasu, remont się rozkręcił, w dwóch pomieszczeniach mam już wywiercone otwory pod puszki, niestety tylko dwa punkty były w miękkiej ścianie. Do tych puszek mam też porobione bruzdy. Dłutem do bruzd szło okropnie i szybko dokupiłem tarczę do betonu i robiłem dwa nacięcia z pomiędzy których pyk i wyłupywało się co zostało. Otwory pod puszki robiłem tak że najpierw otwór prowadzący małym wiertłem, potem otwornica aby wyrysowała okrąg i znów małe wiertło gęsto po okręgu. Szło umiarkowanie, międzyczasie zrobiłem remont pokoju na wsi (także dla doświadczenia), tam był kamień, tam szło bardzo powoli a to tego się rozłupało ale remont ten wyszedł znakomicie. Nie powiem, montaż gniazdek do puszek trochę mnie stresował, ciasno, przewody sztywne, trudno określić ile potrzeba aby nie było za mało ani za dużo.

A przyszedłem tutaj ponieważ już niedługo będę rozprowadzał przewody, pod sufitem nie będzie żadnych bruzd, będą sufity podwieszane które zakryją przewody i puszki. I mam taki pomysł, zastanawiam się czy się tak robi. W jednym miejscu zostawiam licznik a nową rozdzielnię robię w zupełnie innym miejscu, nad drzwiami wejściowymi, czy tak się robi przy remontach? Wiem że w nowym budownictwie się tak robi, byłem u kolegi, u niego rozdzielnia była przy drzwiach, na wysokości głowy a ja planuję nad futryną. Potrzebuję opinii ponieważ z pokoi przewody muszą już być wyprowadzane w konkretnym kierunku.

Dodam jeszcze że rozdzielnia, jako element wizualny podoba mi się.
  • #10 20710073
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2816
    Michal8666a napisał:
    W jednym miejscu zostawiam licznik a nową rozdzielnię robię w zupełnie innym miejscu, nad drzwiami wejściowymi, czy tak się robi przy remontach? Wiem że w nowym budownictwie się tak robi, byłem u kolegi, u niego rozdzielnia była przy drzwiach, na wysokości głowy a ja planuję nad futryną.

Niestety tak się robi. Powinien być dostęp do zabezpieczeń. Niby jest, ale spróbuj szybko wyłączyć dany obwód lub całość jak jesteś niewysokiego wzrostu lub jesteś już stary.
  • #11 20710121
    Michal8666a
    Poziom 5  
    Prawda, chociaż jeśli za 40 lat będę mieszkał tam gdzie dziś remont robię to największym problemem będzie wdrapać się na to 4-te piętro ;)

Niemniej, jeśli rozdzielnia będzie w innym miejscu to tzw. korki pod licznikiem i te wszystkie przewody pod nimi nie będą potrzebne, może tam zamontować wyłącznik główny?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat remontu rozdzielnicy w bloku z wielkiej płyty z lat 80-tych. Użytkownik planuje modernizację instalacji elektrycznej, w tym wymianę gniazdek na podtynkowe oraz dostosowanie rozdzielnicy do nowych standardów. Wskazano, że nowa instalacja powinna być trzyżyłowa, a urządzenia o mocy powyżej 2 kW powinny mieć osobne obwody. Uczestnicy dyskusji podkreślają konieczność wizji lokalnej oraz dostosowania rozmiaru rozdzielnicy do liczby planowanych obwodów. Zwrócono uwagę na trudności związane z wykuwaniem bruzd w betonie oraz na potrzebę pozostawienia dostępu do zabezpieczeń. Wskazano również na możliwość montażu wyłącznika głównego w nowym miejscu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA