logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara Picasso 1.8 16v - spada ilość benzyny przy jeździe na LPG.

janiowka 08 Cze 2022 16:26 2376 15
REKLAMA
  • #1 20052877
    janiowka
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, na forum jestem od dawna ale jest to mój drugi post.
    Problem polega na tym, iż w samochodzie żony od pewnego czasu poziom benzyny spada przy jeździe na LPG. Ostatnio żona wracała z Torunia, przejechała około 400 km, gaz był zalany do pełna i około połowę zbiornika benzyny. Samochód w czasie jazdy na gazie niedomagał, był słaby i przy każdym zatrzymaniu na światłach gasł, cały czas spadał poziom benzyny. Około 20 km przed domem stanęła przy sklepie, zgasiła auto i poszła na zakupy, po powrocie auto nie chciało odpalić, wskaźnik benzyny pokazywał pusty zbiornik, po telefonie do mnie odpięła klemę akumulatora aby sprawdzić czy wskaźnik pokaże autentyczny poziom benzyny, niestety nadal pokazywał pusty zbiornik. Awaryjnie odpaliła auto na gazie i dojechała do domu, wszystkie niedomagania znikły po odpięciu klemy, na gazie jechał już bardzo dobrze. W domu okazało się że zbiornik benzyny jest rzeczywiście pusty. Z tego co mi mówiła żona kiedy jej auto gasło na światłach to przy odpalaniu na benzynie był problem i było czuć benzynę jak by był zalany.
    Mam takie podejrzenie że puszczają wtryski benzynowe i to powoduje niewłaściwą pracę silnika na gazie.
    Moje pytanie - czy w czasie jazdy na gazie wtryski benzynowe są wyłączone i czy pompa paliwa pracuje, jeśli tak to jeżeli zamontuję wyłącznik pompy będzie wszystko w porządku.
    Samochód to Citroen Xsara Picasso 1,8 16v rocznik 2002, instalacja gazowa to V-TEC, wiem że jest to obecnie szrot ale w tym aucie nie ma już sensu zmiana instalacji.
  • REKLAMA
  • #2 20052889
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Podczas jazdy na gazie wtryski benzynowe są wyłączone, są emulowane prze sterownik gazu lub zewnętrzny emulator. Pompa pracuje i nie wolno ze względów bezpieczeństwa jej wyłączać. Doprowadź auto do sprawności technicznej zanim ktoś się w nim spali.
  • #3 20052896
    janiowka
    Poziom 11  
    OK czyli rozumiem trzeba sprawdzić czy wtryski benzynowe trzymają, a o co chodzi z tą pompą paliwa, co się może stać jak ją odłączę.

I jeszcze jedno , ma ktoś może schemat zasilania w benzynę tego auta, chciał bym sprawdzić szczelność przewodów czy czasem gdzieś tam nie jest problem.
  • #4 20052920
    ladamaniac
    Poziom 40  
    W razie awarii instalcji Lpg następuje automatyczny powrót na benzynę. W razie niesprawności układu benzynowego auto zgaśnie i braknie na przykład wspomagania hamulców czy kierownicy, na zakręcie czy skrzyżowaniu.

Trzeba sprawdzić szczelność układu benzynowego, sprawdzić, czy instalacja lpg rozłącza wtryski i na koniec szczelność wtrysków benzynowych, ale one rzadko puszczają.
  • REKLAMA
  • #6 20054188
    janiowka
    Poziom 11  
    O emulatorze też słyszałem że w tym modelu jest potrzebny do prawidłowego wskazania benzyny przy jeździe na lpg ale niestety obecnie występuje fizyczne spalanie benzyny lub delikatny wyciek w czasie jazdy na lpg dla tego potrzebuję schemat zasilania silnika w benzynę bo w tym aucie do listwy wtryskowej dochodzi tylko jeden przewód paliwowy z oznaczeniem białym, w zbiorniku jest natomiast dwa przewody, jeden z oznaczeniem białym i strzałką w stronę silnika, czyli zasilanie, i drugi powrotny z zielonym oznaczeniem i strzałką do zbiornika czyli powrót którego nie mogę zlokalizować w komorze silnika. Czyli musi być jakiś zawór zwrotny który steruje powrotem paliwa.
  • #7 20054209
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Zasialnie w PB i wyjscie EVAP. Regulator jest w baku. Moze jest ustwiony dotrysk PB w sterowniku LPG. Cos widze, że błądzisz.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie ma nic po drodze na tych przewodach! Jest zawor evap pod maska i tyle.
  • #8 20054879
    janiowka
    Poziom 11  
    Instalacja gazowa jest stara i nie posiada funkcji dotrysku benzyny, co do zasilania w benzynę to po podłączeniu rurki do przewodu zasilającego przy zbiorniku i przy dmuchnięciu w niego to resztki paliwa zostają wydmuchane przez przewód z oznaczeniem zielonym, czyli powrót, nawet przy odłączonym przewodzie dolotowym przy listwie wtryskiwaczy, czyli po drodze musi być jakiś elekrozawór sterujący zasilaniem listwy wtryskowej i powrotu przelewowego.

Dodano po 14 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie, gdzie w skrzynce bezpieczników w przedziale silnika jest bezpiecznik pompy paliwa, przekaźnik zlokalizowałem tylko jeszcze ten bezpiecznik.
    Jutro postaram się dołączyć zdjęcie skrzynki bezpieczników.
    Jest to taki silnik Citroen Xsara Picasso 1.8 16v - spada ilość benzyny przy jeździe na LPG.

Dodano po 16 [minuty]:

A tak wygląda listwa wtryskowa, jak widać posiada tylko dolot paliwa.

Dodano po 12 [minuty]:

Podłączenie zbiornika paliwa.

• #9 20054935
    psooya
    Poziom 38  
    Nie powrot tylko EVAP. Jak nie rozumiesz to wytłumacze. Jest to recyrkulacja par paliwa ze zbiornika, opary tworzą wzrost cisnienia w zbiorniku i nalezy cisnienie to upuscic, w starych padłach jak np 126p szlo do powietrza i zawsze smierdzialo paliwem obok auta, w nowych tego zakazali i zrobili system przez który te pary trafiaha do kolektora ssacego, często przez filtr. Całość posiada zaworek sterowany przez ecu laczacy z grubsza zbiornik z kolektorem ssacym który od czasu do czasu jest cyklicznie otwierany i zamykany.
    Tu na czarwono to idzie.
    Załączniki:
    • Citroen Xsara Picasso 1.8 16v - spada ilość benzyny przy jeździe na LPG. 4929687700_1654811286_org.jpg (123.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 20058621
    janiowka
    Poziom 11  
    Witam, byłem wczoraj na kanale i prześledziłem dokąd idą przewody paliwowe ze zbiornika, oba ido aż do przedziału silnika, niestety nie mogłem ich dalej prześledzić bo wchodzą z tyłu silnika i tam znikają.
    Zawór recyrkulacji oparów znalazłem i jest faktycznie z lewej strony silnika tak jak zaznaczył kolega psooya, niestety zapinki przewodów przy tyn zaworze są czarne a tak jak pisałem zapinki w zbiorniku mają kolor zielony i biały, musi więc występować gdzieś po drodze regulator ciśnienia paliwa, na pompie paliwa są dobrze widoczne strzałki .
    Dmucham w biały przewód

paliwo z układu wraca zielonym, nawet po odłączeniu przewodu z listwy wtryskiwaczy.

Dodano po 10 [minuty]:

To jest ten regulator, tylko gdzie on się znajduje?

• #11 20058655
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Jak nie ma regulatora na listwie to ewentualnie będzie w filtrze paliwa. Chyba, że w zbiorniku i jeden przewód to paliwowy a drugi opary.
  • REKLAMA
  • #12 20058679
    janiowka
    Poziom 11  
    W sumie to już nie wiem gdzie znajduje się ten zawór regulacji ciśnienia paliwa, sprawdziłem jeszcze raz w pompie i jest inny, szkoda że nigdzie nie można znaleźć schematu układu paliwowego z tej cytryny, byłem też na stacji diagnostycznej i tam nigdzie nie widać wycieków, teraz zostają jeszcze wtryski do sprawdzenia, czy są wyłączne w czasie pracy na gazie.
    Dziś jadąc na stację benzynową czułem że spaliny śmierdzą jakby lekko jajami a gdzieś czytałem na forum że tak śmierdzą spaliny kiedy auto jedzie na dwóch rodzajach paliwa jednocześnie.
  • #13 20058733
    psooya
    Poziom 38  
    Jak śmierdzą jajami to kat właśnie ma szach i mat. Wytopisz kata w zasadzie juz to zrobiłeś. Jestem na 1000% przekonany, że błądzisz. Regulator jest albo w koszu pompy i wtedy masz 2 przewody ze zbiornika tj zasilanie i evap albo regulator masz na listwie i wtedy masz 3 przewody, zasilanie, powrot, evap. Amen.
    Wtryski mogą lac na 2 sposoby, sa uszkodzone mechanicznie lub emulator ma za mała rezystancje bądź jest uszkodzony. Totalne lanie obu paliw skutkuje wypadaniem zapłonów.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak to ma obd to moze warto poczytać nie błędy a parametry pracy i wnioskować usterki?
    Wyjmij bezpiecznik od pompy paliwa na kilka testow i sprawdz czy opada wskazowka. Np w stagu jest tak, ze jak reduktor ma za duze spadki cisnienia to podjada PB i mozna tak jezdzic latami.

Dodano po 9 [minuty]:

Tak regulator moze byc w filtrze paliwa i vw takie wynalazki lubi. Jeszcze jest przewod przelewowy do rury tankowania. Zrob zdjecia spod maski i daj kod silnika.

Dodano po 9 [minuty]:

https://youtu.be/JovDHVN_eP4 w pompie nimaa evap idzie z biebieskiego wyjścia. Regulato będzie tak jak piszesz na bialym i zielonym.

Dodano po 10 [minuty]:

https://www.b-parts.com/auto-parts/body-parts...005-2006-2007-2008-2009-2010-2011-2012-586698 zobacz dokladnie wszystkie zdjęcia. Zbiornik do benzyny jes inny ciut.
  • #14 20081137
    janiowka
    Poziom 11  
    Witam i przepraszam za moją nie obecność, co do uta to chwilowo zastosowałem zwyczajny wyłącznik pompy paliwa, auto na gazie jedzie jak marzenie, nie szarpie, ma moc. Odpalanie zwyczajnie na benzynie i po przełączeniu na gaz wyłączam pompkę i już, niestety na razie tyle mogę zrobić ze względu na brak czasu. I smród jaj znikł więc katalizator w porządku bo i spaliny są ok, sondy lambda też pokazują parametry ok.
    A teraz może ktoś poradzić jak sprawdzić wtryski domowym sposobem.

Dodano po 34 [minuty]:

Poczytałem trochę o wtryskiwaczach z tej cytryny w etce, jedyne co mogę sprawdzić to sterowanie wtryskami po przełączeniu na gaz, czy są wyłączone i dalej będę sprawdzał dolot paliwa.
  • Pomocny post
    #15 20081505
    psooya
    Poziom 38  
    I wyjąć listwe, zaślepić kolektor lub glowice po nich i odpalic awaryjnie na gazie i obserwować który leje. Zatykalem chyba wezykiem 8 czy 10mm w ktory wkrecalem srube np m6 i ona rozpychając wężyk uszczelniała na ściankach kolektora czy glowicy.
  • #16 20082041
    janiowka
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedz jak sprawdzić wtryski, sprawdzę i dam znać, tylko kiedy będę miał czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Citroenem Xsara Picasso 1.8 16v, polegający na spadku poziomu benzyny podczas jazdy na LPG. Po przejechaniu 400 km na gazie, samochód miał problemy z mocą i gasł na światłach. Po odłączeniu akumulatora, auto zaczęło działać lepiej, ale poziom benzyny okazał się pusty. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie szczelności układu paliwowego, wtryskiwaczy oraz emulatora poziomu paliwa, który może być potrzebny do prawidłowego wskazania poziomu benzyny. Wskazano również na możliwość istnienia regulatora ciśnienia paliwa w pompie lub filtrze. Użytkownik zastosował wyłącznik pompy paliwa, co poprawiło działanie na gazie i zlikwidowało nieprzyjemny zapach spalin.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA