logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przypisywanie większej ilości pamięci RAM dla Opery - przekroczenie limitu na Facebooku

adamm1709 08 Cze 2022 23:39 1671 10
REKLAMA
  • #1 20382315
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Witam,
    owszem mam dużo kart otwartych w Operze, jedne otwarte, drugie uśpione(nieaktywne od otwarcia przeglądarki), pojawia mi się czasami takie coś.
    Przypisywanie większej ilości pamięci RAM dla Opery - przekroczenie limitu na Facebooku
    Czy może jakoś przypisać więcej pamięci RAM dla Opery? powiedzmy, że mam 500 kart na dzień dobry, ale one są nieaktywne. Otwieram nowe okno otwieram inne karty i czasem tak się dzieje mając 10 kart czasem 30. Co istotne mam 16GB RAM i wcale nie jest pod korek, często jest 50-60% wykorzystania. W sumie dzieje się to tylko na stronach facebooka, ale pytanie mam czy da się z tym coś zrobić by tak się nie działo?
  • REKLAMA
  • #2 20382326
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Najlepiej zmien przegladarke np. na Firefox, szkoda sie meczyc z badziewiem opartym o Chrome.
  • REKLAMA
  • #4 20384864
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zawsze byl zly, nic sie nie zmienilo, chyba, ze na gorsze, niedlugo bedzie blokowal blokery reklam.
  • #5 20384869
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    adamm1709 napisał:
    Chorme taki zły?

Za duzo go używa więc trzeba robić antyreklamę bez konkretów.

Dodano po 4 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Zawsze byl zly, nic sie nie zmienilo, chyba, ze na gorsze, niedlugo bedzie blokowal blokery reklam.

A benzyna będzie po 10zł za 1l, chleb po 30zł za 1 bochenek. Taka sama wiarygodność zapowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 20384884
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @DiZMar tak... wiekszosc uzytkownikow Chrome i pochodnych jak Edge nie widzi nawet roznicy miedzy wyszukiwarka, a przegladarka, dziwne, zeby nagle zaczeli uzywac innej przegladarki skoro nawet nie sa swiadomi co robia! Potrafia otworzyc jedna albo dwie strony i tyle.

> Taka sama wiarygodność zapowiedzi.

Oczywiscie... -> https://www.telepolis.pl/tech/aplikacje/chrome-reklamy-adblock-blokowanie-manifestv3 wiec skoncz wypisywac bzdury, to juz jest potwierdzone, nie jak Twoje cenowe gdybanie.
  • REKLAMA
  • #8 20385496
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Raczej tak, chociaz niektore modyfikacje sa lepsze, np. Brave deklaruje dalsze blokowanie reklam.
  • #9 20386638
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    @Kolobos masz może jakiś dodatek do obecnych FF dający możliwość zmiany wysyłanych danych POST (tamper data) ? Bo był kiedyś fajny, ale zepsuli, a no owe Chromium da się jeszcze coś znaleźć. Na co dzień używam FF, ale jestem "zmuszony" się przełączyć, jak chcę zrobić kilka testów.
  • #10 20386693
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zalezy do czego Ci to potrzebne, jak do jakichs testow to mozesz miec osobnego FF portable (stara wersje) z Tempera Data.

Ewentualnie modyfikowanie przy pomocy np. zap + proxy w przegladarce.
  • #11 20388196
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Do testów, jak robię jakieś reguły po stronie serwera, to chcę zobaczyć jak reaguje na dane, które nie powinny się pojawić. Chodziło mi o działający dodatek, jak mam odpalać kolejną, to już sobie pod Chromium znalazłem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z problemem z przeglądarką Opera, która nie radzi sobie z dużą liczbą otwartych kart, zwłaszcza na Facebooku, pyta o możliwość przypisania większej ilości pamięci RAM. W odpowiedziach sugerowane jest rozważenie zmiany przeglądarki na Firefox lub Brave, które są postrzegane jako lepsze alternatywy dla Chrome i jego pochodnych. Dyskusja dotyczy również problemów z blokowaniem reklam w Chrome oraz możliwości użycia dodatków w Firefoxie do modyfikacji danych POST.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA