logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik 723 - Problem z szyciem do przodu i długością ściegu

harash 18 Cze 2022 11:07 1626 4
REKLAMA
  • #1 20065604
    harash
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    niestety pojawił się problem z szyciem maszyny Łucznik 723. Przy położeniu dźwigni na nr 2 transporter porusza się w "losowy" sposób czasem przesuwając materiał, a czasem nie. Kołem od regulacji długości ściegu da się poruszać w prawo i lewo, jednak ścieg jest bardzo drobny i gęsty. Przy położeniu dźwigni na nr 1 transporter zaczyna poruszać się normalnie, jednak słychać co jakiś czas trzask jakby coś przeskakiwało. Zębatka na wale jak i duża zębatka z krzywką nie wyglądają na wyszczerbione. Co może być nie tak? Całość przedstawiona na filmie.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20065692
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1662
    Na pewno nie pomogę, mam podobną maszynę do szycia, ta jest na pewno nowsza, ale na podstawie mojej maszyny, po obejrzeniu filmu, powiem jakie odniosłem wrażenia.
    W pierwszej części filmu wydaje mi się jakby nie do końca był wyłączony posuw materiału, natomiast w drugiej części posuw jest włączony, ale ustawiony do tyłu (materiał przesuwa się do mnie, a nie ode mnie). U mnie tego nie ma, natomiast zdarzają się sytuacje gdy przepuszczane są ściegi (nie wiem czy to właściwy termin), szczególnie przy grubym materiale - pewnej recepty na to nie mam. Zdarza się też przy szyciu grubszych materiałów, że igła gdy idzie w dół lekko się wygina (posuw materiału) i trafia na wrzeciono, wtedy słychać nietypowe stuknięcie i towarzyszy temu zerwanie górnej nitki lub nawet złamanie igły. Przypuszczam, że powodem tego jest za duży naciąg obydwóch nitek.
  • REKLAMA
  • #3 20067378
    harash
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź ale chyba jednak to nie to. Podejrzewam, że może być źle wyregulowany transporter. Tylko jak się za niego zabrać?
  • REKLAMA
  • #4 20067683
    nitro78
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    A jak wygląda zębatka transportera ta z krzywką od spodu maszyny ?
    Może jest już wyrobiona.
  • #5 20068829
    harash
    Poziom 10  
    Sama zębatka wygląda na dobrą. Problem polega jednak chyba w mechanizmie ściegu potrójnego. Przy poruszaniu kołem zamachowym co jakiś słychać z tego mechanizmu trzask i taki "sprężynowy dźwięk" https://youtu.be/k1TVTg-aANE
REKLAMA