logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łucznik 723 - gęsty ścieg przy normalnym szyciu, luźna śrubka transportera

zulas 22 Wrz 2013 16:52 3303 8
REKLAMA
  • #1 12765418
    zulas
    Poziom 11  
    Witam

Mam w maszynie problem z transporterem, na wstecznym jest ok, ale przy normalnym szyciu strasznie gesty ścieg nawet na 4mm jest to zaledwie 2mm. Zauważyłem że na tej zaznaczonej śrubie jest luz, zredukować się go nie da, czy tak na być, czy przyczyna jest inna?
    Maszyna łucznik 723. Transporter porusza się, jednak nie wiem czy przy oporze materiału się nie ślizga, nacisk po zwiększeniu nic nie daje. Jeśli ktoś z was mógłby sprawdzić to u siebie byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12767365
    zulas
    Poziom 11  

Chodzi o ta śrubkę którą wskazuje czerwona strzałka
  • #4 12767903
    wiesław67
    Poziom 21  
    Ocena: 400
    Nigdy tej śruby nie ruszałem ale wydaje mi się że musi być dokręcona mocno.
    Może na wałku jest specjalna fazka przeznaczona na tą śrubę i trzeba w to miejsce trafić.
    Podłóż materiał pod stopkę otwórz maszynę tak żeby było widać dole wałki i kręć kołem i zaobserwuj czy wałek na którym jest transporter z tą śruba robi ruch i czy transporter chodzi tak jak wałek czy może w pewnym momencie stoi podczas gdy wałek rusza się nadal.
  • REKLAMA
  • #5 12770480
    zulas
    Poziom 11  
    Wałek chodzi, reszta się ślizga momentami gdy ma opór, czy powinny być dwie śruby, bo obok jest otwór tylko nie wiem czy to nie na oliwienie
  • #7 12779649
    zulas
    Poziom 11  
    Wałek przeskakuje , transporter nie chodzi w pełnym zakresie, śrubka także nie pozwala się dokręcić, być może zerwał się gwint, bo ktoś próbował ja dokręcić zbyt mocno, w sobotę sprawdzę czy inna się nada, chyba, że gwint urwał się w mechanizmie transportera
  • #8 12816544
    zulas
    Poziom 11  
    zblokowanie tego wałka z mechanizmem poruszającym transporter pogarsza sprawę, cały transporter wtedy przesuwa się o 5mm za szczelinę podstawy w kierunku osoby siedzącej, wyskakując spod niej (masakra).
    Najwyraźniej śrubka ma być w tym frezie, pracować, frez może się uszkodził, nie wiem. Maszynę chyba oddam do serwisu, chyba że ktoś z was podpowie. Jak wróci z serwisu to napiszę spostrzeżenia.
  • REKLAMA
  • #9 12817265
    wiesław67
    Poziom 21  
    Ocena: 400
    Śruba jest wkręcona w otwór z gwintem w wałku i powinna być dokręcona mocno.
    Być może jest zerwany gwint na śrubie albo w otworze wałka.
    Jak już uda się dokręcić to trzeba ustawić długość ściegu na pokrętle na ,, 0 ''.
    Poluzować śrubę ( strzałka) i przesuwając cały transport ustawić go w taki sposób żeby odległość w wycięciach w na ząbki w płytce ściegowej była równa .
    Jednym słowem , ząbki powinne byc na środku płytki ściegowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z maszyną do szycia Łucznik 723, polegający na zbyt gęstym ściegu przy normalnym szyciu, mimo ustawienia na 4 mm. Zauważa luz na śrubie transportera, co może wpływać na działanie mechanizmu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że śruba powinna być mocno dokręcona, a także sprawdzają, czy wałek transportera działa prawidłowo. Pojawiają się obawy o uszkodzenie gwintu, co może uniemożliwiać prawidłowe dokręcenie śruby. Użytkownik planuje oddać maszynę do serwisu, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA