logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wygaszanie LEDów po odłączeniu zasilacza - kondensator 4700uF, jak wydłużyć czas?

Ćwiara 20 Cze 2022 12:14 267 2
REKLAMA
  • #1 20068247
    Ćwiara
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam,

Otóż chciałem zastosować zasilacz do lampek LED (8 sztuk) w kształcie kulek, oryginalnie zasilane są trzema bateriami AAA. Prąd pobierany przy zasilaniu z baterii to ok. 50mA, zastosowałem zasilacz - ładowarkę do telefonu,
    przy szeregowym dołożeniu odpowiedniego rezystora prąd pobierany to ok. 40mA, co dla mnie jest wystarczające (jeśli chodzi o jasność świecenia).

Chodzi o to, że gdy wyłączam zasilacz z sieci, to lampki jeszcze przez jakiś czas (ok. 4 sekund) świecą zanim całkowicie zgasną..i ten efekt mi odpowiada.
    Mało tego, chciałbym trochę wydłużyć ten czas bezwładności świecenia po odcięciu zasilania 230V.

Podłączyłem do lampek równolegle kondensator 4700uf 16V, ale praktycznie nic nie wydłużyło to czasu wygaszania LED'ów..może trzeba zastosować kondensator o innych parametrach?
    A może znaczenie ma miejsce podłączenie kondensatora, ja podłączyłem go za rezystorem ograniczającym prąd.
  • REKLAMA
  • #2 20068272
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.
    Kondensator podłącz przed rezystorem ograniczającym prąd dla LED. Dodatkowo dał bym rezystor kilkanaście ohm w szereg z tym kondensatorem, aby ograniczyć prąd ładowania, po włączeniu zasilacza. No i takie podłączenie da efekt, że diody po wyłączeniu zasilacza, będą powoli przygasały (świeciły coraz słabiej, aż zgasną). Dodatkowo do uzyskania długiego czasu, trzeba bardzo dużą pojemność.

Natomiast żeby uzyskać efekt jak obecnie, i wydłużyć czas, trzeba zwiększyć pojemność kondensatora wewnątrz zasilacza po stronie pierwotnej, za mostkiem prostowniczym. Zwykle jest to kondensator parę uF, i na napięcie 400-450V.
    UWAGA. TAM WYSTĘPUJĄ NIEBEZPIECZNE NAPIĘCIA POWYŻEJ 300V!
    Ten kondensator, jeśli byłaby dokładany równolegle do istniejącego o dużo większej pojemność, też bym dał z nim w szereg rezystor kilkaset ohm.
    Pozdrawiam.
  • #3 20068327
    Ćwiara
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Dziękuję Ci za pomoc i konkretną odpowiedź.
    Czyli są dwa rozwiązania - efekt przygasania (z kondensatorem na wyjściu zasilacza) i wydłużenie czasu świecenia - tutaj wymagana jest ingerencja w zasilacz.
    Poeksperymentuję zatem z tym pierwszym rozwiązaniem, czy można mniej więcej określić jaka pojemność kondensatora powinna być, żeby osiągnąć ok. 5 sekundowe wygaszanie?
REKLAMA